Tribuna/Футбол/Блоги/Його Величність Футбол/Зелений шум. 7 фактів, які треба знати про «Сент-Етьєн»

Зелений шум. 7 фактів, які треба знати про «Сент-Етьєн»

Блог «Його Величність Футбол» знайомить читачів із майбутнім суперником дніпропетровського «Дніпра» у Лізі Європи.

2 октября 2014, 12:33
8
Зелений шум. 7 фактів, які треба знати про «Сент-Етьєн»

Брат лідера збірної Франції та її воротар, шалені фани та відсутність своїх вихованців у складі – Андрій Сеньків розповідає про особливості чергового суперника «Дніпра» по Лізі Європи.

Четверта команда Франції за підсумками сезону 2013/14 сьогодні поміряється силами із віце-чемпіоном України. На перший погляд здається, що «Стефануа» для підопічних Мирона Маркевича цілком «прохідний» суперник – ім’я опонента, на відміну від міланського «Інтера», не таке відоме широкому загалу та й французький клубний футбол для середньостатичного українця асоціюється швидше з багатіями з ПСЖ і «Монако» та «Ліоном», «Бордо» чи «Марселем», але ніяк не з командою Крістофа Галтьє, яка, до слова, є найтитулованішою в історії чемпіонату Франції (на її рахунку 10 чемпіонських титулів). Щоправда, востаннє золоті медалі прибували на «Жоффруа Гішар» аж 33 роки тому – у далекому 1981-му. 

Однак саме зараз місто-побратим Луганська може гордитися своєю командою – у Лізі 1 «зелені» демонструють футбол високого гатунку й претендують на місце у зоні Ліги чемпіонів. Словом, дніпропетровцям буде ой-як непросто у Франції й для того, аби зачепитися бодай за нічию треба буде сильно постаратися. Обидві команди погано провели матчі першого туру («Дніпро» вдома поступився «Інтеру» 0:1, а «Сент-Етьєн» на виїзді не зміг забити «Карабаху» – 0:0) й ця гра стане вирішальною для клубів, яким потрібна єврокубкова весна. 

Найкращі у Франції фани

Цікаво, що ультрас «Стефануа» розташовується на двох трибунах: Південній («Жан Снелла», 8 767) і Північній («Шарль Паре», 8 541), що забезпечує господарям «Жоффруа Гішар» неймовірну звукову підтримку протягом всього матчу. Місткість стадіону становить 35 616 глядачів, більша половина з яких не замовкає ні на мить. У минулому сезоні на цій арені «Сент-Етьєн» не програв жодного поєдинку у чемпіонаті Франції, перемігши «Монако» і «Лілль» (в обох матчах – 2:0) й зігравши внічию з майбутнім чемпіоном ПСЖ (2:2). 

Стефан Рюфф’є: виходу немає

Голкіпер збірної Франції, схоже, надового затримався у команді. Після переходу із «Монако» у 2011-му Стефан закріпився в основі «Сент-Етьєна», завоював Кубок французької Ліги, дебютував у єврокубках і з’їздив на чемпіонат світу у Бразилії. Рюфф’є бездоганно діє на лінії, володіє прекрасною реакцією й стрибком, вміло управляє захисними побудовами колективу. Щодо мінусів – гра на виходах, час-від-часу він любить не влучити кулаком по м’ячу або невірно обрати позицію.

Не Полем єдиним

Серед трьох братів Погба (Поль, Флорентен і Матіас) найбільших успіхів добився наймолодший, який закріпився в основі не лише туринського «Ювентуса», а й збірної Франції. Однак Флорентен, який старший від Поля на три роки, обіцяє вирости у серйозного стоппера – у цьому сезоні він закріпився у центрі захисту «Сент-Етьєна». Щоправда, причиною цьому є не лише якісна гра Погба, а й травма капітана команди Лоіка Перрена. Флорентен володіє чудовим вибором позиції, грою на другому поверсі й цупкістю й непоступливістю в єдиноборствах, та за «Ле Бле» він не зіграє – центрбек вибрав етнічну Батьківщину Гвінею, честь якої вихованець «Сельти» бажає захищати. Варто зазначити, що партнером Погба по центру оборони є сенегалець Мустафа Салл, який своєю надійністю не вражає, й, здається, що пару центрбеків із Флорентіном складе Перрен, який ось-ось повернеться з лазарету.

Флангова краса

На краях у «Сент-Етьєна» повна гармонія – захисники (Клерк і Табану) допомагають команді у нападі, а хавбеки (Градель і Монне-Паке) відпрацьовують у захисті. Як говорить статистика, 70% відсотків голів «зелених» у минулому сезоні прийшли саме після подач/прострілів із флангів, а враховуючи гру команди «першим» номером й схему 4-4-2/4-5-1 можна точно сказати, що на цих ділянках поля гравцям «Дніпра» треба бути вкрай обережними. Ось гол, який ван Вольфсвінкель забив у ворота «Бордо» якраз після подачі зліва від Табану:

У заявці команди на сезон лише 2 вихованці клубу

29-річний Лоїк Перрен і 17-річний Сент-Максімен – двоє футболістів, які розпочали свою кар’єру у найтитулованішому клубі Франції. Решта виконавців команди були придбані або орендовані в інших клубах. Ситуація вкрай скрутна, погодьтеся: в той час, коли більшість клубів Ліги 1 працює на експорт, відкриваючи свої школи навіть за кордоном («Бордо»), то «Стефануа» надають перевагу купівлі футболістів, що все ж таки приносить результат. 

Гра першим номером

Команда Крістофа Галтьє любить нав’язувати супернику свою гру, контролювати м’яч, грати широко й розмашисто, задіюючи при побудові наступів навіть крайніх захисників. Такий хід подій не повинен стати перешкодою для «Дніпра» – Коноплянка, Гама і компанія не дарма швидко бігають й основним знаряддям дніпропетровців у Франції будуть контратаки, які при позиційних провалах Салла можуть призвести й до взяття воріт Руфф’є. 

Незабивний таран, турецький лідер та власний Пірло

Цікаво, що, маючи у складі високого Ріккі ван Вольфсвінкеля (голландець, орендований у «Норвіча»), «Сент-Етьєн» не збивається на банальні навіси, а розумно розігрує м’яч, часто доводячи атаку до удару по воротах, однак реалізація моментів «зелених» поки що кульгає: у семи поєдинках Ліги 1 було забито всього 8 голів, а сам ван Вольфсвінкель у матчі з «Бордо» відзначився вперше за 1486 хвилин. Найкращий бомбардир команди турок Мевлют Ердінч – на його рахунку всього 3 голи й саме він вважається основним форвардом команди. Керує створенням атак команди Фаб’єн Лемуан. Сивоволосий 27-річний хавбек є для «Стефануа» альтернативним варіантом Андреа Пірло, маючи у своєму арсеналі поставлений удар, точний пас, бачення поля й лідерські якості. Саме навкруги Лемуана й будується гра «Сент-Етьєна» й уявити клуб без нього просто неможливо.

Наостанок треба сказати про талановитого вихованця клубної Академії Аллана Сент-Максімена, який лише минулого тижня дебютував у чемпіонаті Франції. Цьому хлопцю лише 17 років, однак видно, що Галтьє готовий вже зараз відкрити для нього двері до основи.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты