Tribuna/Футбол/Блоги/Його Величність Футбол/Премія від голови Нацбанку, здивування Януковича, свято на заправках. «Ворскла» вже брала Кубок України

Премія від голови Нацбанку, здивування Януковича, свято на заправках. «Ворскла» вже брала Кубок України

Постраждав «Шахтар», який незадовго до того переміг «Вердер» у Стамбулі.

8 июля 2020, 21:14
9
Премія від голови Нацбанку, здивування Януковича, свято на заправках. «Ворскла» вже брала Кубок України

Постраждав «Шахтар», який незадовго до того переміг «Вердер» у Стамбулі.

 

«Ворскла» у півфіналі вибила «Металіст» – дубль Сачка та без Павлова на лавці. Безус в Харкові не грав, бо мав проблеми з вагою

Шлях до півфіналу «Ворскли» ліг через «Зірку» (1:0), «Оболонь» (4:1) та донецький «Металург» (1:0). За крок до фіналу команда Миколи Павлова мала зіграти проти «Металіста». Гра відбувалася в Харкові, й у випадку нічиєї мало відбутися перегравання. Що й трапилося – 0:0. В тому матчі на поле не вийшов Роман Безус. Причина банальна – зайва вага. 

«Там було не 300-400 грамів, а кілограмчик. Тоді я дуже боровся з вагою. Вона у мене була не дуже велика – 78 кілограмів. Була хороша вечеря пiсля заїзду до Харкова перед півфінальним матчем. Не скажу, що багато з’їв, але повечеряв нормально. Був упевнений, що з вагою все буде нормально. Вранці прокинувся, ніби все нормально, став на ваги, а там плюс один кілограм. Отримав дуже сильно, через це не потрапив в заявку на матч з «Металістом», – згадував Безус.

Під час гри в Полтаві він вийшов лише на кілька хвилин. А все вирішив Василь Сачко, форвард поклав дубль ще в першому таймі. Тоді «Металіст» лише набирав обороти, всі топові легіонери (вже були Едмар, Обрадович, Папа, Асеведо, Девіч) приїхали раніше. Тому ця перемога особливо не здивувала. Хоча й були нюанси – харків’яни апелювали, що у ворота Долганського не поставили два начебто чистих пенальті. 

В тому матчі на тренерській лаві «Ворскли» не було Миколи Павлова. Інша важлива втрата – дискваліфікація Арменда Даллку. 

«Коли сказали, що в грі не буде мене та Даллку, «Металіст» подумав, що вже обіграв нас. Але в нас є хороші помічники та дублери. Наш колектив сильний тим, що всіх можна замінити – як на тренерській лавці, так і на полі. Завтра у нас баня, попаримося і знову щось зробимо», – казав тоді Павлов.

Після того матчу лише в роздяльні «Ворскли» було випито два ящики шампанського. 

«Шахтар» за кілька днів до фіналу виграв Кубок УЄФА. Кубок України міг стати єдиним внутрішнім трофеєм у сезоні

«Шахтар» у півфіналі Кубка вибив «Динамо» (1:0) – на 83-й забив Левандовскі. А до матчу з «Ворсклою» готувався у найкращому в своїй історії настрої – за 11 днів до матчу в Дніпрі гірники перемогли «Вердер» й взяли поки єдиний єврокубок в історії України. Преса закидала «Шахтарю», що команда одразу ж після фіналу Кубка відправиться у відпустку. Та й взагалі – цей матч вже неважливий для клубу після того, що трапилося у Стамбулі. 

«Я ще взагалі не готувався до від’їзду, не збирав речі. Це остання гра, і незалежно від того, хто зібрав валізи, а хто ні, потрібно віддати все цій грі. Ніхто не любить бути другим. Всі хочуть бути першими. Я не згоден втрачати титул володаря Кубка України», – спростовував розслабленість у таборі «Шахтаря» Луїс Адріано. 

Гравці «Шахтаря» говорили про те, що «Ворсклі» нема чого втрачати. «Ворскла» знаходиться в дуже зручному положенні. На них не тисне результат, адже вони вже в Лізі Європи (тоді у кваліфікацію потрапляв фіналіст Кубка, до того ж «Ворскла» посіла в УПЛ 5-те місце, – прим. Tribuna.com). Якщо полтавчани не виграють – їм ніхто і слова не скаже. Вони можуть спокійно, без задніх думок готуватися, вийти і зіграти. Нас же вболівальники просто не зрозуміють, якщо ми не виграємо у «Ворскли». Так що в цьому плані вони, звичайно, в більш вигідному положенні», – казав Дмитро Чигринський. 

Букмекери не сприймали таку логіку серйозно й в один голос з коефіцієнтом в 1.3 віддавали перевагу «Шахтарю». Зважали й на те, що того сезону чемпіоном стало «Динамо» й матч у Дніпрі був єдиним шансом на внутрішній трофей для гірників.

Тодішній голова Нацбанку обіцяв Павлову преміальні. Наступного дня після фіналу Балан святкував 60-річчя – він казав, що фінал Кубка важливіший

Прес-конференції Миколи Павлова ніколи не залишали байдужих. Перед фіналом було так само.

- Будете по кісточках розбирати матчі «Шахтаря»?

– Кісточки розбирають, коли їдять шашлик. Я поняття не маю, в якому складі приїде «Шахтар» в Дніпропетровськ. Якщо в бойовому, я буду задоволений. Так Мірча Луческу продемонструє повагу до «Ворскли».

Головний тренер запевняв – його команда не гратиме в глухій обороні й не чекатиме серії пенальті: «З таким підходом краще взагалі не виходити на футбольне поле. Звичайно, для «Ворскли» сам факт виходу в фінал – вже досягнення. Але ми не збираємося зупинятися на досягнутому. «Шахтар» і сам грає, і дає грати супернику. Спробуємо зіграти у відкритий футбол».

Гравці «Ворскли» сподівалися на те, що «Шахтар» стомився в Стамбулі. Й хотіли привітати помічника Павлова Івана Балана – через день після фіналу йому виповнювалося 60 років. «День народження буває щороку. Не вдасться цього року посидіти з друзями, можна відсвяткувати наступного. А ось в фінал Кубка України можна потрапити один раз в житті. Так що на даний момент для мене важливіша інша дата – 31 травня, а не 1 червня», – пояснював тренер. 

Преміальні також були. Але питання щодо їх розмірів перед матчем викликали питання. «Якщо преміальні на всю нашу команду будуть відповідати цифрам преміальних, які в «Шахтарі» зазвичай отримує один гравець, то це буде непогано», – казав тоді Павлов. Подив викликає інше – мотивація від тодішнього глави Нацбанку Володимира Стельмаха: 

«Дзвонить мені перед грою Бабаєв і каже: «Мені тільки що дзвонив Жеваго. Говорить, що він був з якихось питань у Стельмаха і той йому: «Попросіть Павлова, щоб він обіграв «Шахтар», і я тоді вирішу всі ваші питання». Жеваго йому: «Так як він зможе це зробити? Це ж «Шахтар». А Стельмах: «Павлов зможе, ти його попроси». Вже на наступний день, коли після гри повернувся в Полтаву, дзвонить мені знову Бабаєв: «Жеваго сказав особисто вам накинути ще зверху 50 тисяч доларів». Якраз відзначали ювілей Балана, і мені тоді Олег Мейданович цю премію вручив».

Героєм «Ворскли» знову став Сачко, «Шахтар» півгодини грав у меншості через вилучення Фернандіньо

«Шахтар» заповнив 7 секторів стадіону своїми вболівальниками. З Полтави приїхало вдвічі менше людей. Але місцеві вболівали за «Ворсклу». Дивувався навіть Янукович, який був на тій грі. Згадує Павлов: «Янукович питав: «Не зрозумів, а чому весь стадіон вболівав за Полтаву?» Йому відповідають: «Так тут же Коля Павлов головний тренер, плюс Сергій Дирявка. Всі вболівальники пам’ятають, що вони в різні роки зробили для «Дніпра», тому вболівають за них».  

Тоді Павлов заморочувався «майстрами спорту». «На фінал з «Шахтарем» Павлов мене взяв. Але були інші футболісти, які грали і в півфіналі, і в попередньому матчі. Їм потрібно було зіграти в фіналі хоча б кілька хвилин, щоб отримати майстра спорту. Павлов казав, що випустив би мене на кілька хвилин навіть з зайвою вагою, але обрав інших людей, які мали б отримати майстра спорту. Це був урок, але я не ображався ні краплі. З усмішкою це згадую. Мій майстер спорту нікуди не подівся, тому нічого страшного», – згадував Безус.

Єдиною кадровою проблемою «Ворскли» була травма ветерана клубу захисника Геннадія Медведєва. Замість нього в старті вийшов Володимир Чеснаков. Нинішній капітан – єдиний гравець, який залишився в клубі з того матчу. Луческу взяв у Дніпро всіх основних, хіба Ілсіньо не потрапив до заявки. На заміні опинилися Рац, Левандовскі та Вілліан, котрі в Стамбулі виходили в старті.

«Ворскла»: Долганський (к), Деспотовскі, Даллку, Краснопьоров, Маркоскі, Кулаков (Главіна, 81), Сачко (Яннузі, 71), Цуррі, Ярмаш, Чеснаков, Єсін (Локтіонов, 89).

«Шахтар: Пятов, Срна (к), Кучер, Чигринський, Шевчук, Хюбшман, Гай (Вілліан, 55), Фернандіньо, Жадсон (Левандовскі, 75), Адріано, Гладкий (Селезньов, 64).

***

Перший тайм складався з напівмоментів і не був видовищним. Другий розпочався з удару Гая з небезпечної позиції – точно в Долганського. Атака-відповідь «Ворскли» завершилась голом. Маркоскі прокинув Хюбшман, удар Йована парирував Пятов, але Сачко добив у порожні ворота. Йшла 49 хвилина гри. Щоб відсвяткувати гол недалеко від кутового біля воріт «Шахтаря» прилетів навіть Павлов – Сачко кинувся йому в обійми.

Миколі Петровичу незручно навіть зараз: «Знаєте, іноді, після таких моментів, коли це показують в новинах, програмах – то так соромно буває. Адже це дивляться моя дружина, діти. Уже коли назад ішов, то реально соромно було. Але я стриматися просто не міг».

Через 7 хвилин Павлов знову побіг, цього разу на поле. Фернандіньо наступив на Маркоскі й тренер показував це Віталію Годуляну (на відео з 9.20). Одеський арбітр показав бразильцу пряму червону. «Я вискочив на поле і кричу Годуляну: «Й** твою мать, він же міг його вбити! Якщо ти, б**, не виженеш його зараз з поля, я не знаю, що з тобою зроблю!» Бразилець потім згадував: «Мене вилучив не Годулян, а Павлов».

Ні до, ні після цього «Шахтар» не створив явних гольових моментів біля чужих воріт, та міг пропускати вдруге – забіг Янузі закінчився ударов в Пятова з гострого кута. 

«Ворскла» вперше вийшла в фінал Кубка й одразу ж виграла трофей. Установка Павлова команді перед матчем звучала так: «Ви собі заробили грошей — є квартири, машини, вас всі знають. Якщо ви не виграєте титул, значить ви просто грали в футбол. У вас є можливість, спробуймо! Все може бути в цьому житті». 

Луческу пояснював поразку перемогою в Кубку УЄФА

Мірча Луческу знайшов цікаве виправдання, але визнав – перемога «Ворскли» була заслуженою:

«Суперники часом жертвували своїм здоров’ям. За це «Ворскла» заслужила, щоб виграти Кубок. Можливо, завдання їм полегшило ще й те, що наша команда подумала: достатньо лише вийти на поле для того, щоб виграти гру. Після завоювання Кубка УЄФА аж надто багато агентів оточили нашу команду зі всілякими пропозиціями як від грандів європейського футболу, так і від більш скромних клубів. У бажанні виграти Кубок України ми не змогли піднятися на той рівень, який був у «Ворскли». А коли захотіли – вже було пізно. 

Я говорив, що неперемога в Кубку України може кинути тінь на завоювання Кубка УЄФА. «Ворскла» реалізувала єдиний момент, дуже добре використала контратаку, коли забивався гол. У нас же, на жаль, спочатку Гладкий, а потім і Селезньов практично нічого не зробили на полі. Це все-таки був фінал Кубка України. Напевно, вони повинні були себе показати. Що ж стосується гравців «Ворскли», то однозначно кращим був Маркоскі, який створив нам дуже багато проблем в середині поля. Суперники спочатку забили, а потім дуже організовано зіграли в обороні, і майже нічого не дали нам створити біля своїх воріт». 

Вже пізніше Томаш Хюбшман висунув свою версію: «Ми програли «Ворсклі» через те, що довго святкували після Кубка УЄФА. Нам просто не вистачило сил на фінал Кубка України». 

«Ворскла» отримала рекордні преміальні, Кулаков кинув медаль у натовп

За перемогу в Кубку «Ворскла» отримала 350 тисяч доларів преміальних від керівництва. Це рекорд в історії клубу, який можуть побити вже сьогодні. Ця сума розписувалася між всіма – футболістами, тренерами, масажистами, водіями, адміністраторами. Ще перед сезоном було домовлено – розмір преміальних збільшується з кожним проходом полтавчан у наступний раунд Кубка. Наступного дня Павлову подзвонив Рінат Ахметов і сказав: «У «Шахтаря» ще будуть перемоги – і в чемпіонаті, і в Кубку. А для такої команди, як «Ворскла» і з таким тренером, як ви, ця перемога дуже важлива. Вітаю».

Цікаво, що Павлов не повертався в Полтаву разом з командою, а поїхав на шашлик разом зі своїм другом, тодішнім мером Дніпра Іваном Куличенком. Футболісти ж дорогою додому зупинялися на кожній заправці. Їх супроводжували вболівальники «Ворскли», котрі весь час просили зупинитися й відсвяткувати разом. Чеснаков тоді говорив: «Вони нас переганяли на своїх авто, розмахували прапорами з вікон і люків. Ми навіть переживали, щоб ніхто з них не випав з машин. Думали, що приїдемо, переодягнемося і підемо командою в ресторан. Але, коли вже під’їжджали до Полтави, нам повідомили, що вболівальники чекають команду біля стадіону. Тому поїхали туди». 

Головний герой тієї команди Василь Сачко присвятив перемогу дочці: «Їй 6 років. Скоро в школу піде. І вона весь час говорить: «Тату, коли ти гол заб’єш?» Ось вона дзвонила, була рада. Вітаю всіх уболівальників Полтави. Ми грали проти класної команди. Десь нам пощастило. «Ворскла» – чемпіон!»

Найбільший курйоз після перемоги трапився з Денисом Кулаковим. Розповідає Чеснаков: «Ми приїхали в Полтаву і вирушили на стадіон святкувати. Піднялися на трибуну, а вболівальники були внизу. Гравці почали кидати свої ходові футболки в натовп вболівальників. А Кулаков вже хороший, нагородження ж йде. І кинув футболку, в яку була завернута медаль за перемогу. Ми йому кричимо: «Денис, ти медаль викинув». Йому повертають футболку – але вже свою, звичайну, без медалі. Медаль знайшли вже потім». 

Тоді Чеснаков був єдиним представником Полтавщини у складі «Ворскли». Батарея на телефоні розрядилася від вітань не лише в нього: «Коли розмовляв з мамою, у якої два телефони, їй постійно дзвонили то на один, то на другий і вітали. Всі мої друзі додзвонилися в той вечір або мені, або їй». Цікаво, як буде цього разу. 

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты