Tribuna/Футбол/Блоги/Його Величність Футбол/Чому «Зоря» повинна посісти друге місце

Чому «Зоря» повинна посісти друге місце

Сеньків – про унікальну можливість, яку заслужили Скрипник та компанія.

16 июля 2020, 08:10
57
Чому «Зоря» повинна посісти друге місце

Андрій Сеньків – про унікальну можливість, яку заслужили Скрипник та компанія.

«Зорі» це найбільше треба. Існування клубу прямо залежить від грошей від УЄФА

«Зоря» – єдиний з претендентів на друге місце, в якого є фінансові проблеми. Прямо зараз вони не настільки жахливі, як здаються на перший погляд, але майбутнє клубу прямо залежить від участі в єврокубках. Навіть вилетівши у третьому раунді кваліфікації можна добре збагатитися. Це додатковий бонус до гарантованого виходу в групу Лігу Європи – виліт у третьому кваліфай-раунді теж це дає. 

У «Динамо» та «Десни» такої залежності від єврокубків нема – обидва планово отримають дотації від власників. Обидва далекі від бізнес-моделі. Для «Динамо» невихід у ЛЧ стане моральною трагедією, але не вдарить по фінансуванні клубу. Для «Десни» сама участь у цій гонці – вже подвиг. До того ж кияни взяли Кубок України й навіть у випадку четвертого місця в чемпіонаті все одно гратимуть одразу в групі ЛЄ. У «Зорі» жодної з цих преференцій нема.

Так, третє місце луганчан і друге місце «Динамо» теж відправлять «Зорю» в групу ЛЄ. Але враховуючи заплутаність в цій боротьбі за два тури до кінця, розслаблятися не варто – треба перемагати в двох останніх матчах. Обох прямих конкурентів.

У «Зорі» топовий тренер. Він створив ефективний футбол з обмеженим ростером й ніколи не ниє

Ми вже говорили про те, що Скрипник – мегакрутий. Як і про те, що фініш «Зорі» не на другій сходинці не стане особисто для нього трагедією. Як би не фінішувала «Зоря», він все одно всім все показав і довів. Але є шанс зробити щось значно більше. І це в умовах, які слабо нагадують теплу ванну, чітку систему та бундеслігу. 

Єдиний одразу ж якісний трансфер «Зоря» зробила лише один – підписала Владлена Юрченка. Далі команда Скрипника брала невідомих гравців з такою ж перспективою: Іванісеня, Абу-Ханна, Цвек, Циганикс, Перовіч. І лише перших трьох можна назвати основними. Глобально тренер працював з тими, хто вже був у клубі. Він вбудував цих хлопців в унікальну для України модель (так грає хіба «Інгулець») з ромбом у центрі поля й шаленим пресингом.

Це з тих випадків, коли тренер не шукає футболістів під улюблену схему (як Рябоконь, котрий запросив у «Десну» купу швидких крайків), а шукає схему під гравців, котрі у нього є (схоже працював і грав його «Вердер»). Для такого футболу потрібна ідеальна фізична підготовка. Скрипнику вдається здобути без тесту Купера. 

«Ми граємо агресивно, накриваємо в третій лінії поля суперника. Завжди треба ці короткі дистанції бігати. Вправа човникового бігу на 16-32 метра – наше основне. Ми бігаємо його по 2-3 рази поспіль. Футбол, який ми показуємо, це трудомістка робота. Там один не побіжить або щось не зробить – вся групова робота зводиться нанівець. Це повинно бути синхронно», – каже тренер. 

З короткою лавкою. Без номінального форварда (Перовіч поки ніякий). З трьома центральними захисниками у ростері. З трьома травмованими воротарями. Й частими помилками арбітрів. Скрипник не ниє і принаймні публічно не скидує відповідальність на хоча б якусь із цих проблем. І що важливо – не критикує самих футболістів. Повна підтримка. Таким і має бути тренер. 

Гравці – теж топи. Кожен з них ще недавно пережив непростий період, а зараз має величезний прогрес у незвичній схемі

Якщо судити виключно по прізвищах, досвіду й попередніх досягненнях, то в «Зорі» слабший склад не лише, ніж у «Шахтаря» та «Динамо», а й ніж у «Десни». В луганському клубі зібралися ті, хто або встиг під час кар’єри провалитися або незначно проявив себе до цього сезону. 

Кочергін у попередніх сезонах при Вернидубі був гравцем ротації, а тепер провів 30 матчів в УПЛ. Для Тимчика з Михайличенком це лише другий повноцінний сезон на дорослому рівні. Кабаєв та Лєднєв ніколи не забивали більше одного голу за сезон УПЛ, а в цьому відзначилися 7 та 11 разів відповідно. Юрченко перед переходом у данський «Вайле» рік не грав у футбол.

Іванісеня два останні сезони провів у чемпіонаті Грузії, а тепер отримав виклик до збірної. Чеберко за попередні три сезони в середньому грав у 13 матчах УПЛ, зараз у нього 25 ігор. Перехід Вернидуба у «Зорю» сприймався, як повернення у тиху гавань, але у 32 Віталій проводить один з найкращих сезонів у житті. Попередній сезон Абу-Ханна провів у третьому німецькому дивізіоні, а Цвек першу половину нинішнього – в словацькому середняку. 

Всі ці гравці отримали унікальний шанс попрацювати з крутим тренером у непростій схемі. Й довести, що вони хороші футболісти. Кожен з них скористався шансом сповна. Більшість з них ніколи не грала настільки потужно, як при Скрипнику. 

Це просто дуже красива історія, яка може ніколи не повторитися

Ситуація, коли в клуб рангу «Зорі» приходить коуч, який працював у бундеслізі, – унікальна. «Ми запросили європейського тренера, але російськомовного. Це неоціненно», – точно пояснив масштаб Сергій Рафаїлов. Чи вдасться клубу такий трюк ще коли-небудь й чи залишиться Скрипник у «Зорі» на наступний сезон – теж невідомо. Тому треба користуватися моментом. 

Ситуація, коли конкретні гравці, які не хапали зірок з неба, в конкретний момент видають диво-результат, унікальна. Вони можуть більше ніколи не зібратися разом й вже влітку розбігтися по інших клубах. Але ввійти в історію можуть прямо зараз. Треба користуватися моментом. 

Ситуація, коли команда переживає не найкращі фінансові й кадрові часи, потерпає від помилок суддів і все одно фінішує на другій позиції при живому «Динамо», унікальна. Й це не фантастика – залишилося лише два матчі. Треба користуватися моментом. 

Так, спрогнозувати майбутнє цього клубу та цієї команди важко. Скрипник може піти, команда може розлетітися, пролетіти у першому ж раунді ЛЧ й програти всі матчі групи ЛЄ. Це може трапитися, чому б ні? А може бути й протилежне – скелет цієї банди разом із тренером не лише залишаться у Запоріжжі, а й пройдуть кваліфікацію ЛЧ. Український футбол бачив різні сюжети. 

Сьогодні це неважливо. Є конкретна мить і конкретний час, треба жити в цій парадигмі. Треба жити зараз.

Цей тренер і ці футболісти заслужили зробити неможливе. Неможливе – стати другими, в якій кризі не перебували б кияни. Бо у своїй історії останні лише двічі фінішували в УПЛ не в першій двійці. Цього тижня є можливість, яка трапляється не так часто. Тим паче у мужиків.

Фото: «Зоря»

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты