Tribuna/Футбол/Блоги/Записки футболиста-аматора/Побачити Францію і померти

Побачити Францію і померти

Роздуми над складом збірної на Євро 2016

Автор — Ronnie
20 мая 2016, 14:43
2
Побачити Францію і померти

Фоменко оголосив розширений склад збірної для підготовки до Євро 2016. Три голкіпери, шість захисників, чотирнадцять півзахисників та три форварди. Всього 26, ще 4 в резервному списку.

Воротарі (Пятов, Бойко, Шевченко). По голкіперах запитань немає взагалі. Всі в заявці. Для всіх зрозуміло, хто перший та другий номери, а хто молодий.

Захисники (Федецький, Каменюка, Шевчук, Кучер, Ракіцький, Хачеріді). Як і голкіпери, у Францію їдуть усі. Викликає занепокоєння присутність у заявці лише 3 центральних захисників. Враховуючи схильність до травм Ракіцького та обов’язкових жовтих Хачеріді, без яких він рідко йде з поля, такої кількості захисників може виявитись замало.

Доводи щодо того, що на цій позиції може зіграти хтось з опорних хавів непереконливі. Тимощук грав на цій позиції тоді, коли ще грав у футбол, в принципі. Експерименти Рамоса з Ротанем доречні лише для тогочасного Дніпра, але не для збірної. Хіба що, Степаненко, який розпочинав в Запоріжжі на позиції центрального захисника.

В будь-якому випадку такий варіант можливий в екстренному випадку, хвилин на 20. Виходити в старті з хавом на позиції центрального захисника небезпечно.

З німцями розпочнемо у варіанті: Федецький-Хачеріді-Кучер-Шевчук. Думаю характер гри для всіх очевидний, будемо в окопах. А тому Фоменко поставить Кучера, який надійніший ззаду. Хоча без Ракіцького з оборони взагалі можемо не вийти, ні у Хачеріді, ні в Кучера першого пасу немає взагалі.   

Центральні півзахисники(Тимощук, Малишев, Степаненко, Рибалка, Сидорчук, Ротань, Гармаш, Шахов, Коваленко).

Одразу скажу, що думку про присутність у цьому переліку лише опорних хавів, за виключенням Коваленка не поділяю.

Класичних опорних півзахисників троє – Тимощук, Малишев та Степаненко. Сидорчук, Гармаш, Ротань та Шахов – це класичні хави формату «бокс-ту-бокс». Не треба сміятись. Звичайно почувши цей термін, всім одразу приходить на думку Лампард, Джеррард, Модріч.  Однак, як у нас кажуть, який рівень життя, такі і «бокс-ту-бокс». Інших немає.

Два нетипових футболіста для збірної Фоменка – це Коваленко і Рибалка.

Коваленко – атакувальний гравець, який може діяти, як на фланзі, так і в центральній зоні. У відборі слабкий. Таке враження, що Фоменко його викликає більше під тиском громадськості, ніж за власним переконанням. Але це лише враження.

Що стосується Рибалки, тут ситуація в тому, що в схемах Фоменка особисто я для нього місця не бачу. Позиція опорного хава в Динамо та в збірній, це абсолютно різні речі.

Якщо в збірній треба випалити повністю свою зону, битись, боротись вгорі, стелитись в підкатах, то в Києві цим здебільшого займається другий з центральних хавів. Рибалка ж розпочинає атаки, діє на підборах, перехватах. В основному все за рахунок вибору позиції. Його гра у відборі проти суперника високого рівня – це жах. Небезпечні штрафні, пенальті та жовті картки. Хоча, в плюс Рибалці, його гра на виїзді зі словенцями.

Щодо основи, тут точно вгадати важко. Стовідсотково буде грати Степаненко.  На дві інші позиції будуть претендувати Ротань, Рибалка, Гармаш. З німцями замість Ротаня, перевага буде віддана більш атлетичним гравцям, здатним нав’язати боротьбу. Наприклад,  Малишеву або Сидорчуку (якщо залишаться).

 Коваленко обмежиться виходами на заміну хвилин на 20.   

Флангові півзахисники(Ярмоленко, Коноплянка, Караваєв, Гусєв, Петряк). Тут особливо говорити немає про що. Є Коноплянка, є Ярмоленко. Впевнений, що обидва відіграють повністю три матчі в групі, бо це, по суті, дві людини в команді, які здатні в будь-який момент вигадати щось нестандартне, вирішити момент індивідуально. Таких моментів будуть очікувати. Перший на заміну Гусєв.

Нападники (Кравець, Зозуля, Будківський). Тут також все в принципі зрозуміло. Зозуля основний, фактично безальтернативно. Буде багато корисної роботи без м’яча, боротьби, симуляції, але мало голів.

Загалом, найслабша позиція. Ні рівень гри, ні статистичні показники наших форвардів не вражають. Два моменти, що найбільше обговорюється, це недостатня кількість в форвардів у заявці та відсутність у ній Селезньова.

По обидвом не згоден. Три нападника на одне місце в старті, цілком достатньо. Фоменко останній раз грав у 2 нападника, мабуть, ще будучи футболістом.

Щодо Селезньова, то тут варто сказати що Зозуля буде і був би основним, незважаючи на присутність чи відсутність у заявці Жені. Ще слід додати, що Селезньов хороший нападник, але не більше. Для тренерського штабу більше до душі Кравець, який буде бігти. Незрозуміло куди і навіщо, але буде.  

Тепер перейдемо до тих, хто не потрапить в кінцеву заявку. Тимощук, Степаненко, Ротань, Гармаш, Рибалка та Коваленко їдуть у Францію, однозначно. Перший, в якості живого знам’я, інші в якості футболістів.По Степаненку, Ротаню та Рибалці питань немає ніяких. Заслужили грою. Як і Коваленко. Гармаш у Фоменка грав завжди, навіть, коли не грав у Реброва. Крім того, попри не найвпевненішу гру весною та не завжди зрозумілі емоції, це гравець хорошого рівня, який багато може на футбольному полі і вміє бути лідером, коли це потрібно. Домашню гру з Порту витягнув саме він

Стовідсотково не їде Шахов. Компанію йому, скоріше за все, складе Сидорчук. Третім зайвим виявиться Малишев, Петряк або Караваєв. Хоча, всім зрозуміло, що на їх місці повинна бути людина на ім’я «Анатолій», який підозрюю їде на Євро виключно для того, щоб бігати з кубком в разі його виграшу. Інших причин не бачу.

На користь Малишева вказує його рівень гри та необхідність альтернативи Степаненку. Вибираючи між молодими хавами Зорі, особисто я віддав би перевагу Петряку, більш креативний гравець. Але, думаю, що саме його відчепить тренерський штаб. По – перше, Караваєв універсальніший, за необхідності може зіграти правого захисника, де у нас лише Федецький, друге – Іван майже місяць не грав із-за травми

PS. Звичайно,  невиклик гравців, які грають у РФ, без чіткого пояснення такої позиції з абсурдними посиланнями на неіснуючі пошкодження футболістів, це – маячня. Ще більша дурість, що це рішення Павелка, Порошенка чи ще когось, але не Фоменка. Був би Маркевич тренером, в такій позиції жодних сумнівів не виникло, а так…, вибачте.

Особисто мене тішить, що в Росії не грають Коноплянка, Ярмоленко чи Степаненко. А без Девіча, Зінченка та Бутка справимось.

PPS. Сподіваюсь, що всі ці моменти з конфліктами та дискваліфікаціями залишаться тут, в Україні. Як говорив класик: "Я вигравав Лігу чемпіонів з Манчестер Юнайтед, але ми не розмовляли з Фердінандом, Гіггзом і Скоулзом - лише вітались і йшли на поле, щоб працювати на команду. Ми не станемо грати краще, якщо Бейл і Бензема повечеряють в мене вдома або ми кудись разом сходимо. Ми професіонали".

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Суркис и его интервью
12 января 2016, 12:26
20
Киевские кадры
28 декабря 2015, 13:01
2
Все посты