Tribuna/Футбол/Блоги/4-4-2/Не «тікі-така». Який футбол хоче бачити Гвардіола у виконанні «Баварії»?

Не «тікі-така». Який футбол хоче бачити Гвардіола у виконанні «Баварії»?

MatchDay продовжує знайомитися ближче з філософією Хосепа Гвардіоли. У заключній частині матеріалу Вundesliga.com мова про футбол, у який має грати команда-мрія іспанського фахівця.

Блог — 4-4-2
Автор — Gandalf
28 сентября 2014, 18:30

Хочете вірте, хочете - ні, але Гвардіола ненавидить "тікі-таку". Пеп - один із революціонерів у тактиці футболу, але не називайте його гру настільки примітивно. Так, виникає запитання, як Гвардіола характеризує свій стиль футболу в "Баварії"? Зважаючи на те, що протягом чотирьох років роботи Пепа в "Барселоні", коли каталонський гранд просто не помічав суперників, термін "тікі-така" був у моді.

 

Втім, є два пояснення, чому Пеп ненавидить цю фразу. Перше досить просте. В Іспанії фраза "тікі-така" використовується, як глузлива. Контроль м’яча без проникаючих передач, володіння заради володіння.

Друге пояснення є більш глибоким, і стосується тактичних нюансів. Гра "Баварії" побудована на великій кількості передач, але як неодноразово повторював Хосеп, це не є самоціллю. У перше чергу ці передачі покликані дати час гравцям розташуватись на полі, і підгодовувати атаку. У середньому, кількість передач у баварців зросла до 693-х за матч. Причина - тренерська філософія Пепа, згідно з якою перші перших 15 передач мають бути "підготовчими" та надати групі виконавців час і можливість зайняти потрібні позиції на полі. Для того, аби команда могла швидко і вільно рухати м’яч у підготовчій фазі атаки, Гвардіола ввів у тренувальний процес "червоних" вправу "Рондо". Це традиційна вправа для "Барселони": два гравці стоять у середині, а навколо них (по колу) розташовані 6-8 футболістів. Завдання - рухати м’яч, якомога швидше.

Засоби для досягнення мети

Після 15 передач партнери по команді зайняли необхідні позиції на полі. Центральні захисники "виманили" на себе нападників суперника, звільнивши простір за спинами форвардів. Захисники суперника повернулися на власні позиції в оборону, значить - з’явився простір по ширині поля. Далі необхідно рухати м’яч між лініями захисту суперника, з метою максимально звузити його, змусивши опонентів розташуватися ближче один одного. Якщо м’яч вдається рухати через центр, до нападників, то це навіть краще, якщо ні - передача йде у фланг.

Важливо, що такий підхід дозволяє групі з семи гравців швидко переходити до пресингу опонента при втратах м'яча. Велика кількість передач і високий відсоток володіння м’ячем, зумовлений тим, що підопічним Гвардіоли швидко вдається повернути м’яч при його втратах. У таких випадках у "Баварії" є два варіанти продовження наступу. Перший - зіграти на зміні фаз гри, якщо суперник не встиг зорганізувати свою оборону. Другий - м’яч знову повертається до захисників і все починається по колу. З правила 15 передач.  

 

Краща форма захисту

Не менш важливе значення має той факт, що ця атакуюча система Гвардіоли функціонує, як краща форма захисту. У попередньому матеріалі, ми зазначали, що центральні захисники "Баварії" розташовуються на чотири метра вище, аніж це було при Хайнкесу. У такому випадку краще покривається простір до воріт суперника, а також зменшуються відстані між партнерами по команді, що дозволяє більш якісно переходити до пресингу при втратах м’яча.

Також це має значення при володінні м’ячем. Гравці розташовані ближче один до одного, що дозволяє по полю утворювати "трикутники", в рамках яких відбувається взаємодія між гравцями. Це дозволяє швидше рухати м’яч між партнерами і між лініями захисту суперника. Якщо баварці втрачають м’яч, підопічні Гвардіоли, вже перебувають в необхідних позиціях для того, щоб зменшувати простір для опонентів, не дозволяючи останнім безперешкодно переходити до фази атаки.  

 

Голкіпер - ліберо і мозок

Гра Мануєля Ноєра ногами, і вміння покривати простір за спинами захисників, діючи, як ліберо, ще одна важлива річ у "Баварії" Гвардіоли. Дії воротаря на виходах не дозволяють суперникам швидко переходити до атаки через довгі передачі. Запобігаючи контратакам суперника, граючи на перехопленнях, Ноєр може розпочинати атаки власної команди.

Такий підхід вимагає від футболістів неймовірно високого рівня організації, а також тактичної грамотності. Якщо команда працює недостатньо злагоджено при переходах до пресингу, то це дозволить суперникам скористатись з виникаючого простору і в перспективі - з вільних зон за спинами центральних захисників. Треба відзначити, що і таке іноді трапляється у матчах мюнхенського клубу.

Одна з ключових позицій, особливо при переході баварців від атаки до захисту та високого пресингу - опорний півзахисник команди. Він повинен не лише швидко оцінити наміри опонентів, але й дати на це адекватну відповідь. В цьому сенсі трансфер Хабі Алонсо – можливо, одне з кращих рішень Гвардіоли.

Переклад Gandalf

Другие посты блога

Все посты