Tribuna/Футбол/Блоги/Футбол and justice for all/Seven Nation Army: історія появи футбольного хіта

Seven Nation Army: історія появи футбольного хіта

Ця пісня свого часу здобула «Гремі» як найкраще виконання в стилі рок, вона увійшла в список «100 найкращих пісень 2000-х» за версією Rolling Stone, і її все частіше і частіше можна чути на футбольних стадіонах

Автор — djorkaeff
3 мая 2013, 11:07
6

Майбутній вибуховий хіт з'явився на світ у четвертому альбомі The White Stripes "Elephant", реліз якого відбувся 1 квітня 2003.

Пісня "Seven Nation Army" відкривала трек-лист альбому. Увагу до себе привертали ритмічний басовий риф, що запам'ятовується, потужні прямолінійні ударні і гаражне скрипуче гітарне соло.

Лідер гурту Джек Вайт пояснив назву композиції так: "У дитинстві мені вчувалось, що Армія Порятунку (благодійна організація, Salvation Army) називається саме так - Армія Семи Націй".

Першу популярність в світі спорту "Seven Nation Army" отримала під час матчів з американського футболу. Простенький ненапряжний текст, ритмічна музика, бойовий мотив - ідеальні складові для ідеального саунд-треку спортивних змагань.

Для експансії в європейський футбол знаковим став один з осінніх вечорів 2003-го року, коли в груповому турнірі Ліги Чемпіонів "Мілан" приймав бельгійський "Брюґґе". Бельгійські фанати, які не потрапили на стадіон, зібрались в одному з пабів, замовили собі кілька (десятків) літрів пива та й чекали на початок матчу без особливого ентузіазму (бо ми з вами добре пам'ятаємо, якою "машиною-вбивцею" був "Мілан" тих часів, і хто там виконував роль першої скрипки).

В колонках бару залунав вступний риф "Seven Nation Army", фани почали його підспівувати. В той вечір "Брюґґе" сенсаційно переміг, а один з бельгійських вболівальників вигукнув "Ця пісня принесла нам удачу!". З того часу фани "Брюґґе" постійно співали її на матчах рідної команди, а клуб навіть придбав права на виконання цієї пісні.

Але найбільшого розмаху і популярності хіт The White Stripes набув під час Кубка світу-2006. "Seven Nation Army" стала неофіційний гімном збірної Італії на тому мундіалі. Символічно, що для перемоги на Чемпіонаті світу італійцям необхідно було провести сім матчів і подолати національні збірні семи різних країн. Їх тіффозі самовіддано співали "Seven Nation Army" на трибунах, а після фінального матчу капітан "Сквадри Адзурри" Франческо Тотті вже виконував цю пісню разом з вболівальниками, святкуючи на вулицях Берліна.

Третє дихання "Seven Nation Army" отримала під час Євро-2012 на полях України і Польщі. Після кожного забитого гравцями голу на трибунах вмикали потужний шмат цієї пісні в реміксі, і лише глухий не відривався під її ритми.

Далі - більше. На мотив "Seven Nation Army" фани вигадують різні кричалки і заспіви. Ось так, наприклад, вболівальники "МЮ" вшановують свого основного голеадора Робіна ван Персі.

До речі, минулотижневе зґвалтування "Барселони" в Мюнхені теж проходило під цей драйвовий саунд-трек.

Любіть футбол і слухайте лише правильну музику.

 

Другие посты блога

Все посты