Tribuna/Футбол/Блоги/Його Величність Футбол/Смалійчук спробував пояснити, що він робить з «Карпатами»

Смалійчук спробував пояснити, що він робить з «Карпатами»

Співвласник «Карпат» відповів на запитання Tribuna.com.

10 июля 2020, 16:55
63
Смалійчук спробував пояснити, що він робить з «Карпатами»

Співвласник «Карпат» відповів на запитання Tribuna.com.

Кілька днів тому ми склали 20 питань, відповіді на які львівський клуб ще не озвучував. Олег Смалійчук вирішив відповісти на них у текстовому форматі. 

1. Яка голова причина, що Олег Смалійчук вирішив стати співвласником «Карпат»?

Інших клубів для мене в Україні не існує. Можливо, мої методи не всім зрозумілі, вони не стандартні і комусь здаються не логічними. Але я люблю цей клуб. 

2. Смалійчук хоче фінансуватиме клуб зі своєї кишені чи має партнерів, котрі допомагатимуть у цьому?

Не хочу ані фінансувати сам, ані щоб фінансували партнери. Флорентіно Перес також не фінансує «Реал». Жоден солідний європейський клуб не фінансується з царського столу. Всі вони заробляють на себе самі, завдяки вірним вболівальникам, дозволеним комерційним та маркетинговим процесам.   

3. Якщо так, то хто вони? Якщо ні, то звідки гроші?

Гроші потрібно вміти заробляти, а не випрошувати. Клуб може і повинен заробляти сам на себе, мною доведено.

4. Чому вболівальники та Коломойський (що головне) повинні вірити, що Смалійчук – окрема від Димінського фігура?

Вірити потрібно не телевізору, а холодильнику . Коли клуб почне заробляти і ніхто не залишиться голодним – тоді і віра прийде. Наш футбол погруз в такому болоті, що тепер на віру ніхто нічого не сприймає, всі шукають схеми і махінації. Це стосується не лише футболу, але політики, медицини, зрештою, всього, що нас оточує.

5. У клубу купа боргів: перед колишніми футболістами та різними організаціями. Це не турбувало Смалійчука перед тим, як заходити в клуб? 

Якби не турбувало, тоді б дочекався, коли клуб остаточно помре, і прийшов би вже пізніше на білому коні в якості рятувальника. 

6. Перед тим, як стати співвласником «Карпат», Смалійчук знав про відношення до проекту іншого співвласника й те, що зустрітися з ним, – неможливо. Чому не спробував промацати грунт й вирішити це питання перед угодою? 

Мені була підтверджена зустріч від людей з його оточення. Я повірив, тому і купив частку в Димінського. Мабуть, вірити олігархам більше не буду.

7. Яка головна ціль невиїзду команди на матчі в Маріуполь й зняття з чемпіонату? 

Брак коштів на рахунку клубу для проходження атестації через небажання другої сторони виконувати свої фінансові зобов’язання протягом багатьох років. 

8. Чому команда знялася з УПЛ саме зараз, а не раніше?

Знову ж таки, я чекав  до останнього на зустріч з другим співвласником. 

9. Для чого було грати зі «Львовом», якщо вже наступного дня сказали футболістам про зняття?

Для того, щоб не було розмов, що «Карпати» буцімто симулюють через ситуацію з коронавірусом і хочуть таким чином зберегти місце в УПЛ. 

10. Чому офіційна версія зняття з чемпіонату не сходиться з реальними справами? Поясню, як це виглядає: грошей на виїзд у казні клубу нема, але є гроші на борги «Руху» та мотивування його суперників. 

Борги «Руху» оплатила фізична особа, а не «Карпати». «Карпати», натомість, повинні думати про майбутнє і заощаджувати кошти на відновлення. 

11. Яка мета стимулювання суперників «Руху» у першій лізі? Для чого це «Карпатам»? 

З чого ви взяли, що ФК «Карпати» взагалі когось стимулювали? Я ж кажу – на клубному рахунку нема грошей.

12. У вас є 600 тисяч гривень, куди ви їх віддасте: на зарплату своїм гравцям чи суперникам «Руху»?

Ще раз: я не збираюсь фінансувати «Карпати» зі своєї кишені. Я не олігарх. І навіть якби ним був, то все одно навчив би менеджмент клубу заробляти гроші самостійно. Мій син місяць підпрацьовував, продавав свої шкільні книжки і збирав гроші на те, щоб пройти курс і говорити англійською з американським акцентом. Ви вважаєте, що в мене не було 700 доларів просто так йому дати?

13. «Агробізнес» отримає всю цю суму?

Мої юристи заборонили мені публічно спілкуватись на цю тему. 

14. Смалійчук вже думав, що робити, якщо Коломойський не зустрінеться з ним? 

Я думаю про «Карпати», а не про чиїсь бажання. «Карпати» матимуть майбутнє і без Коломойського і без Смалійчука. 

15. Прямо зараз головне завдання менеджменту клубу – «Карпати» без Коломойського, хоч і в будь-якому вигляді?

Завдання – знайти компроміс і почати вже нарешті будувати по-справжньому європейський клуб, незалежний від подачок зі сторони українських бізнесменів з будь-яким прізвищем. 

Ще в минулому століть Професор Гарвардського університету Янош Корнаї  ввів термін «м’які  бюджетні обмеження». Він мав на увазі державні підприємства в країнах соцтабору, де розпилюється дофінансування. У нашій країні сьогодні олігархічний устрій, але термін Корнаї і досі в дії. А я не хочу дотацій від будь-якого олігарха, незалежно від прізвища.

16. В якому форматі Смалійчук бачить подальше майбутнє «Карпат»: в професіоналах чи в аматорах?

Я будую  середню і довгострокову стратегію розвитку клубу. Головне те, де буде клуб через 5-10 років, а не в наступному сезоні. 

17. Якщо «Карпатам» дозволять продовжити професійну діяльність й у наступному сезоні грати в першій лізі і клуб обере такий варіант, то як зміниться ситуація в клубі щодо проблем з боргами та відсутності комунікації з іншим співвласником? 

Комунікація з іншим співвласником залежить від бажання того самого іншого співвласника. Я відкритий і готовий до діалогу. 

18. Якщо «Карпати» припинять професійну діяльність, стануть банкрутом і почнуть своє існування з аматорів, то для чого Смалійчук заходив у теперішній клуб? Можна ж було одразу створити новий. Питання виключно в інфраструктурі, котра є на балансі «Карпат»? Чи не можна було викупити її окремо?

Заходив тому, що вірив у шанси, хоч і мінімальні, вирулити цю ситуацію і постаратись залишити «Карпати» в УПЛ. 

19. Якщо «Карпати» почнуть свій шлях з аматорів, то як називатиметься новий клуб?

«Карпати» завжди будуть називатися «Карпатами». А щодо юридичного статусу, то чомусь нікого не цікавило, коли з приходом спершу Димінського, а потім Коломойського, він змінювався. Час вже вийти з совка, коли нам давали «хлєба і зрєліщ», а ми навзаєм бігли радісні на стадіон і плескали спочатку правлячій комуністичній партії, а потім олігархам. 

20. Якщо Садовий чи Козловський також створять свої «Карпати», то чому люди повинні вболівати саме за ваш клуб?

Бо це буде не мій клуб, а їхній, а саме – справжніх вболівальників. Це буде клуб львів’ян, а не політиків, олігархів чи місцевих князьків. У такому клубі тренера не звільнять через поганий настрій власника, команду не виставлять на трансфер в повному складі. Клуб за європейським взірцем, який живе, незалежно від президента чи власника, і не вмирає, коли в людини зникає бажання чи можливість його фінансувати далі.

Готовий до критики і не сприйняття, але я буду робити те, за що взявся. Вважаю, що рятую «Карпати», а методи мої правильні, хоч і важкі. Розумію , що на повне втілення в життя мого проекту потрібен час, але краще зараз зробити два кроки назад, а потім рухатися лише вперед. І не сидіти  в болоті, в якому «Карпати» перебувають останні 10 років. Саме тоді, а не зараз, вони почали повільно і впевнено вмирати.

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты