Tribuna/Футбол/Блоги/4-4-2/«Чорноморець» - «Дачія» 2-0. Тактичний аналіз матчу

«Чорноморець» - «Дачія» 2-0. Тактичний аналіз матчу

Перший тайм пройшов за територіальної переваги одеситів, але скористатись цим їм не вдавалось, більше того, кількість швидкісних атак від підопічних Негреску засвідчила про недоліки гри «Чорноморця» в захисті. Що стосується швидкого переходу від атаки до оборони, і, якщо б індивідуальна якість гравців «Дачії» перебувала на вищому рівні, це однозначно відобразилося б на рахунку.

Блог — 4-4-2
Автор — Gandalf
19 июля 2013, 20:01
2

Формації

Роман Григорчук, як і в попередньому матчі одеситів у Севастополі, виставив на гру тих же одинадцять виконавців. Місце в воротах посів Дмитро Безотосний, в центрі захисту розташувались Маркус Бергер і Пабло Фонтанельо, справа - Павло Кутас, лівий захисник - Іван Бобко, що активно працював на атаку одеситів в першому таймі, займаючи зону лівого півзахисника. В опорній зоні – Ковальчук, над ним - Олексій Гай, на якого були покладені функції спрямовувати атаки команди. На флангах - Еліс Бакай, який розпочав гру в якості правого вінгера, але ближче до 10-ї хвилини першого тайму змінив фланг і працював зліва та ближче до середини, допомагаючи Гаю вести комбінаційні дії, відповідно - правий вінгер Джа Джедже, на вістрі - Сергій Самодін, під ним відтягнутий форвард - Олексій Антонов.

Ігор Негреску доволі сильно змінив стартовий склад команди в порівнянні з попереднім матчем проти «Теути», до прикладу, в першій грі проти албанців наставник «Дачії» використовував розташування "4-4-2", з Орбу і Павловим на вістрі нападу, а в домашній поєдинку було вже "4-3-3", з Павлом на місці центрального нападника, Орбу і Столеру на флангах нападу. Зовсім по-іншому виглядали і центральна вісь колективу Негреску, де перевага була віддана трикутнику – Кочук, Михальов і Гроссу. Цього разу вибір був зроблений на користь системи "4-4-1-1". В воротах - Євген Матюгін, в центрі захисту - Ілеску з Посмаком, правий захисник - Джеде Огада, зліва - наш співвітчизник Максим Лупашенко. В центрі півзахисту - двійка опорних півзахисників, зорієнтованих більше на захист, - Камара і Альфонс Соппо, флангові півзахисники - Маріан Столеру лівий, та Міхальов - правий, вище над ними - атакуючий хавбек Мілош Кркотіч і один форвард на вістрі - Георгій Овсянніков.

З перших хвилин матчу став зрозумілий план на гру від наставника молдаван Ігоря Негреску - максимально наситити середину поля, вибудовуючись в дві чіткі лінії по чотири гравця, з Кркотічем над ними, що мав перешкоджати початковій фазі атаки «Чорноморця» та при можливості максимально швидко переходити в атакуючі дії групою не більше чотирьох футболістів і намагатись використати швидкісні показники єдиного форварда Георгія Овсяннікова.

Не зважаючи на зрозумілий план дій «Дачії», який був прогнозований тренерським штабом одеситів, за винятком, можливо, виконавців, що з’явились у стартовому складі, він працював добре завдяки досить хорошій компактності та командному руху від молдаван, які встигали швидко перебудуватись та закривати атаки флангами і при перехопленнях м’яча розвивати швидкісні атаки. Особливо - зоною дій Івана Бобка, який часто «зависав» у напівпозиціях між півзахистом та захистом. Але зводити все до позиційних прорахунків від Бобка також було б не вірно, якщо лівий захисник активно підтримує атакуючі дії, то його зону мав би страхувати або лівий-центральний захисник, або один з опорних півзахисників, чого також не було.

На малюнку 1 показано принципи побудови захисту «Дачії». Перший епізод показує формацію в захисті "4-4-2". Варто відзначити досить компактну та вузьку гру, при переведенні м’яча одеситами на фланг відбувається командне зміщення. Епізод 2, показує, яким чином ведеться протидія фланговим атакам «Чорноморця». Гра розбивається на трикутники, не дозволяючи створювати кількісну перевагу на флангах. Епізод 3 показує недоліки побудови, окрім вільної зони на флангах, куди йде передача (показана жовтою стрілкою), не контролюється зона між захисниками і півзахисниками. Епізод 4 демонструє, яким чином одесити використовували цей недолік побудови, після чого виник перший небезпечний момент біля воріт Матюгіна.

Фактично відразу підопічні Романа Григорчука віднайшли слабке місце в цих побудовах - зону між центральними захисниками суперників та двома опорними. Самодін добре розтягував в глибину та звільняв місце та простір для Антонова з Бакаєм, який також вів зміщення в цю зону, це дозволяло одеситам вигравати підбори в цій зоні, проте використати цю перевагу не дозволяла досить велика кількість браку. Натомість при веденні позиційних атак не було достатнього руху м’яча та гри між лініями захисту суперника для поступового просування до воріт Євгена Матюгіна, тому переважна більшість атак розвивалась за допомогою довгих передач в лінію атаки.

На малюнку 2 показано недоліки побудови гри в захисті «Чорноморця». Епізод 1 виник після розіграшу кутового удару, коли утворилася ситуація один-в-один біля воріт Безотосного, чого не можна допускати ні за яких обставин. Епізод 2 - другий небезпечний момент біля воріт одеситів, виник ще під час атаки правим флангом, після чого була віддана довга передача назад на протилежний край, Іван Бобко грубо обрізався і створив небезпечний момент біля власних воріт. Як добре видно з картинки, в Бобка немає продовження на партнера через пасивність останніх, чим і викликана помилка, тому радше потрібно говорити про колективне недоопрацювання. Епізод 3-4 показує варіанти продовження атаки для Кркотіча, на щастя, його індивідуальної майстерності не вистачило для реалізації цього моменту.

Перший тайм пройшов за територіальної переваги одеситів, але скористатись цим їм не вдавалось, більше того, кількість швидкісних атак від підопічних Негреску засвідчила про недоліки гри «Чорноморця» в захисті. Що стосується швидкого переходу від атаки до оборони, і, якщо б індивідуальна якість гравців «Дачії» перебувала на вищому рівні, це однозначно відобразилося б на рахунку.

Після перерви Роман Григорчук зміг дещо зняти нервозність зі своїх підопічних і внести деякі корективи в гру. Так, у другому таймі Іван Бобко вів підключення до атак команди значно менше, більше приділяючи увагу власній зоні дій в захисті, звідки надходила основана небезпека до перерви. Другою особливістю було краще використання зони між центральними захисниками та опорними півзахисниками суперника.

Тут варто зробити невеликий відступ, гра в захисті «Дачії» заснована на формації "4-4-2", цього разу вона зазнала невеликих змін, пов’язаних з планом на гру від Негреску щодо атакуючих дій, але в обороні витримувалась чітка побудова в дві лінії. Як ми вже знаємо, будь-яка формація має як свої недоліки, так і переваги, в даному випадку недоліком побудови є саме зона між лініями захисту. Щоб убезпечити себе, в цю зону переважно підіймається хтось з центральних захисників, але це не дозволяв робити своєю активністю Сергій Самодін. Навіть при умові гри в ній центрального захисника недоліком буде відкрита зона за його спиною, тут потрібний розумний баланс та відчуття партнерів, якого в даній грі не було в суперників одеситів, що і вдалось використати господарям поля по перерві.

На малюнку 3 ще раз показані недоліки побудови захисту «Дачії». В епізоді 1 як мінімум двоє гравців «Чорноморця», знаходячись в безпосередній близькості біля воріт суперників, не перебувають під належною опікою. Епізод 2 - початок гольової атаки і знову необхідно звернути увагу на дії опорних півзахисників молдаван, вже під час передачі на фланг вони загубили власних опонентів і, як видно з епізоду 3, ситуацію їм виправити не вдалось. Останній четвертий епізод - ще одна картинка, що засвідчує про проблеми розташування молдовської команди.

Підсумки

Не зважаючи на хороший підсумок та результат, який, швидше за все, вже вирішив долю протистояння цієї пари в Лізі Європи, гра «Чорноморця» залишила неоднозначне враження. Враховуючи силу суперника, не пристало команді з Чемпіонату України дозволяти настільки легко команді рівня Чемпіонату Молдови створювати небезпеку біля власних воріт, навіть з урахуванням того факту, що в футбол на сьогоднішній день навчились грати практично всі команди. З іншої сторони, «Чорноморець» зобов’язаний володіти більшим набором тактик гри в атаці та більш ефективно використовувати власну перевагу в індивідуальній майстерності гравців. Роману Григорчуку вдалось внести необхідні корективи в гру своєї команди по перерві, але цього буде явно недостатньо в наступних стадіях розіграшу Ліги Європи.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты