Tribuna/Футбол/Блоги/Зірки нашого дитинства/Вінченцо Монтелла. L Aeroplanino

Вінченцо Монтелла. L Aeroplanino

Блог «Зірки нашого дитинства» презентує матеріал про одного з найкращих форвардів італійської Серіі А на рубежі століть, який поступово перетворився на талановитого та харизматичного allenatore

Автор — Allenatore
15 ноября 2015, 15:16
4

Блог «Зірки нашого дитинства» презентує матеріал про одного з найкращих форвардів італійської Серіі А на рубежі століть, який поступово перетворився на талановитого та харизматичного allenatore. 

Вінченцо Монтелла народився 18 червня 1974 року в шеститисячному промисловому передмісті Неаполя Кастелло-ді-Чистерна і був п'ятим дитям в сім'ї робітника і домогосподарки. Грати у футбол почав змалечку, оскільки за власними словами:

"У Англії футбол - це спорт. У Італії - сенс життя".

Майбутня легенда «вовків» починала свій футбольний шлях голкіпером. Як найщуплішого в команді "Сан Ніколо Кастель Чістерна" його відряджали у ворота, і на цій позиції він почав кар'єру, лише через пару років перекваліфікувавшись у нападника. Почався довгий та складний шлях до визнання.

"У мене було дуже щасливе дитинство - аж до 12-ти років, коли я поїхав з будинку. Я молодший з п'яти братів, батько постійно був на роботі, тому я ріс без нагляду, постійно грав з м'ячем. Я був щасливий, навіть попри те, що наша сім'я не була багатою".

Професіоналом Монтелла став у віці 17 років. Першим бомбардирський талант Монтелли оцінив Франческо Гвидолин. Під керівництвом екс-наставника "Удинезе" 17-річний Ченцо дебютував за "Емполі", що перебував у серії С1 в сезоні 1991/92.Перехід у дорослий футбол був відзначений першими голами на професійному рівні та першими травмами. Даємо слово самому Вінченцо:

"За свою кар'єру я переніс 13 операцій. Я знаю, що таке біль, я розумію, як складно буває футболістам".

Але не травмами єдиними… Вінченцо дуже швидко адаптувався на дорослому рівні, почав забивати вирішальні голи та тішити вболівальників «Емполі» та нового allenatore тосканців, сеньйора Лучано Спалетті. Усього за 5 років майбутній форвард збірної провів 51 матч та відзначився 26 голами.

Гідна результативність, як для вчорашнього школяра спровокувала інтерес до Монтелли з боку інших клубів Серії А. Постало питання подальшого розвитку Вінченцо, як футболіста, та переходу на новий якісний рівень гри. Був обраний поступовий шлях-несподівано боротьбу за перспективного юнака виграв «Дженоа», що перебував на той час у Серії Б. Та це не дуже засмутило Монтеллу, та він видав надпотужний сезон.21 гол в сезоні допомогли новому клубу завоювати Англо-Італійський кубок(останній в історії розіграшу цього турніру)Всім вже стало очевидно, що зірка бомбардира вже готова засяяти на найвищому клубному рівні в Італії.

У 1996 році бомбардира підписує клуб Серії А, і цим клубом несподівано виявилась «Сампдорія», головний ворог «Дженоа». Вінченцо не шукає легких щляхів ;)Вибір нападника було легко пояснити – «Сампа» регулярно виступала в Серії А, нещодавно вигравала скудетто та грала у фіналі Ліги Чемпіонів проти великої «Барселони» Кройфа. Клуб мав усі необхідні компоненти для прогресу гравців. Почалося становлення Монтелли , як гравця найвищого рівня. Дуже скоро усі клуби Серії А побачать, як святкує свої голи L Aeroplanino.

8 вересня 1996 року Вінченцо Монтелла дебютує в Серії А матчем проти «Перуджи». Серія А уперше побачила знамениті "польоти" Монтелли після забитих голів 21 вересня 1996 року, коли він забив два м'ячі у ворота "Роми" на римському "Стадіо Олімпіко". За Вінченцо закріпилося прізвисько Аероплан, за характерну манеру святкувати свої голи, імітуючи політ аероплана.

У складі «Сампдорії» L Aeroplanino отримав усе, про що мріяв – міцний клуб, талановиті та сильні партнери та спроба показати себе у найсильнішому чемпіонаті в світі. У складі "Сампи" Монтелла два роки підряд ставав кращим бомбардиром Серії А, у сезоні 1996-1997, виступаючи за "Сампдорію", Монтелла робив дублі в чотирьох турах підряд, повторивши тим самим "вічний" рекорд Эктора Пуричелли з "Болоньї", встановлений в чемпіонаті 1940-1941.Спеціальний факт для «шанувальників» таланту Мірчи Луческу- після матчу Сампдорія – Інтер у 1999 році, який завершився з рахунком 4-0, та у якому 9-ка господарів зробила хет-трик, майбутній тренер гірників, що тоді очолював «Інтернаціонале» був звільнений зі своєї посади.

По завершені сезону 1998-1999 у клубний офіс «Сампдорії» надійшла пропозиція, від якої неможливо було відмовитись. Столична «Рома» пропонувала за «Аероплана» фантастичні 25 мільйонів євро. Генуезькі уболівальники ні за що не хотіли відпускати свого улюбленця, але утримувати нестримно прогресуючого футболіста в клубі було нереально.

Вінченцо Монтелла переїжджає в Рим, та ставить мету- виграти омріяне скудетто. Очолити оновлену команду зі столиці був покликаний великий allenatore Фабіо Капелло. Незважаючи на те, що новий тренер «Роми» відверто не любив нападників з маленьким зростом(а зріст нашого героя був лише 172 см), «Аероплан» зумів довести новому наставнику, що антропометрія в футболі зовсім не головне. Утворивши могутній трикутник в нападі з Франческо Тотті та Марко Дельвеккіо, Монтелла у перший свій сезон у стані «вовків» забиває більше всіх в команді-18 м’ячів у чемпіонаті, проте бажане скудетто відправилося в іншу частину столиці. Досягнення Монтелли не залишилися непоміченими для тренерського штабу головної команди країни-легендарний Діно Дзофф запрошує  L Aeroplanino на Євро-2000.Виклик на такий форум спочатку приніс радощі Монтеллі, але фінал був дуже трагічним. Італії не вистачило декілька хвилин, щоб виграти Чемпіонат Європи, у додатковий час Сільвен Вільтор зрівняв рахунок, а у додатковий час Давід Трезеге провів «золотий» гол та поховав усі надії італьянців. Наш герой вийшов на поле на 85 хвилині, щоб поміняти героя зустрічі Марко Дельвекіо, що забив французам. Слабкою втіхою став орден "За заслуги перед Італійською республікою".

Перед сезоном 2000-2001 склад «Роми» поповнив грізний бомбардир з «Фіорентини»- Габріель Батістута. Перейшовши до стану «вовків», він одразу попрохав керівництво клубу посприяти тому, щоб у нього на спині красувалася футболка з номером 9, що належала нашому герою. Проте відповідь Монтели була категоричною: "Поки я в команді, ця футболка буде моєю"! - заявив «Аероплан» і пригрозив, що інакше піде в "Наполі", куди його звав екс-наставник "джало-россі" Земан. Габріэля підтримав і головний тренер римлян Фабио Капелло, проте на стороні Монтелли був патрон «Роми» Франко Сенсі. В результаті 9-й номер залишився у Вінченцо, а Баті-гол став грати з цифрами "18" (9+9) на спині, а «Рома»…виграла омріяне скудетто.

10 березня 2002 року Вінченцо Монтелла навічно вписав себе в пантеон богів серед прихильників "джало-россі". Дивіться самі, коментарі зайві.

Коли в середині 2000-х у "Роми" почалися фінансові проблеми, Вінченцо разом з Тотті та Пануччі добровільно пішли на зниження зарплат, щоб довести свою відданість клубу.

Також в середині 00-их, бомбардирові часто дошкуляли травми, він почав випадати з основи «Роми», тому попросив відпустити його до аренди. Новим досвідом в кар’єрі «Аероплана» став візит до Англії, де його на півроку прихистив «Фулхем».Зміна чемпіонату не заважала Монтеллі виконувати його прямі зобов’язання -забивати м’ячі, проте були й мінуси. Слово нашому герою:

« Я дуже скучаю за Італією. Я живу в центрі Лондона, це найкрасивіше місто, мені допомагають деякі емігранти з Італії, але це зовсім не те, чого я хотів би. Найбільше мені бракує тієї підтримки фанатів, яка була в "Ромі". У Англії фани вболівають так, немов вони прийшли в театр, а не на футбол".

Перед сезоном 2007-2008 його орендує «Сампдорія», нове покоління тіффозі генуезців побачили останні польоти «Аероплана» у футболці «блу-черкьятті».

Останній матч в кар’єрі L Aeroplanino відбувся 16 травня 2009 року в складі «Роми», в яку він повернувся перед початком сезону. Як гравець, Монтелла входить до числа 9 футболістів, яким вдавалося забивати більше 50 м'ячів в Серії А у складі двох різних команд (83 за "Рому" і 58 за "Сампдорію").

Одразу по закінченню кар’єри, легенда клубу Бруно Конті запропонувала «Аероплану» посаду allenatore в юнацькій команді «Роми» для передачі досвіду молодим гравцям Under-15.

В 2011 році, після програшу «Шахтарю» в першому матчі 1/8 Ліги Чемпіонів, було звільнено Клаудіо Раньєрі, та шанс проявити себе випав саме Аероплану. Від  вильоту з ЛЧ не врятував, але кінцівку сезону було завершено цілком гідно.

Саме в 2011 році починається тренерська кар’єра видатного форварда на дорослому рівні. Після півроку в столиці, зі зміною президента клубу, покинув «вовків» і сам Вінченцо. Після цього був успіх у дуже скромній «Катаньї» та запрошення очолити команду с з міста видатних Данте та Мікеланджело – «Фіорентину».

Принципи allenatore Вінченцо Монтелли:

«Одна з головних помилок тренера - намагатися бути схожим на когось. Гравці вивчають тебе щодня і, врешті-решт, викриють, ти не зможеш більше втілюватися. Головне - індивідуальність". "Кожне тренування - симуляція того, що може статися на полі. Усі фізичні навантаження у мене поєднуються з роботою з м'ячем". "Досвід важливіший за знання. Я припускався помилки і ще не раз припустимо. Найважливіше - це вчитися". "Перемога - наслідок роботи, поразка - допущених помилок. Немає ніяких виправдань".

«Фіалок» Монтелла одразу підняв з 12 місця на 4, та дивовижним чином утримував це місце цілих три сезони поспіль. Стрибнути у таку жадану Лігу Чемпіонів не судилося, тому влітку дороги Монтелли та клубу розійшлися. Алленаторе не знайшов порозуміння з керівництвом клубу щодо подальшого вектору розвитку «Фіорентини» та змущений був піти. Однак творча відпустка не була довгою.

Сьогодні стало відомо, що L Aeroplanino «здійснив посадку» у Генуї, щоб очолити «Сампдорію», його перший клуб в Серії А. Отож, вдалого польоту,Вінченцо!!!

 

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

The local hero. Алан Ширер
20 января 2015, 10:52
7
Все посты