Tribuna/Футбол/Блоги/4-4-2/Гвардіола - перфекціоніст, який прагне працювати за «зачиненими дверима»

Гвардіола - перфекціоніст, який прагне працювати за «зачиненими дверима»

У другій частині матеріалу про іспанського наставника «Баварії» читайте про незвичну тренерську філософію спеціаліста.

Блог — 4-4-2
Автор — Gandalf
25 сентября 2014, 17:11

MatchDay продовжує знайомитися ближче з філософією Хосепа Гвардіоли. Після розповіді про тактичну перебудову "Баварії", у другій частині матеріалу Вundesliga.com мова піде про тренерський перфекціонізм іспанського фахівця.  

Мюнхен. Після 45-ти хвилин очікування, фанати починають нервувати. Кілька сотень уболівальників зібралися на базі "Баварії" з надією побачити своїх кумирів, але гравців не видно. Гвардіола має свої погляди на тренувальний процес, і прагне проводити його за закритими дверима, незважаючи на те, що було заплановане відкрите заняття. Що поробиш, якщо для каталонського тактика, це просто ще один день у клубі, і він не витрачаючи часу вносить свої корективи у тренування.

Ніяких відволікань

Коли у 2008 році баварців очолив Юрген Клінсманн, він перевернув багато внутрішніх структур клубу на інший бік, намагаючись зробити «Баварію» більш доступною для вболівальників. Цей процес продовжили Луї ван Гал і Юпп Хайнкес. Останній, щоправда, зменшив кількість відкритих тренувань, проте збільшив якість, надаючи прихильникам "Баварії" ще більший доступ до гравців. "Це чудова річ для вболівальників" - говорив Юпп, коли очолював "червоних". - Відкриті тренування є невід’ємною частиною того, що цей клуб повинен робити".

Ці звичаї дещо відрізняються від Іспанії, тому Гвардіола не став робити виняток, зробивши сам підхід до відкритих тренувань більш обережним. "Іноді ви повинні працювати не відволікаючись", - стверджує колишній наставник "Барселони".

На полі Гвардіола прагне до контролю. Контролю м’яча, контролю території і контролю опонента. Іншими словами, прагне домінувати у грі. Він диригент оркестру під назвою "Баварія", він планує кожен елемент розвитку своєї команди і радий робити це за закритими дверима.

Пізнай клуб краще

Минув рік з того часу, як уродженець Санпазо очолив мюнхенський клуб. І він говорить, що зараз знає клуб значно краще, і розуміє, як місцеві звичаї впливають на його роботі. "Я знаю Лігу, знаю клуб і знаю всіх моїх гравців краще - говорив Гвардіола під час літнього міжсезоння. - Я спокійніший, і нервую менше, ніж минулого сезону".

Зрештою, вболівальники отримують те, заради чого вони зібрались на тренувальній базі. Гвардіола завершив теоретичне заняття і гравці вийшли на поле для розминки. Короткі передачі, удари по воротах, вправи з м’ячем у колі і розтяжка. Пеп разом з футболістами виконує вправи, активно жестикулюючи і підказуючи своїм підопічним. При цьому він залишається собою: найбільш важливі репліки він говорить тихо, підходячи до Рібері та щось пошепки кажучи французу, чи таким самим чином даючи поради новобранцю команди - Мехді Бенатія.

Доведеться адаптуватися

Гвардіола прагне створити колективну філософію. В команді може з’явитись будь-який гравець, так само, як і сам тренер у 2013-му році, чи зовсім нещодавно підписаний Хабі Алонсо, але, незважаючи на велику кількість легіонерів і безліч різних мов, що лунають під час тренувань, Пеп однозначно дає всім зрозуміти, що основна мова тут німецька, і саме вона є основним засобом спілкування. "Основна мова тут німецька, - говорить Хосеп. - Ми - іспанці - просто повинні адаптуватись".

Після перемоги у стартовому турі над "Вольфсбургом", наступні матчі були не зовсім вдалими з точки зору результату, що можна пояснити великою кількістю травмованих виконавців. У лазареті Мартінес, Швайнштайгер, Тьяго, не набрали оптимальних кондицій Роббен і Рібері. Проте Гвардіола знає, що робота ведеться у вірному напрямку, і він має пройти цей шлях у своєму не повторному стилі.

Переклад Gandalf

Другие посты блога

Все посты