Tribuna/Футбол/Блоги/Modest7minds/Найвідоміші куми українського футболу

Найвідоміші куми українського футболу

В підбірці наведені лише факти родинних зв’язків без натяку на блат та корупцію. З етичних міркувань фото дітей та інших близьких родичів фігурантів підбірки не публікуються.

Блог — Modest7minds
Автор — AVe_Niva
28 октября 2020, 12:50
14
Найвідоміші куми українського футболу

Від редакції: ви знаходитеся в блозі Modest7minds. Його автор написав цей пост в рамках конкурсу Найкращий блогер Україну-2020. Підтримайте його плюсами, коментарями і підпискою.

***

Кумівство в Україні було, є та буде невід’ємним символом державності, національної ідеї та духовної спорідненості населення. З давніх давен цьому традиційному народному звичаю надавали надзвичайно великого значення. Чимало українців цiнують кумівство не менше, нiж кровні зв’язки. Напевно, саме тому всі сфери життя в Україні пронизані кумівством. I футбол в даному випадку не виключення.  

В підбірці кумів українського футболу наведені лише факти родинних зв’язків без натяку на непотизм, блат, корупцію та інші можливі прояви надання привілегій близьким особам незалежно від їх професійних якостей. З етичних міркувань фото дітей та інших близьких родичів фігурантів підбірки не публікуються.

Андрій Павелко та Андрій Шевченко, Павелко та Ващук

Те, що два головних Андрія українського футболу є кумами – давно не новина. А от історія їх породичання відома не всім. В 1995 році Павелко одружився на дочці одного з найбільш впливових людей Дніпропетровської області. Тесть доручив зятю керувати спільним українсько-німецьким підприємством «Дніпромайн», яке спеціалізувалося на торгівлі шпалерами. Ставши на ноги, Павелко почав опікуватися однойменним дитячим футбольним клубом та розвивати контакти серед футбольного бомонду України.

У 1999 році «Шева» перейшов до «Мілану», швидко завоював серця місцевих тифозі. Тоді амбіційний керівник «Дніпромайну» прилетів до Італії, щоб запросити форварда на перший турнір його футбольного клубу. А вже у вересні 2001 року Шевченко відвідав тоді ще Дніпропетровськ, щоб поздоровити Павелка з призначенням на посаду голови обласної федерації футболу та стати хрещеним батьком його доньки Анастасії.

Разом із Шевченком на хрестинах «мед-горілку пив» інший гравець збірної України Владислав Ващук, якому Павелко віддячив тим, що хрестив його сина Віталія.

Владислав Ващук та Олександр Шовковський

За свою кар’єру Ващук встиг дев’ять разів стати чемпіоном України у складі «Динамо», перейти в «Спартак» та породичатися не тільки з теперішнім головою федерації футболу України. Його можна назвати найбільш багатодітним хрещеним батьком українського футболу, оскільки похрестив він аж сімох дітей, в тому числі й синів своїх партнерів по «Динамо» Шовковського, Дмитруліна та Костюка.

З легендарним воротарем Ващук народився в один день. Підтримуючи дружні стосунки, вони разом пройшли всі етапи дитячо-юнацького та дорослого футболу, грали за «Динамо» у Лізі чемпіонів та збірну України на чемпіонаті світу. Тому недивно, що свого первістка Шовковський теж назвав Владиславом.

Андрій Воронін та Анатолій Тимощук

Разом з динамівськими кумами у збірній Блохіна була ще одна зіркова пара однолітків. Воронін та Тимощук почали виступати разом за головну команду України у 2002 році. Незрозуміло, як онімечений одесит та донбаський волинянин знайшли спільну мову, але на всіх зборах збірної вони селилися в одній кімнаті.

В липні 2006 року після чемпіонату світу Тимощук хрестив доньку Вороніна Марію. А потім куми в один час заробляли важкий легіонерський хліб в Німеччині та Росії. Відтепер вони вже у якості тренерів зможуть проводити більше часу разом на території країни-агресора. 

Селезньова з Гладким та Алієвим

У 2009 році конкуренція на полі у складі «Шахтаря» не завадила Селезньову обрати хрещеним батьком для свого сина Артема іншого нападника Гладкого. Наприкінці 2011 року після повернення в Донецьк з першого відрядження у «Дніпро» уродженець Макіївки породичався з півзахисником «Динамо» Алієвим, похрестивши його сина Артема.

Руслан Ротань та Євген Коноплянка

У 2014 році під час другого вояжу на береги оспіваної великим Кобзарем річки Селезньов тримав до хреста доньку Мирославу Русланівну Ротань. А в 2018 році хрещеним батьком наймолодшої з п’яти дітей багаторічного капітана «Дніпра» доньки Домініки став Коноплянка.

Кругообіг кумів в «Динамо»

В київському «Динамо» часів тренерства Реброва теж хто кого тільки не хрестив. В серпні 2014 року хрещеним доньки Дениса Гармаша був Сергій Рибалка. На початку 2015 року дочку Олега Гусєва хрестив тоді ще головний тренер збірної Білорусі Олександр Хацкевич. Динамівський «Кум» (таке прізвисько у Гармаша ще з юнацьких років) став хрещеним батьком двійка дітей Євгена Хачеріді. Пізніше доньку Сергія Сидорчука тримав до хреста Максим Коваль. У 2016 році Андрій Ярмоленко похрестив сина Романа Безуса, який на той час грав у «Дніпрі».

В 2017 році, коли головним тренером «Динамо» вже був Хацкевич, синів Кравця хрестили Хачеріді та Євген Макаренко. У 2018 році хрещеними батьками двійнят Сидорчука стали тоді вже гравець дортмундської «Борусії» Андрій Ярмоленко та захисник «Шахтаря» Сергій Кривцов.

«Шахтар» не відстає

Намагалися не відставати від своїх принципових суперників і українці «Шахтаря». Ще в далекому 2010 році хрещеним батьком своєї другої доньки Андрій П’ятов обрав свого одноклубника Олександра Кучера. Пізніше воротар гірників породичався із захисником Василем Кобіним та адміністратором «Шахтаря», а потім збірної України Олександром Кісткіним, який за сумісництвом є кумом Кучера.

Також обмінялися кумівськими регаліями Тарас Степаненко та Сергій Кривцов, у 2015 році похрестивши дітей один у одного.

Роман Зозуля та Володимир Кобельков

В серпні 2016 року в нападаючого збірної України народився син Олександр, хрещеним батьком якого став спортивний журналіст. Цікаво, що на церемонії хрещення своєї дитини головного патріота українського футболу не було.

Також загальновідомий факт, що Кобельков підтримує дружні стосунки з кумами-боксерами Василем Ломаченком та Олександром Усиком.

Євген Красніков та Олександр Кучер

В серпні 2018 року в ефірі телепрограми «Великий футбол» вийшов сюжет про призначення Краснікова віце-президентом «Динамо» з питань трансферної політики. У сюжеті було вказано, що кумом відомого харківського функціонера є футбольний арбітр Труханов. Красніков цю інформацію спростував та зазначив, що є хрещеним батьком молодшого сина екс-гравця збірної України Кучера. Нещодавно куми об’єдналися в Харкові, де почали кувати новий «Метал».

Сергій Ребров та Сергій Стаховський

У липні 2019 року екс-наставник «Динамо» та головний тренер угорського «Ференцвароша» похрестив сина відомого українського тенісиста. Тезки з сім’ями мешкають в Будапешті, разом грають у футбол та теніс, підтримуючи один одного під час матчів.

Денис Попов та Климентій Цитаїшвілі (батько Георгія)

Попова та молодшого Цитаїшвілі пов’язує міцна дружба з часів виступів за команду U19. Раніше комунікації між ними заважало те, що грузин погано володів російською мовою. Після тріумфу на чемпіонаті світу U-20 влітку 2019 року Попов завітав до Грузії, щоб похрестити сестру свого найкращого друга.

Руслан Малиновський та Вадим Шаблій

Наприкінці 2015 року агент майже всієї футбольної України посприяв переїзду Малиновського до бельгійського «Генка», відкривши йому вікно в Європу та в Серію А. В січні 2020 року півзахисник збірної України та італійської «Аталанти» віддячив Шаблію тим, що обрав його хрещеним батьком для своєї доньки Олівії.

Олександр Зінченко та Микола Матвієнко

Хлопці знають один одного ще з 13-річного віку. Вони виступали разом в командах академії «Шахтаря» та юнацьких збірних України. На дорослому рівні друзі встигли зіграти між собою – у матчі Ліги чемпіонів 2019/2020 між «Шахтарем» та «Манчестер Сіті».  

А в серпні цього року Зінченко похрестив доньку Марію свого друга та партнера по збірній України.

Фото: УАФ, «Аталанта», Getty Images, УНIАН

Лучшее в блогах
Больше интересных постов