Tribuna/Футбол/Блоги/Аналітичний центр ім. Бурбаса/Буряк зі Смалійчуком в Англії, Рафаїлов із Вернидубом у «ПСЖ» і новий власник «Карпат»

Буряк зі Смалійчуком в Англії, Рафаїлов із Вернидубом у «ПСЖ» і новий власник «Карпат»

Зимова порція інсайдів із присмаком качки. Людям без почуття гумору прочитання не рекомендується.

Автор — undeletable
28 января 2019, 14:18
14
Буряк зі Смалійчуком в Англії, Рафаїлов із Вернидубом у «ПСЖ» і новий власник «Карпат»

Зимова порція інсайдів із присмаком качки. Людям без почуття гумору прочитання не рекомендується.

Вітання від Аналітичного центру імені Ігоря Бурбаса. Сьогодні ми пояснимо деякі новини, які з'явилися під час зимової перерви та могли викликати ваш подив, а також спрогнозуємо, на що у зв'язку з цим варто очікувати в майбутньому.

***

Колишній футболіст і тренер «Динамо» Леонід Буряк здивував футбольну спільноту своєю заявою про те, що співпрацює з одним із клубів АПЛ. Згідно з нашою інформацією, ситуація складніша: Леонід Йосипович має стосунок одразу до двох клубів.

Як виявилося, Буряк є давнім поплічником та ідейним натхненником Хосепа Гвардіоли та значним чином вплинув на його становлення в якості тренера. Зокрема, автором славнозвісної «тікі-таки» є саме наш співвітчизник. Тож не дивно, що у 2016 році за протекцією Пепа він став консультантом «Манчестер Сіті» без включення до штату.

Окрім того, нашому позаштатному співробітникові вдалося дізнатись про зв'язок Буряка із принциповими суперниками «містян» — «Манчестер Юнайтед». Керівництво «Сіті» прагне остаточно здобути статус головного клубу міста й тому відрядило Леоніда Йосиповича до «червоних дияволів» у якості диверсанта. Увійти в довіру до Жозе Моурінью та запропонувати свої консультативні послуги виявилось нескладно: спеціалісти знайомі ще з часів приїзду «Челсі» до Києва у 2015 році. Таким чином, Буряк став співпрацювати з обидвома манчестерськими клубами на однаковій позиції.

З огляду на результати «МЮ» під керівництвом португальського тренера, своє завдання Буряк виконав на «відмінно». Зазначимо також, що ідея запрошення Юрія Вернидуба замість Моурінью, про яку ми писали раніше, також належить Леонідові Йосиповичу. Зрештою, цим намірам не судилося бути втіленими, бо новий керманич «Юнайтед» Оле-Гуннар Сульшер викрив зраду та наполіг на припиненні співробітництва з Буряком. Тож український фахівець може повною мірою зосередитись на роботі в «Сіті».

***

Попри зазначене вище, Юрій Вернидуб може найближчим часом очолити топ-клуб. Все почалося з його контроверсійного рішення відправити до дублю «Зорі» Олександра Сватка та Артема Гордієнка через їхню відмову продовжувати контракти. Але ми з'ясували, що справжня причина полягає в бажанні керівництва луганського клубу якомога більше наблизитись до складу команди зразка 2013 року. Саме цим можна пояснити повернення Дмитра Хомченовського, Віталія Вернидуба, Максима Білого, Ігоря Чайковського та Пилипа Будківського. Наразі важко прогнозувати, хто ще може скласти їм компанію, але ми очікуємо, що поновлять свої кар'єри гравців Олександр Грицай (який і досі в «Зорі», проте вже в тренерському штабі), Лакі Ідахор і Віталій Постранський. Очевидно, що Сваток не вписується в таку кадрову політику, тоді як Гордієнко відмовився продовжувати контракт через світоглядні розбіжності: він вважає, що двічі до однієї річки увійти не можна.

З огляду на те, що «Зоря» не афішує свої наміри, ззовні це схоже саме на дисциплінарні заходи щодо гравців, що не бажають продовжувати кар'єру в клубі, і в луганців уже є послідовники. Менеджмент «Парі-Сен Жермен» був вражений таким сміливим рішенням і вирішив перейняти цю практику. Півзахисник Адріен Рабйо, який влітку змінить клуб у якості вільного агента, був відсторонений від тренувань із першою командою. Якщо цей експеримент буде визнано успішним, власники «ПСЖ» готові піти ще далі та влітку запросити до свого клубу генерального директора та головного тренера «Зорі» Сергія Рафаїлова та Юрія Вернидуба відповідно на аналогічні посади.

***

Існує висока ймовірність того, що найближчим часом «Карпати» здобудуть нового власника. Одіозний Мауріціо Дзампаріні, який нещодавно пішов з посади президента «Палермо», а згодом і взагалі продав клуб, планує продовжити свою діяльність. Він зупинив свій вибір саме на «Карпатах», коли ознайомився з історією призначень головних тренерів львів'ян і зрозумів, що поділяє ті самі цінності. В разі приходу Дзампаріні до галицького клубу кадрова політика буде орієнтована на Італію замість Іспанії, а Фабрі Гонсалеса (якщо він не буде звільнений раніше) на посаді головного тренера змінить Франческо Гвідолін.

Вочевидь, зміна трансферного вектору означатиме, що віце-президент «Карпат» Олег Смалійчук зрештою залишить клуб. Проте йому не доведеться довго бути без роботи. За розвитком ситуації вже зараз стежать у «Дербі Каунті» та планують за першої-ліпшої нагоди запросити українського функціонера до себе. Керівники англійців були вражені осіннім висловлюванням Олега Петровича про вболівальників і дійшли висновку, що людина, яка так добре знається на вівцях, зможе реалізувати свій потенціал у клубі, що має прізвисько «Барани».

***

Наостанок розберемося з переходами Миколи Морозюка з «Динамо» до «Різеспора» та Ярослава Ракицького з «Шахтаря» до «Зєніта». На перший погляд ці трансфери можуть видатись несвоєчасними: донеччани наразі не можуть похвалитися стабільністю в центрі захисту, а кияни задля створення конкуренції для Томаша Кенджори на правому фланзі оборони мусять підтягувати до першої команди Микиту Кравченка. Проте насправді обидва рішення були виправданими.

«Динамо» було змушене пожертвувати своїм віце-капітаном заради придбання Франа Соля. Справа в тому, що однією з вимог іспанського форварда було надання йому номеру 9, під яким донедавна грав саме Морозюк. Проте Микола відмовився поступитись номером, під яким виступав іще за часів першої каденції Юрія Сьоміна, тож керівництву киян не залишалось нічого, крім як задовольнити пропозицію «Різеспора» щодо оренди.

У випадку з Ракицьким все значно складніше. В захисника «Шахтаря» спостерігається підвищений рівень антрациту в крові. Це не становить ризику для його здоров'я, проте часу від часу є необхідність проходити спеціальні процедури, на час яких фізичні навантаження протипоказані. Саме через це, а не через небажання грати за збірну, Ярослав неодноразово пропускав тренування та ігри національної команди, а також втратив місце в основі «гірників» на початку роботи Паулу Фонсеки. Зрештою захисник повернувся до складу донеччан, але португальський тренер прийняв принципове рішення позбутися проблемного гравця.

У клубі тримали цю інформацію в таємниці (зокрема, Фонсека посилався на те, що конкуренти Ракицького краще за нього розуміли вимоги тренерського штабу), але днями колишній співробітник «Шахтаря» Руслан Мармазов оприлюднив її. Вочевидь, саме через це остаточна сума трансферу має бути нижчою, аніж того бажали «гірники».

***

Далі буде.

Наголошуємо, що розібратися, що до чого в українському футболі, можна, переклавши на людську мову нявкіт котів Віктора Леоненка, але якщо ви не в змозі випити стільки пива, просто підпишіться на наш блог.