Tribuna/Футбол/Блоги/4-4-2/Скільки Гвардіоли у нинішній «Баварії»?

Скільки Гвардіоли у нинішній «Баварії»?

Що намагається змінити у мюнхенському суперклубі іспанський спеціаліст?

Блог — 4-4-2
Автор — Gandalf
24 сентября 2014, 18:21
5

Коли Хосеп Гвардіола влітку 2013 року очолив мюнхенський клуб, він успадкував команду, яка щойно досягла безпрецедентного успіху в німецькому футболу. Під 

керівництвом Юппа Хайнкеса, баварці виграли Бундес лігу, Лігу чемпіонів і Кубок Німеччини. Перед багатьма вболівальниками, експертами і просто любителями футболу повстало одне питання: що може зробити Гвардіола, щоб покращити і так бездоганний механізм мюнхенської машини? У першій частині матеріалу Вundesliga.com досліджує ті зміни, які привніс Пеп у роботу "червоних". 

Собі на умі

Мабуть найбільш яскравою ілюстрацією характеру 43-річного наставника, є те, що він взяв учать у демонстрації, що проходила у Берліні, на підтримку незалежності Каталонії. Робити речі по-своєму - в цьому весь Гвардіола, і це дуже важливо для нього. Він провів свою першу прес-конференцію, в якості тренера «Баварії», німецькою мовою. Він інтенсивно вивчав мову протягом шести місяців, тільки-но підписав контракт з баварцями. Пеп провів цей період у Нью-Йорку, вирішивши взяти річну відпустку після чотирьохрічної роботи в "Барселоні". Мало, що відомо про його особисте життя. Хосеп ніколи не розповідає про нього, навіть його весілля з Крістіною Серра - жінкою з якою Пеп разом вже 25 років - пройшло тихо і не помітно.

У німецькому клубі Гвардіола займає високу позицію в ієрархії і має тісні робочі стосунки з Маттіасом Заммером. "На мій погляд, ми дуже схожі з Пепом, - зізнається Матіас. - З першої хвилини роботи з ним, у мене склалось враження, що він є щирою і приємною людиною".

 

Експериментатор

Так Гвардіола справляє гарне враження, сім’янина, незалежно та мислячого чоловіка, але який вплив це має на його роботу? Чи буде він продовжувати шлях Хайнкеса, підтримуючи обраний напрямок розвитку? Відповідь на ці питання всі отримали, тільки Хосеп прибув до Мюнхена. Ще перед початком сезону-2013/14 року, Гвардіола заявив, що йому необхідний гравець з якостями Тьяго у центрі поля, і поставив завдання перед клубом, будь-що підписати молодого іспанця. Іншим своїм вольовим рішенням, Гвардіола перетворив Філіпа Лама з крайнього захисника в опорного півзахисника світового рівня. Саме цю позицію закривав Філліп у збірній Німеччини в Бразилії під час останнього мундіалю.

 

Це рішення наставника відкрило простір на правому фланзі захисту для Рафіньї, який за часів Юппа Хайнкеса був у глибокому резерві. Крім цього Гвардіола не боїться експериментувати з різними позиціями для виконавців і молоддю, даючи можливість дебютувати юним виконавцям - Джуліану Гріну і Джанлуці Гаудіно в Лізі чемпіонів і Бундеслізі. А також - експериментувати з різними тактичними схемами, і переходити до систем гри з трьома захисниками позаду в цьому сезоні. Йоган Кройф одного разу сказав: "Гвардіола знає, як оптимізувати і покращити команду, яка і так добре працювала. Це і робить його великим тренером".

Великий вплив

Він виграв 14 титулів за чотири роки з "Барселоною", що робить його найуспішнішим тренером в історії клубу. Ці результати створили Пепу репутацію, одного з найсильніших стратегів у світовому футболі. Гвардіола прагне вдосконалювати та розвивати свій напрямок у футболі – "Тікі-таку" - у "Баварії", навіть тоді, коли його напрацювання фахівці та журналісти почали ставити під сумнів. Сам Пеп говорить, що він ненавидить контроль м’яча заради контролю, що , зрештою, і називають "тікі-такою".

Тим не менше, під керівництвом Пепа "Баварія" збільшила показник володіння м’ячем, стала більш гнучкою з тактичної точки зору і, як наслідок, менш передбачуваною. Наприклад, минулого сезону проти дортмундської "Боруссії» баварці грали переважно довгими передачами, аби протидіяти активному високому пресингу суперника. Команда Гвардіоли також збільшила кількість кросів у штрафний майданчик суперників, використовуючи вміння своїх нападників вести верхові єдиноборства. Зрозуміло, що Гвардіола залишить свій слід в історії "Баварії", особливо зважаючи на присутність п’яти іспанців у команді, четверо з яких були підписані особисто ним. Так само можна не сумніватися, що "іберійський" вплив Пепа, безсумнівно, продовжить зростати ще протягом деякого часу.

Далі буде...

Переклад Gandalf

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты