Tribuna/Футбол/Блоги/Матч Турецького/Прев'ю до сезону Суперліги. Частина 1: Новачки

Прев'ю до сезону Суперліги. Частина 1: Новачки

Розбираємо учасників Турецької Суперліги. Краще пізно, ніж ніколи!

Автор — Val P.
26 сентября 2020, 17:01
5
Прев'ю до сезону Суперліги. Частина 1: Новачки

Ще в тому році хотів зробити таку прев'юшку, але вирішив тісно спостерігати за минулим сезоном, щоб зробити свої висновки. Сезон вийшов, як і усьому футболі, незвичним, проте дозволив розібратися у турецькому футболі зсередини. А оскільки мою візу було продовжено, то маємо, щонайменше, ще рік тісної співпраці з футболом на теренах турецьких полів.

63й сезон Турецького чемпіонату вже на старті теж вийшов незвичним. Про це я більше напишу у наступній частині, яка йде на конкрус, а зараз давайте дізнаємось більше про його учасників. Поділимо їх на групи:

- новачки;

- дивом врятувались від вильоту (так-так, саме дивом);

- середняки;

- Учасники єврокубків та ті, хто за них боролись.

Почнемо знайомитись з тими, хто увійшов до нового сезону. Тут є про що написати.

Спочатку швидко про схему обміну між Суперлігою та 1.Лігою. За регламентом на місце трьох найгірших команд еліти заходять 2 кращі команди 1.Ліги та переможець турніру плей-оф (місця з 3 по 6 грають "фінал чотирьох"). Схема, яка прикрасила б кінцівку сезону у Першій Лізі ПФЛ, якби не коротке міжсезоння. Турнір плей-оф виграла команда

"Фатіх Караґюмрюк" (м.Стамбул)

Сезони в еліті: 5 (останній раз 83/84)

Досягнення: чемпіони Стамбульскої Ліги (1942)

Кольори: червоно-чорні

Титульний спонсор: немає

Екіпування: Wulfz

Зірка 20/21: Лукас Білья

Стадіон: Олімпійський стадіон ім.Ататюрка ( їх стадіон не сертифіковано під СуперЛігу)

Чим цікаві: навколофутбольними справами

Команда з історичного центру Стамбула Фатіху (це там де скоріш за все ви будете гуляти по всіляких екскурсіях - Айя Софія, палац Топкапи, Блакитна Мечеть, Єгипетський/Кукурудзяний базар - все південніше від Золотого Рогу) повернулась у еліту, і вперше гратиме у СуперЛізі як оновленому чемпіонаті. Засновані у 1926 на базі пожежної команди (звідки й любовно-журбові кольори) команда була навіть на третіх ролях у ієрархії Стамбульских клубів. Лише один раз "пожежники" виграли професійну Стамбульску лігу (що передувало появі Чемпіонату Туреччини), але з появою повноцінного чемпіонату країни лише 5 раз грали в еліті турецького футболу.

В минулому сезоні команда посідає 5 місце в 1.Лізі, але дуже вдало виступає в плей-оф, пройшовши Акхісар (3:3 вдома, 1:0 на виїзді) та здобувши перемогу у серії пенальті над Адана Демірспором ("залізничники" закінчили сезон третіми та впевнено перемогли Бурсаспор Селезньова).

Вихід до еліти команда закріпила підписанням декількох вільних агентів, зокрема взяли Лукаса Білью з Мілану та збірника США Еріка Ліхая (останні роки грав за Хал Сіті) та зберегли захисника Фатіха Куруджука, що вже зараз оцінюється понад 1млн євро. Загалом 14 дозволених легіонерів представляють 9 країн і це робить "пожежників" найбільш інтернаціонльною командою чемпіонату.

Крім цього, команда цікава навколофутбольним протистоянням. Протистояння з "Ейюпспором" та іншими "другорядними" командами, зокрема Касимпашою, є більш гарячим та жорстоким, ніж Вічне дербі (є історчині образи, пов'язані з переїздами та об'єднаннями), а оскільки Штирлиц не виделся с женой Касимпаша з 2014 року не грає з ними в одній лізі, то на це протистояння чекають всі. Справжній стамбульський олдскульний навколофутбол повертається 18 жовтня - занотуйте.

Прогноз Матчу Турецького: Команда йде класичним турецьким шляхом - зірки-пенсіонери і турецька молодь. Ніби можуть закріпитися, але ніхто не здивується, якщо вилетять.

Бююкшехір Беледіє Ерзурумспор (м.Ерзурум)

Заснований: 2005

Сезони в еліті: 1

Досягнення: немає

Кольори: синьо-білі

Прізвиська: "Велетні", "Паландьокенські орли"

Титульний спонсор: немає

Екіпування: Puma

Зірка 20/21: Ібрагім Сіссоко

Стадіон: Кязим Карабекір (25 000)

Чим цікаві: муніципальний клуб центру зимових видів спорту

В Україні прийнято вважати, що муніципальні клуби - то є зло. Але в Туреччині цих клубів відносно багато і вони навіть трохи вміють в бізнес. Команда має технічного спонсора та декілька спонсорів, але цього року чомусь не має титульного (турецькою "грудного") спонсора, хоча два роки до цього їх спонсорували досить серйозні промислові або фінансові компанії (не тільки з Ерзуруму). Якщо дивитись на підсилення команди після річної перерви у 1.Лізі, команда теж була активною на ринку вільних агентів, і якщо вірити Трансфермаркту (Ерзурум від мене далеко і джерел звідти я не маю), то провела лише один трансфер - Арвідас Новіковас з Легії за 250 000 євро. Всі інші новачки разом з Мітчелом Дугласом (вихованець Аяксу, але типовий заробітчанин, якщо дивитись на кар'єру) - доступні ноунейми після піку кар'єри, а з приводу продовженя контракту тренера Мехмета Ьозділека новин немає. Цього року команди спробує довести, що перший сезон не був випадковим, але зробити це з другим за віком ( в заявці лише 4 гравця молодші за 27 років) та найдешевшим у Лізі складом, буде дуже важко.

Проте, за поліпшення епідеміологічної обстановки, я залюбки зганяю до Ерзуруму. Це той самий випадок, коли місто цікавіше за команду і є сенс побувати на матчі. Місто увібрало в себе декілька культур - Візантійську, Вірменську, трошки Російської та, звичайно, Османську - багато архітектурного розмаїття. Гарним плюсом буде велика кількість об'єктів зимових видів спорту (тут проходила зимова Універсіада-2011) і гірськолижні курорти - це вже третій "гірьсколижний" клуб Суперліги (після Сивасспору та Кайсеріспору).

Прогноз Матчу Турецького: шансів лишитись мінімум.

Гатайспор (м.Антакья)

Заснований: 1967

Сезони в еліті: дебютант

Досягнення: чемпіон 1.Ліги

Кольори: бордово-білі

Титульний спонсор: Concorde (мережа готелів)

Екіпування: Nike

Зірка 20/21: Мам Діуф

Стадіон: стадіон ім.Ататюрка (Антакья) (6015 місць, будують новий стадіон)

Чим цікаві: перший в еліті клуб з Гатаю - історичного регіону; мали українця в складі.

Про цю команду я хотів написати окремий пост. Але так вийшло, що на контакт клуб не пішов (взагалі більшість клубів йдуть назустріч "блогеру-іноземцю, що пише про турецький футбол"), а їхати до Антак'ї, коли тебе не чекають - не найкраща ідея. Як і усі новачкі цього сезону, клуб представляє історичний регіон, де є, що подивитись. У 1938-1939 роках регіон Гатай був незалежним (або автономним - джерела різняться, гуглити "Республіка Хатай") з сильним арабським впливом після відокремлення від Сирії, проте після ІІ Світової стає одним з турецьких регіонів з посиленням турецької політики, за якою неважливо хто ти за походженням - ти тюрк, і маєш цим пишатись (не мені судити добре це, чи погано). До речі, "Держава Гатай" фігурує у фільмі "Індіана Джонс і Останній крестовий похід" - ось чого, а історії там дуже багато. Близькість Сирії та Лівану теж лишає свій слід і вам не буде це схожим на типову Туреччину. В місті Іскенедерун є один з найбільших металургійних заводів та й за чутками, регіон не найбідніший. Все це зі статусом всесвітньої спадщини Юнеско та футбольною командою у Суперлізі (та можливим відкриттям нового стадіону в найближчий час) спонукає запланувати подорож до Гатаю (ось сюди б ще додати рекламну інтеграцію агрегатора авіаквитків).

Футбольний клуб "Гатайспор" теж не є проектом одного року. Команда грала у 1.Лізі всі 90-ті роки, потім почала йти до нижчих ліг і "відштовхнувшись від дна" у 2008 році почала поступово йти до своєї мети - грати у еліті. В 2019 році, команда пройшла до фіналу плей-оф і програла по пенальті (класика - пенальті б'ють у ПО з 2014 року) Газіянтепу. Минулого сезону вони за декілька турів забезпечили чемпіонство і святкували всім офісом всім регіоном немов би виграли Єврокубок.

Є в команді й український слід: один сезон тут відіграв Дмитро Коркішко. Про нього навіть є сторінка у турецькій Вікіпедії.

Щодо підсилення перед стартом чемпіонату: команда підписує Адама Траоре з Монако, та орендує Пабло Сантуша з Браги. Але найбільшим здобутком є підписання вільним агентом Мам Діуфа (грав у Сток Сіті, сидів на банці у МЮ). З п'яти найдорожчих футболістів, три прийшло у це міжсезоння. Тобто команда йде поступово і послідовно, що й підтвердили перші два тури (перемога над Башакшехіром та нічия з Фенербахче). Для тренера команди Ьомера Еродоана (не родич) це є першим досвідом роботи в елітному дивізіоні.

Прогноз Матчу Турецького: дуже симпатчний проект з цікавими перспективами, хочеться побувати там на виїзді, тому нехай буде середина турнірки.

В наступній частині поговоримо про команди, про яких можна сказати "не было бы счастья, да несчастье помогло".

Другие посты блога

WinterCup-2022. Післясмак.
1 февраля 2023, 14:12
Все посты