Tribuna/Футбол/Блоги/Обгазон/Ігрова консоль має бути у кожного любителя спорту в Україні

Ігрова консоль має бути у кожного любителя спорту в Україні

Блог «Обгазон» розвіює сумніви щодо того, що подарувати собі на новорічні свята

Блог — Обгазон
Автор — Daggetkin
20 декабря 2019, 11:38
20
Ігрова консоль має бути у кожного любителя спорту в Україні

Згідно із даними дослідників, у 2019 році українці витратять на ігри приблизно 200 млн. доларів, що буде на 13% відсотків більше ніж у минулому році. Цифра з першого погляду здається величезною, але якщо порівняти із світовим здобутком (більше 150 млрд.), то це крапля у морі. Крім того, якщо розбирати структуру витрат на ігри, то більшість наших громадян віддають свої гроші на мобільні розваги та free-to-play ігри.

Через високий рівень піратства та недостатній рівень проникнення ігрових консолей у маси, загальний обсяг крупнобюджетного геймінгу у нашій країні катастрофічно низький. І якщо з першою проблемою можна боротися лише підвищуючи правосвідомість громадян, то інша залежить лише від нашого бажання та гаманців.

Що зараз із себе уявляють ігрові консолі?

Якщо ви у дитинстві рубались у «Денді» та «Сегу», а потім батьки купили вам ПК і ви з тих пір граєте у ігри лише, закачуючи їх із торрентів, то наступна інформація буде саме для вас.

Ігрова консоль зараз – це не лише пристрій, основною метою якого є запуск ігор, але й виконує купу мультимедійних та соціальних функцій. Наприклад, її можна використовувати як: відеоплеєр, інтернет браузер, телевізор, соціальну мережу. По суті, це той же ПК, але тобі не треба хвилюватись, що залізо не «потягне» якусь гру.

Зараз на світовому ринку правлять три головні консолі – Sony Playstation 4, XBOX ONE, Nintento Switch. Із них лише приставку від Sony в Україні можна придбати офіційно. Інші ж дві, на жаль, продаються по-сірому та не мають офіційної підтримки. Але у Sony є проблеми. Офіс, що управляє нашим регіоном, знаходиться у Москві, тому там нема української мови у самій приставці та онлайн-магазині, а ціни взагалі не залежать від українських реалій.

Консоль – це ж дуже дорого, на ПК ігри коштують набагато дешевше.

Дійсно, якщо поглянути на ціни на консольні ігри, то можна дуже сильно здивуватись. Повна ціна на ААА гру на релізі коливається від 1700 до 2100 гривень за стандартне видання. На деякі преміальні видання ціна може взагалі бути вище 3000 грн. Але не треба панікувати раніше часу. Є декілька моментів, які показують вигоду саме консолей.

По-перше, сама консоль зараз коштує близько 9000 грн, а під час розпродажів ціна взагалі може опуститись до 7500 грн. Для прикладу на новорічному розпродажі Sony за консоль із набором із трьох ігор просить всього 7700 грн. Якщо ж брати ПК, то лише одна нормальна відеокарта може коштувати від 10 000 грн. Тому навіть за умови тотального піратства ігор, лише одне залізо ПК коштує набагато дорожче ніж консоль із іграми.

По-друге, у консолей є купа розпродажів, що дають змогу капітально економити на іграх. Так, хороші знижки частіше за все отримують ігри, які вийшли більше року тому, але це вихід для тих, хто не готовий платити повну суму. Також у консолей є підписочні сервіси з роздачами безкоштовних ігор. Для прикладу, у Sony є підписка PS Plus з вартістю 1800 грн на рік, а у Майкрософт є підписка XBOX Lіve Gold з приблизно такою ж вартістю.  Крім того, окрема підписка є і у видавця EA. За 800 грн на рік можна отримати безкоштовний доступ до більшості ігор канадців. А це вже дуже вигідно для любителів спортивних симуляторів, оскільки саме ЕА видає такі ігри як FIFA, NHL, Madden NFL та UFC.

По-третє, консолі досі випускають ігри на фізичних носіях, що дає повне право власнику диска із грою після проходження продати її комусь іншому. У такому випадку у виграші і продавець і покупець. Перший може відбити суттєву суму від своїх витрат, а інший придбає диск по зниженій ціні.

А до чого тут взагалі спорт?

Все дуже просто, одними із найбільш популярних ігор на консолях є саме спортивні симулятори. У Європі, Африці та Азії це FIFA, а у Півнчній Америці це Madden NFL та NBA 2K. Якщо раніше головним чинником популярності було бажання побувати у шкірі свого спортивного кумира, то зараз симулятори вже популярніші за сам футбол чи баскетбол. Для прикладу, у НБА вже є своя офіційна кіберспортивна ліга, а комісіонер Адам Сільвер неодноразово заявляв, що кіберспорт один із найбільш пріоритетних напрямків у розвитку асоціації.

Але це ще не все, як я вже зазначав, консоль не лише пристрій для ігор. На приставці є купа додатків, які дадуть змогу переглянути футбольні матчі. Для прикладу, у Playstation 4 можна встановити додаток сервісу «Megogo», який транслює більшість Європейських футбольних чемпіонатів, НХЛ та НБА. Тож, після перегляду програного матчу своєї улюбленої команди можна натиском однієї кнопки переграти матч у віртуальному світі.                   

Тож якщо ви спортивний фанат і у вас ще немає ігрової консолі, то ви вже знаєте, що потрібно собі подарувати на новорічні свята. 

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты