Tribuna/Футбол/Блоги/Аналітичний центр ім. Бурбаса/Хитрощі українських тренерів і Зінченко проти «Шахтаря»

Хитрощі українських тренерів і Зінченко проти «Шахтаря»

Літні підсумки та інсайди від Аналітичного центру імені Ігоря Бурбаса. Людям без почуття гумору прочитання не рекомендується.

Автор — undeletable
3 сентября 2018, 14:01
5
Хитрощі українських тренерів і Зінченко проти «Шахтаря»

Літні підсумки та інсайди від Аналітичного центру імені Ігоря Бурбаса. Людям без почуття гумору прочитання не рекомендується.

Аналітичний центр імені Ігоря Бурбаса знову на зв'язку. Завершилося літо, а отже, час підбити підсумки першої нашої доповіді. З усіх наведених у ній прогнозів справдився лише виліт «Динамо» з кваліфікації Ліги чемпіонів, тому можна констатувати, що в нашому футболі все ще не так погано, як могло б бути (або ж ми просто чуємо стукіт з-під дна).

Ну а поки наші експерти з прогнозування дещо зайняті у зв'язку з початком навчального року, ми раді презентувати вам нову рубрику «ОБС» («Один Бурбас сказав»), в якій ви можете дізнатись інсайдерську інформацію щодо справ теперішніх.

***

Тепер вже колишній головний тренер «Львова» Жилмар влітку міг опинитися в іншій українській команді – «Динамо». Віце-президент киян Євген Красніков, який на той момент де-юре ще не заступив на посаду, пропонував Ігореві Суркісу його кандидатуру, але отримав негативну відповідь. Власник «Динамо» не збирався звільняти Олександра Хацкевича, а також висловив сумнів щодо наявності в Жилмара необхідної тренерської ліцензії. Красніков намагався змінити думку Суркіса, пропонуючи закрити всі питання щодо документів за допомогою старих зв'язків із ФФУ, зокрема, Вадима Костюченка, але не зміг. Як бачимо, побоювання Ігоря Михайловича були небезпідставними, особливо з огляду на те, що вже на старті сезону «Динамо» грало два матчі проти «Шахтаря».

***

Згідно з припущенням Сергія Болотнікова, заява головного тренера «Зорі» Юрія Вернидуба про відставку була сигналом для керівництва «Динамо» про готовність очолити команду. Цей спіч дійсно був посланням для потенційних роботодавців, але не киян, а «Манчестер Юнайтед».

Під Жозе Моурінью давно хитається стілець. Навіть нещодавня заява керівництва «червоних дияволів» про довіру португальцеві не додає йому впевненості. По-перше, в ній міститься натяк на те, що після перерви на матчі збірних питання майбутнього сеу Жозе може знову стати актуальним, а по-друге, часто-густо невдовзі після таких заяв відставка тренера все ж відбувається.

Натомість керівництво «МЮ» вже контактувало з Юрієм Вернидубом, який запам'ятався їм ще за Лігою Європи сезону 2016/17. Про це керманич «Зорі» повідомив президенту клубу Євгенові Гєллєру під час особистої зустрічі. Той погодився відпустити тренера до Манчестера, але єдиної умови: Вернидуб мусить посприяти переходові кількох гравців «Юнайтед» до луганської команди. Юрій Миколайович попередньо погодився віддати Маркоса Рохо та Ешлі Янга, але Гєллєра не влаштувала така пропозиція. Таким чином, наразі Вернидуб залишається в «Зорі».

***

Схожий маневр намагався виконати й Олександр Хацкевич. Головний тренер «Динамо» після матчу з «Карпатами» натякнув на свою відставку. Багатьох це здивувало, адже після попередніх невдалих ігор Олександр Миколайович не робив подібних заяв. Таємниця криється в тому, що до білоруського фахівця виявляє предметний інтерес «Вест Гем». Менеджмент лондонського клубу глибоко стурбований невдалим початком сезону та вже розглядає кандидатів на посаду головного тренера замість Мануеля Пеллегріні. Найімовірнішим наступником чилійця вважався саме Хацкевич – з огляду на його досвід роботи з Андрієм Ярмоленком, якого боси «молотків» бачать у якості головної зірки команди.

Але невдовзі після прес-конференції з Олександром Миколайовичем зв'язався представник «Вест Гему» та повідомив, що його кандидатура знімається з порядку денного. Ми можемо лише здогадуватися, чим було спричинене таке рішення: невдалими останніми матчами «Динамо» чи довірою до Пеллегріні, але саме воно змусило Хацкевича дати задній хід в інтерв'ю каналові «2+2».

***

Проте ще раніше подібну комбінацію здійснив поки що головний тренер «Астани» Роман Григорчук. Після вильоту з кваліфікації Ліги чемпіонів від загребського «Динамо» український фахівець, розуміючи, що крісло під ним захиталось, а також, що в команді є певні проблеми з мікрокліматом, вирішив перехопити ініціативу. Під приводом особистих обставин Роман Йосипович залишив розташування клубу та зосередився на перемовинах з потенційними роботодавцями. Григорчук мав бесіди з представниками різних закордонних клубів, але наразі ні з ким не спромігся досягти згоди.

Після жеребкування Ліги Європи український тренер вирішив змінити тактику. Він планує повернутися до «Астани» та якомога краще підготувати команду до матчів із київським «Динамо». Роман Йосипович розраховує продемонструвати усі свої здібності керівництву киян, тим самим спонукаючи їх розглянути свою кандидатуру на посаду головного тренера.

***

Півзахисник «Манчестер Сіті» Олександр Зінченко, який просив керівництво свого клубу бути гнучким у процесі перемовин з «Бетісом» щодо його трансферу, різко змінив свою думку після жеребкування Ліги чемпіонів. На груповому етапі англійці зіграють проти рідного клубу футболіста – «Шахтаря», і той прагне вийти на поле в цих матчах та спростувати слова Сергія Палкіна про його слабкість.

Представники донецького клубу також сподіваються, що вони матимуть змогу наживо поспостерігати за грою Олександра. Справа в тому, що «Шахтар» планує вже взимку за допомогою придбання Зінченка посилити проблемну позицію лівого захисника, яку в складі гірників наразі можуть закрити лише Ісмаїлі, Микола Матвієнко та Едуард Соболь. Зазначимо, що «Динамо» також не хоче відставати від цього тренду та на додачу до Йосипа Пиварича, Сідклея та Віталія Миколенка збирається вже взимку повернути з оренди в «Зорі» Богдана Михайліченка.

***

Далі буде.

Нагадуємо, що з головою поринути у глибину українського футболу можна, переглядаючи меми та фотожаби від Андрія Саніна, але безпечніше для вашої психіки буде читати дописи в нашому блозі.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов