Tribuna/Фигурное катание/Блоги/Крижане мереживо/Фігурне катання. Післягранпрівське та передолімпіадне

Фігурне катання. Післягранпрівське та передолімпіадне

Надворі - 2018, позаду - перша половина сезону з фігурного катання, серія Гран-Прі закінчилася, в останні дні грудня пройшли внутрішні першості в європейських країнах, стрічка соціальних мереж північноамериканських фігуристів та фігуристок пістрявіє фото з промоцією національних чемпіонатів, а до Олімпійських ігор залишається 38 днів. Останнім великим міжнародним турніром у 2017 році став Фінал Гран-Прі, що пройшов в грудні у Японії. 6 найкращих за результатами серії представників та представниць кожної дисципліни льодового виду спорту взяли участь у турнірі. По суті саме ці змагання востаннє ...

Автор — Daryna
2 января 2018, 18:14
Фігурне катання. Післягранпрівське та передолімпіадне

Надворі - 2018, позаду - перша половина сезону з фігурного катання, серія Гран-Прі закінчилася, в останні дні грудня пройшли внутрішні першості в європейських країнах, стрічка соціальних мереж північноамериканських фігуристів та фігуристок пістрявіє фото з промоцією національних чемпіонатів, а до Олімпійських ігор залишається 38 днів. 

Останнім великим міжнародним турніром у 2017 році став Фінал Гран-Прі, що пройшов в грудні у Японії. 6 найкращих за результатами серії представників та представниць кожної дисципліни льодового виду спорту взяли участь у турнірі. По суті саме ці змагання востаннє перед Олімпіадою звели найсильніших фігуристів та фігуристок з різних континентів.

Цьогоріч з різних причин до Фіналу Гран-Прі не відібралися ті, чия участь була очікуваною та, з огляду на останні кілька сезонів, традиційною. Зокрема, у танцях не змогли пробитися  до шістки найкращих дворазові переможці цього турніру канадці Кейтлін Уівер / Ендрю Поже, які на етапі в Канаді отримали срібло, а от у Франці виступали травмованими, припустилися помилок та стали лише четвертими.

Росіяни Катерина Боброва / Дмитро Соловйов на етапах Гран-прі посідали друге та третє місця, але суми балів не вистачило для того, щоб відібратися до Фіналу.

Загалом у танцювальному турнірі найбільшою інтригою було, хто ж переможе: дворазові чемпіони світу, “прорив” поточного олімпійського циклу французи Габріела Пападакіс / Гійом Сізерон чи олімпійські чемпіони з Канади Тесса Вірчу / Скотт Мойр. Наразі виглядає так, що саме ці два дуети боротимуться за золото Олімпіади. У цьому сезоні на Фіналі відбулася перша очна зустріч канадців та французів.

З перевагою у трохи більше, як два бали, перемогли Габріела Пападакіс / Гійом Сізерон. Думаю, за умови безпомилкового катання обох пар, на Олімпіаді результат не зміниться, ймовірно лише виросте розрив у балах. Якщо проаналізувати оцінки на Фіналі Гран-Прі, то бачимо, що технічна база була оцінена однаково, але французи отримали вищі оцінки за виконання та компоненти програми.Як глядачка, з також розстановкою я погоджуюся, для мене французький дует візуально виглядає “легшим” в контексті технічого виконання, а їх програми більш цілісними та якіснішими, у порівнянні з танцями Тесси Вірчу /  Скотта Мойра. 

Ще однією інтригою Фіналу Гран-Прі було розташування американських танцювальних дуетів  у турнірній таблиці. Зазвичай сильні федерації, які представлені на міжнародних турнірах кількома парами, обирають фаворитів, які отримують більше підтримки. Як можна спостерігати останні два сезони, американська федерація фігурного катання відмовилася від такої практики - все вирішується безпосередньо на змаганнях. У підсумку найкращий результат з трьох американських дуетів показали Майя та Алекс Шибутані, які хоча й припустилися помилок, але вибороли бронзу. Медісон Хаббел / Закарі Донахью стали четвертими, а Медісон Чок / Еван Бейт - пятими. Важливо, що розриви між балами цих трьох пар мізерні: між третім та четвертим місцями - 0,6 бала, а між четвертим та пятим - 0,25 бала. Інтрига залишається, думаю, на більшу ясність в американському стані можна розраховувати за результатами національного чемпіонату. Останнє, шосте місце, посіли італійці Анна Каппелліні / Лука Ланотте, які програли Чок / Бейтс майже два бали.

Думаю, що на Олімпіаді за золото боротимуться французи та канадці. Якщо минулого сезону, із поверненням Тесси Вірчу та Скотта Мойра до змагальної кар'єри, було доволі помітним, що Пападакіс / Сізерон нервують і допускаються помилок на великих турнірах, то у поточному сезоні Габріела та Гійом видаються більш налаштованими на боротьбу.

На олімпійську бронзу претендуватиме хтось із американських дуетів, хто саме стане зрозуміло у січні, коли відбудеться національний чемпіонат. Росіяни Боброва /Соловйов, які в останні дні 2017 року всьоме здобули золото чемпіонату Росії, також мають шанс отримати бронзу. Але щодо росіян, то важко щось прогнозувати, оскільки невідомо, хто саме отримає можливість виступати на Олімпіаді, тим паче, що у 2016 році проти Катерини Бобрової проводили розслідування щодо вживання мельдонію, спортсменку відстороняли від змагань, але в результаті амністували. Чи вплине цей випадок на участь російського дуету в Олімпіади, наразі відповіді немає.

Ще одним претендентами на бронзу будуть італійці Каппелліні / Ланотте, які для мене виглядають дещо слабшими, ніж американські та російський дуети, проте відзначаються стабільністю. Тому не виключаю, що якщо інші помилятимуться, то італійці свого не впустять.

На турнірі серед жінок-одиночниць також глядачі й глядачки побачили не всіх, на кого варто було очікувати. Так, дворазова чемпіонка світу Євгенія Медвєдєва через травму знялася зі змагань. А американка Ешлі Вагнер також через травму знялася з етапу Гран-Прі у США та не змогла відібратися до фіналу. 

Перші дві сходинки на п'єдесталі посіли росіянки - Аліна Загітова та Марія Сотскова. Третьою стала канадка Кейтлін Осмонд.

Перемога Загітової була доволі очікуваною, оскільки її технічну складову довільної програми доволі складно обіграти іншим фігуристкам. Загітова усі стрибкові елементи виконує у другій половині програми, що значно збільшує її технічну базу у порівнянні з іншими. 

Також вже доволі очікуваним було й те, що у короткій програмі Аліна припустилася помилок, адже чисто її вона жодного разу в сезоні ще не виконала. А лідирувала за результатами короткої програми канадка Кейтлін Осмонд, яка, втім, мала серйозні огріхи у довільній, показала лише п'ятий результат, проте у сумі отримала бронзу.

Марія Сотскова, яка стала другою, в обох програмах продемонструвала доволі впевнене катання. Легендарну італійську фігуристку Кароліну Костнер від третього місця відділили десяті бала, а на п'ятому та шостому місцях розмістилися дві японські одиночниці - Сатоко Міяхара та Вакаба Хігучі.

Вважається, що жіноче одиночне - найбільш непередбачувана серед дисциплін фігурного катання. Два попередні сезони Євгенія Медвєдєва демонструвала майже стовідсоткову стабільність у виконанні технічної складової, саме це дозволяло їй перемагати. Цього сезону росіянка припускалася доволі серйозних помилок, наразі незрозуміло, це пов'язано із травмою, через яку Медвєдєва знялася з Фіналу Гран-Прі, чи з дорослішанням спортсменки і, як наслідок, складнощами у підтримці спортивної форми.

За результатами першої половини сезону, думаю, саме росіянки Медвєдєва та Загітова мають найбільше шансів на Олімпійське золото. Кейтлін Осмонд з Канади демонструє якісне катання у короткій програмі, і у лютому цілком припускаю, що на Олімпіаді після короткої програми займатиме проміжне перше місце. Проте, довільна програма - слабке місце у канадки, жодного чистого прокату протягом двох останніх сезонів не відбулося. За олімпійські медалі також боротимуться японські одиночниці та Кароліна Костнер з Італії.

Щодо американських фігуристок, то як і у випадку з танцювальними дуетами, варто дочекатися національного чемпіонату, щоб зрозуміти, чи відновилася Ешлі Вагнер після травми та у якій формі її колеги за збірною. 

Турнір серед спортивних пар був цікавим з тієї точки зору, що усі лідери сезону взяли участь у Фіналі. Переможцями в обох програмах та за підсумком стала німецька пара Альона Савченко / Бруно Массо. Срібло Фіналу Гран-Прі здобули Венджий Суй та Кон Хан з Китаю, які припустилися помилки на стрибку у короткій програмі та стали третіми, але катання у довільній було майже безпомилковим, що дозволило посісти друге місце. 

Третіми стали Меган Дюамель та Ерік Редфорд з Канади, які китайській парі, що посіла друге місце, програли близько 20 балів.

Вкрай невдалим був виступ у довільній програмі російської пари Євгенія Тарасова / Володимир Морозов. Росіяни за результатами короткої програми були другими, але після довільної програми відкотилися на п'яте місце. Ще одна російська пара - Ксенія Столбова / Федір Клімов, Олімпійські чемпіони в команді та срібні призери Олімпійських ігор серед спортивних пар, стали четвертими, а останнє, шосте, місце посіли Сяоюй Юй / Хао Чжан з Китаю.

Результати виступів спортивних пар на Фіналі Гран-Прі багато в чому підтверджую спостереження протягом сезону. Наразі можна робити попередні висновки, що за золото Олімпіади будуть боротися китайська та німецька пари. При чому, якщо на початку сезону видавалося, що китайська пара нікому не залишає шансів, то після Фіналу стає зрозуміло, що у лютому нас чекає цікава боротьба. Дуамель / Редфорд з Канади, які наразі помітно відстають від німців та китайців, але були лідерами майже протягом усього циклу,  мають в арсеналі елементи ультра-СІ та авторитет серед суддів. Найбільш ймовірно канадці боротимуться за бронзу із однією з російських пар. За умови чистого катання, думаю, бронзу отримають Євгенія Тарасова / Володимир Морозов. 

Також цікавим є те, що Альона Савченко та Бруно Массо на останніх двох турнірах відмовилися від викиду “потрійний аксель”, а також повернулися до минулорічної короткої програми. Наразі важко сказати, відмова від елементів ультра-СІ - це зміна олімпійської стратегії чи наслідки травми спини у партнера.

Змагання серед чоловіків-одиночників можна було розглядати як битву стрибків у чотири оберти - хто більше, якісніше, складніше. Переміг Натан Чен зі США, другим став Шома Уно з Японії, а третім - Михайло Коляда з Росії. 

У розпал сезону травмувався олімпійський чемпіон Юдзуру Ханью та не мав змоги відібратися до Фіналу Гран-Прі, і наразі залишається відкритим питання, у якій формі японець підійде до Олімпіади, і чи взагалі зможе взяти участь. 

Судячи з усього, на Олімпіаді змагання серед чоловіків-одиночників або стануть святом складності та віртуозності, або ж запам'ятаються великою кількістю важких падінь та дрібних помарок. На Фіналі Гран-Прі ми так й не побачили чистого катання у жодного з призерів, проте технічна складність програм та базова оцінка призерів не дали змоги іншим атлетам боротися за медалі. Росіянин Сергій Воронов став четвертим, а п'яте та шосте місця посіли одиночники зі США - Адам Ріппон та Джейсон Браун. 

Після Фіналу Гран-Прі у європейських країнах пройшли національні чемпіонати, за результатами яких, визначилися склади олімпійських збірних. У грудні відбувся й Чемпіонат України з фігурного катання. Нагадаю, що ми маємо олімпійські ліцензії у трьох видах - танці на льоду, чоловіче одиночне та жіноче одиночне. Чемпіонами України 2018 стали Ярослав Паніот, Анастасія Архіпова, яка через віковий ценз наразі не може брати участі в основних чемпіонатах, Олександра Назарова / Максим Нікітін (танці на льоду) , Софія Нестерова / Артем Даренський (спортивні пари). До складу олімпійської команди увійшли: танцювальна пара  Олександра Назарова / Максим Нікітін (запасні Дар’я Попова/Володимир Бєліков), одиночники Анна Хниченкова(запасна Анастасія Гожва) та Ярослав Паніот (запасний Іван Павлов). 

Попереду - 2018, нехай він принесе мало падінь, багато несподіванок та об’єктивного суддівства. А розпочинається Новий рік фігурного катання чемпіонатом США.