Tribuna/Баскетбол/Блоги/Обгазон/Золота епоха в НБА вже настала

Золота епоха в НБА вже настала

Забувайте про футбол і перемикайтеся на баскетбол. НБА перетворюється на головну спортивну лігу планети

Блог — Обгазон
Автор — Daggetkin
14 января 2018, 16:50
Золота епоха в НБА вже настала

Якщо останній раз ви дивились матч НБА на «Мегаспорті» і це була якась ретроспектива матчів 80-х за участі Чікаго Буллс. Якщо ви вважаєте, що золота епоха баскетболу пішла разом із Дрім-тім 1992 року.  Якщо ви вважаєте, що Майкл Джорждан – найвеличніший гравець, який коли-небудь грав чи буде грати в баскетбол. У такому разі у мене для вас погані новини. Головна баскетбольна ліга планети стоїть на порозі чогось настільки потужного, що в найближчі 10-15 років ми побачимо найкрутіший баскетбол усіх часів.

Тому забувайте про сон, вмикайте режим «сови» та вмикайте будь-які доступні матчі вже зараз. Лиш не злякайтесь, коли побачите, що в лізі грають діти Ріверса, Сабоніса, Каррі, що Джейсон Кідд, Тайрон Лю та Стів Керр вже не грають, а тренерують. І найголовніше, не злякайтесь відсутності волосся на голові Ману Джинобілі і його присутності на щоках Грега Поповіча.

Ви скажете, що це якась нісенітниця, не може бути такого, щоб НБА стала ще крутішою. А я кажу – може! І ось декілька причин чому вже скоро наступить «Золота Ера» баскетболу.

Передтеча

Усі ми любимо данк-контести. Деякі навіть чекають їх більше, ніж Матч всіх зірок. Всі пам`ятають легендарне протистояння Майкла та Домініка, подвиг Спада Вебба і феєрію Вінса Картера, але в останні роки це видовище переросло у суцільне лайно. З однієї сторони організатори почали видумувати усілякі ідіотичні «колеса фортуни» і командні змагання, а з іншої – самі учасники почали віддавати більше часу не змаганням, а під яку музику вийдуть або які слова скажуть. Усі забули про одне – данки. І ось два роки тому два молодих хлопці – Зак ЛаВін, який за рік до цього став другим наймолодшим переможцем конкурсу слем-данків, і Аарон Гордон зробили щось неймовірне – вони видали найкращий данк-контест в історії.  Якщо ви його не бачили, то обов’язково подивіться, якщо не бачили – перегляньте ще раз. Воно того варте.

Саме цей момент для мене став передвісником наближення нової епохи. Саме ці молоді зірки показали як вони будуть володарювати лігою вже дуже скоро.

Молодь

Поки головний баскетболіст сучасності «переслідує привида», він і сам не помітив, що його самого скоро скинуть із трону. А дзвіночки вже є – ЛеБрон майже весь час голосування на Матч усіх зірок йшов другим по кількості голосів і лиш нещодавно випередив молодого суперталанта Янніса Антетокумпо. Найголовніше те, що зараз у лізі настільки талановитої молоді, що за «королівський трон» будуть боротися 5-10 суперпроспектів. Ось лише перелік деяких гравців, яким ще не має 24:

Джоел Ембіід (23 роки) – якщо ви не вірите у реінкарнацію, то він реальний її доказ. У хлопця, який пропустив через травми ну дуже багато часу, почергово вселяються то Хакім, то Карім, а судячи з його соціальних мереж, то у вільний час у тілі Джоела завжди знаходиться Шак.

Бен Сіммонс (21 рік) – гравець, який пропустив увесь перший сезон через травму, увірвався у лігу з такою силою, що американські журналісти серйозно обговорюють його як найкращого новачка в історії.

Карл-Ентоні Таунс (22 роки) – цей хлопчина вже став лідером у Міннесоті та, отримавши толкового тренера і досвідченого Батлера у напарники, вже збирається наводити шороху в плей-офф вже цього року. Зараз його команда йде четвертою у західній конференції.

Девін Букер (21 рік) – 70 набраних очок у одному матчі в 20 років. Більше можна нічого не писати.

Крістапс Порзінгіс (22 роки) – на початку його називали «новим Дірком», але потім став просто «Єдинорогом», бо вже зараз видно, що у більшості аспектів він вже переважає німця.

Янніс Антетокумпо (23 роки) – його гру просто не можна описати словами. Людина зі зростом 211 см, яка може закрити усі п`ять позицій на паркеті, яка починає робити кроки від трьох очкової лінії. Це просто треба бачити.

Крім того, не слід забувати про Лонзо Болла, Кайла Кузму, Донована Мітчела, Лорі Марканена, Малкольма Брогдона, ДеАрона Фокса, Денніса Сміта мол. Джейсона Тейтума, ДЖейлена Брауна та багатьох інших. Як бачимо, НБА вже зараз перенасичена талановитою молоддю.

Не лише баскетбол

Згадайте як виглядали баскетболісти у 90-х. Таке враження, що це не професійні спортсмени, а пацани із гетто, які тільки що комусь штовхнули наркоти. І порівняйте їх із теперішніми зірками. Із бандитів баскетболісти перетворилися у законодавців мод. Зараз майже не зустрінеш новин, що хтось із гравців НБА помер від передозування, або його пов’язали за зберігання зброї чи наркотиків. Ліга перетворилась і тепер просто є зразком для молоді. НБА має також великий вплив на суспільну думку. Згадайте хоча б історію про відмову Голден Стейт відвдати Білий Дім для вшанування їх чемпіонства у знак протесту до політики Дональда Трампа. Звичайно, ще лишаються такі унікуми, як ЛаВар Болл, який, навіть незважаючи на його ідіотизм, все ж додає лізі шарму.

Але вплив поширюється не тільки на США. НБА вже не можна називати лігою однієї країни. Майбутнє ліги за світовими талантами. Саме це глобальне проникнення затягує в НБА найкращих світових талантів. Для прикладу, вже зараз майже у кожній команді перша або друга зірка – не американець.  Не виняток і Україна. Вперше українця Олексія Леня було вибрано п`ятим номером драфту. Щоправда, через самодурство керівництва Фінікса наш співвітчизник так і не може показати усе, на що здатен, але це вже інша історія.

***

Ще декілька років тому усі були впевнені, що тріпл-дабл в середньому за сезон – це нісенітниця, що набрати 37 очок за чверть неможливо, а 73 перемоги у сезоні взагалі богохульство. Але час показав, що будь-який рекорд не вічний і його можна подолати. Я впевнений, що найближчі роки покажуть нам справжню «Золоту еру» баскетболу. 

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты