Tribuna/Фигурное катание/Блоги/Крижане мереживо/Командний турнір з фігурного катання. День перший: вимкнути будильник і спати

Командний турнір з фігурного катання. День перший: вимкнути будильник і спати

Командний турнір з фігурного катання на Олімпіаді у Пхьончхані розпочався 9 лютого, ще до церемонії офіційного відкриття. У перший день каталися чоловіки -одиночники та спортивні пари.

Автор — Daryna
10 февраля 2018, 18:45
1
Командний турнір з фігурного катання. День перший: вимкнути будильник і спати

02:50 - дзвін будильника. Я на автоматі натисла кнопку "Стоп", навіть не задумуючись, чому він спрацював. Це мала бути безсонна ніч кави та фігурного катання, але мозок прийняв рішення поспати на дві години довше. О четвертій я таки прокинулася і вирішила подивитися змагання серед спортивних пар, але перед тим глянула турнірну таблицю із результатами одиночників. Цього було достатньо, щоб зрозуміти, що підсвідомий вибір проспати прямий ефір був вірним. У повторі все сприймалося простіше. 

З десяти учасників командного турніру чисто відкаталися двоє - Олексій Биченко (Ізраїль) та Чха Чжун Хван (Корея), восьмеро інших більшою чи меншою мірою, але завалили свої короткі програми. 

На першому місці опинився Шома Уно з Японії, який припустився помилки на четверному фліпі, проте каскад "четверний тулуп - потрійний тулуп" та потрійний аксель були виконані чисто, а усі нестрибкові елементи - на четвертий рівень. 

Перша несподіванка турніру - друге місце Олексія Биченка, який представляє Ізраїль. Олексій чисто виконав стрибковий контент: потрійний аксель, четверний тулуп, каскад "потрійний лутц - потрійний тулуп", а вже за кілька годин виконував місію прапороносця збірної Ізраїлю на церемонії відкриття. 

Патрік Чан після короткої посідає третє місце. Канадієць впав з четверного тулупа та потрійного акселя, а у каскаді до потрійного лутца зміг додати лише подвійний тулуп, замість потрійного. У трійці лідерів Чану вдалося втриматися завдяки високим компонентам та ще більшій кількості помилок у суперників. 

Один із фаворитів цієї Олімпіади американець Нейтан Чен несподівано для усіх з помилкою виконав четверний фліп, тому зміг до нього додати лише подвійний тулуп у каскаді. Пізніше замість четверного тулупа виконав лише подвійний, який не був зарахований технічною бригадою (як елемент, що повторюється), а з потрійного акселя Чен впав. У турнірній таблиці американець - на четвертому місці. 

З точки зору загальних результатів цікавим є виступ Олімпійського атлета з Росії Михайла Коляди. Справа у тому, що за прогнозами команда Олімпійських атлетів з Росії була однією з претендеток на золото. Михайло Коляда у короткій не виконав чисто жодного стрибкового елемента - два падіння, відсутній каскад та незарахований одинарний аксель. Результат після короктої програми - 8 місце, та, ймовірно, мінус одна команда-претендентка на золото командних змагань з фігурного катання. 

Ще  одна несподіванка - доволі успішний виступ італійця Матео Ріццо, який посідає 5 місце, що значно підвищує шанси Італії пройти до другого етапу командного турніру. 

З повними результатами виступів чоловіків-одиночників на командному турнірі з фігурного катання можна ознайомитися за посиланням: http://www.isuresults.com/results/season1718/owg2018/SEG009.HTM. 

З того, що не стосується результатів, але кинулося у вічі, - це kiss'n'cry corner команди Олімпійських атлетів з Росії, де під час виступу та очікування результатів Михайла Коляди не було нікого з його колег по команді, лише тренери та ... лікарі. Для мене це виглядало, як символічний "привіт для WADA", тим паче, що один із лікарів - Філіп Шветський, чиє прізвище, починаючи з 2007 року, кілька разів виникало у допінгових скандалах. 

Турнір спортивних пар після тотальних падінь одиночників вселив оптимізм. 

На першому місці після короткої - Олімпійські атлети з Росії Євгенія Тарасова / Володимир Морозов. Багато-хто відзначає, що у цією пари немає власного стилю, і, як наслідок, за наявності помилок немає "подушки безпеки" у виглядів компонентів. Проте, вчора катання було безпомилковим, а бали високими. 

На другому місці - пара із Канади Меган Дюамель / Ерік Редфорд, які відкаталися без грубих помилок, проте допустилися дрібних огріхів. 

Як тільки з'явився список пар, які візьмуть участь у командному турнірі, то здивувала присутність Альони Савченко / Бруно Массо із Німеччини. Команда Німеччини хоч і кваліфікувалася до участі у змаганнях команд, проте шансів на високі місця не має, оскільки сильне представництво наявне лише в одному з чотирьох видів. Тож, думалося, що Савченко / Массо берегтимуть сили до виступу у турнірі пар, де є одними з претендентів на золото, але, очевидно, пара вирішила спробувати олімпійський лід раніше. 

Четвертими після короткої програми стали Алекса Шімека-Кнерім / Кріс Кнерім зі США, а п'ятими - Сяоюй Юй / Хао Чжан з Китаю. 

З повними результатами виступів спортивних пар на командному турнірі з фігурного катання можна ознайомитися за посиланням: http://www.isuresults.com/results/season1718/owg2018/SEG013.HTM 

Завтра о 03:00 за київським часом почнуть змагатися танцювальні дуети, а о 04:45 - одиночниці. Після того, як стануть відомі результати змагань серед одиночниць, буде зрозуміло, які 5 команд проходять до другого етапу. Перед довільними програми кожна команда має право здійснити заміни у будь-яких двох дисциплінах. 

За результатами коротких програм одиночників та спортивних пар у командному заліку Канада - на першому місці, США - на другому, третє та четверте місця розділяють команди Японії та Олімпійських атлетів з Росії із однаковою кількістю балів.