Tribuna/Футбол/Блоги/Козацька Розвага/It's In The Game. ТОП-5 футбольних симуляторів

It's In The Game. ТОП-5 футбольних симуляторів

В ефірі покоління 90-х.

Автор — Andriy Victorov
12 января 2018, 19:51
4
It's In The Game. ТОП-5 футбольних симуляторів

Всі ми грали у футбольні симулятори, а хто не грав або не грає - придурюється. Зазвичай від футсімів залежить надзвичайно багато. Скільки джойстиків приховується під час серій пенальті, а скільки розбивається в момент гри за Роббена і одночасного виходу з ладу кнопки "Короткий пас"?

Настав час підбити підсумки. Отже, топ-5 футбольних симуляторів на моїй пам'яті. Почнемо з FIFA.

FIFA 2003 

Не перший футбольний симулятор, в який довелося пограти (першою була FIFA 2004), проте найепічніша через справжній Голлівуд зірок 90-х. Чілаверт, Бурґос, Лоран Блан, Франк ЛеБеф, Роберто Нестор Сенсіні, Маурісіо Поккеттіно, Хосеп Ґвардіола, Антоніо Конте, Луїс Енріке, Ален Боґоссян, Ален Бокшич, Ґабріель Батістута, Роберто Баджо, Давор Шукер, Олівер Бірхофф, Штефан Еффенберґ, Маріо Баслер, Джанфранко Дзола, Клаудіо Каніджа, Хрісто Стоїчков!!!

І це я назвав тих, кого вже не буде у наступних версіях FIFA! Неодмінним плюсом була ще й наявність "ліцензійного фейсу" в більшості названих гравців. А перевагою в цьому FIFA 2003 над PES3 була присутність всіх європейських ліг, і відповідно, гравців, на відміну від гри Konami, де були лише топові клуби окремих чемпіонатів. Зате, там були національні збірні, з яких можна була дозаявити в улюблений клуб Алі Даеі, Предраґа Міятовіча, Аріеля Ортеґа, в якого скілл дриблінгу був 99.

Порівняння FIFA і PES розпочалося саме в 2003-му. Тому, перейдемо до ігрової механіки.

Навіть зараз, у 2018-му, запустивши ФІФУ 15-річної давнини, грати в неї весело. Адже на місці неповторний дриблінг, який починаючи з 2004-го року замінили на "рух у 8 напрямків". Важко уявити, але тривало це до 2010 року (мова йде про ПК-версії). Завдяки системі контролю м'яча гравець не "приклеював" його до ніг, а в залежності від скіллів техніки (тоді це було від 1 до 10), міг тримати м'яча в центрі поля, або ж вирішити долю епізоду самотужки, обігравши півкоманди. Цього дуже не вистачало в наступних версіях, і причина тому - саме обмеження руху вісьмома напрямками. Так, в PES3 вже були ці забобонні напрямки, але вони абсолютно нівелювалися тактичними побудовами та вже згадуваним дриблінгом Аріеля Ортеґа ;)

Ось як виглядала ілюстрація впливу дриблінгу на ігровий процес у FIFA 2003. Рівень складності: World Class. Олег Венглинський кладе 8 банок. 

Зараз голеадор теж в порядку. Як не 8 голів - так 7 грецьких краль. Безусловний успіх!

А це Ґабріель Батістута у складі "Оболоні" кладе банку "Челсі". Без шансів.

Якщо брати спортивну складову FIFA 2003, то тут мова йде не про банальну нині Кар'єру - значно цінніше виграти єврокубок, аби відкрити один з трьох призових стадіонів - Сеул, Стад де Франс і Йокогама.

Аби розблокувати стадіон у Парижі, гравець мав виграти Клубний Чемпіонат - унікальна та найцінніша опція гри. Топ-команди з топ-ліг - а в Українській Лізі від Алекса Клубова дві з них були замінені Динамо та Спартаком - мали свої досьє та статистику попередніх сезонів, інформацію про гравців та тренера, стадіон тощо. Коментатори Джон Мотсон та Аллі Маккойст мали також унікальні підводки для Клубного Чемпіоната, наприклад, вони обговорювали стадіон "Галатасараю" "Алі Самієн". Серед топ-команд тоді ще була "Рома", яка виграла скудетто-2002.

Так, звісно, мною була згадана Українська Ліга від Алекса Клубова (Alex Kluboff) для FIFA 2003. Побачивши на стелажі дисків у "Великій Кишені" коробочку з написом FIFA 2003 Ukrianian and Russian League (жах який), я неодмінно попросив батьків купити її. Ціна складала 19 грн, та, я певен, жодна з них не дісталася розробникам. Диск був від одіозного "Фаргусу", і ці бздюки зуміли відзначитись, вирізавши з гри геть усю музику, крім одного треку. Лише зараз, скачавши всі версії Укр Ліги 2003 і встановивши їх на чисту FIFA, можна почути весь трекліст.

В Українській Лізі правили бал Михайло Старостяк, Юрій Мороз, Сергій Беженар, Сергій Дірявка, Василь Швед, Сергій Чуйченко, Роман Пєц, Ігор Йовічевіч, Юрій Сак та тріо суперфорвардів Віталій Пушкуца, Олександр Паляниця та Андрій Покладок. Серед легіонерів слід відзначити Сергія Скаченка у "Метці". Це ті гравці, яких не буде в наступних українських версіях FIFA. 

Підсумовуючи, обґрунтую точку зору про те, чому "ах, так хочется вернуться, ах, так хочется ворваться" назад на смарагдові поля 2003-ї ФІФИ. Це насамперед, часи найхаризматичніших футболістів. Деякі, нажаль, відсутні - наприклад, Марко Сімоне, легенда "Мілана", за даними Вікіпедії тоді ще грав у Франції, але у грі його нема, так само як і Юрія Джоркаєффа з "Болтона" та Фабріціо Раванеллі з "Перуджі". Потім це, звісно ж, ігровий процес - можливість вирішити долю поєдинку самотужки на рівні World Class буде відсутня в усіх наступних версіях року до 2007-го. Те саме стосується комбінаційного футболу в короткий пас та рідкісних тактик, як то 2-5-3 або схема гри з ліберо. Шкода, що в плані стратегій на гру витвір EA Sports вчисту програє конкуренту з Konami. Тож нова ігрова механіка, нова графіка та Клубний Чемпіонат - ось три головні складові, які відрізняють FIFA 2003 від її попередників та - що показово - послідовників. 15 років тому футбол був іншим. Ні - він був кращим. І FIFA Football 2003 - це те, що дає нам ковток свіжого повітря у сучасному світі 222-х мільйонів євро.

P.S. У першій версії Української Ліги були додані дві нові команди. Називалися вони Динамо-86 та Динамо-97. На полі можна було відтворити тріо Золотих М'ячів Блохін-Бєланов-Шевченко. Привіт, FIFA Ultimate Team Icons!

P. P. S. Гол, який не забити в FIFA 18.

У наступному випуску - огляд Pro Evolution Soccer 3.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов