Tribuna/Футбол/Блоги/Його Величність Футбол/«Важко впоратися, коли твоя слава гримить в 16». Герой «Ворскли» вчиться в автодорожньому технікумі, його хотіли наші гранди та «Спортинг»

«Важко впоратися, коли твоя слава гримить в 16». Герой «Ворскли» вчиться в автодорожньому технікумі, його хотіли наші гранди та «Спортинг»

Історії з життя 16-річного Павла Ісенка.

25 июня 2020, 22:02
10
«Важко впоратися, коли твоя слава гримить в 16». Герой «Ворскли» вчиться в автодорожньому технікумі, його хотіли наші гранди та «Спортинг»

Історії з життя 16-річного Павла Ісенка. Він відбив три післяматчеві пенальті й вивів «Ворсклу» до фіналу кубка України. Наприкінці цього тексту – конкурс, в якому ви можете виграти футболку «Ворскли» (раритет) або «Динамо». 

Грав в атаці два тижні, «Шахтар» та «Динамо» хотіли його підписати. Був інтерес з Португалії

Ісенко – вихованець полтавського футболу. Почав ходити у футбольну секцію в 9 років, але спершу хотів бути форвардом. В інтерв’ю Zbirna.com згадує дитячий тренер Павла Олександр Супрун: «Він відразу сказав: «Я бомбардир». Втім, в атаці Ісенко пограв буквально два тижні, і ми його поставили в ворота. Паша вже тоді був на голову вищим за всіх хлопців. Тато, до речі, теж був воротарем, виступав на першість міста за «Поділ».

Супрун відзначає, що Ісенко завжди був скромним і працьовитим хлопцем – без поважної причини не пропускав тренувань. «Ми його на ігри весь час налаштовували. Якось на турнірі в Маріуполі зібрав команду і питаю у нього: «Паша, як ти будеш грати». Він голову опустив і таким писклявим голоском говорить: «Як лев ...» Це у нього вчора в інтерв’ю після матчу голос вже прорізався», – згадує Супрун. 

Він зазначає, що його вихованця хотів підписати «Шахтар». Але тренеру вдалося переконати батьків залишити сина в Полтаві. Аргументував просто – по воротам «Шахтаря» рідко б’ють, а у «Ворсклі» воротарська практика буде кращою. Був інтерес і зі сторони «Динамо». Після матчів за збірну України (U-17) Ісенком цікавилися «Спортинг» та «Брага» – його номер в гравця «Ворскли» Луїзао брали представники цих клубів. Але далі розмов справа не дійшла. 

Вчиться в автодорожньому технікумі, не грав навіть за дубль «Ворскли», є основним воротарем збірної України U-17, яку тренує Петраков

Сьогодні в Україні стартувало ЗНО. За Ісенка – стало лячно. Як же він встигає підготуватися? Але відлягло – Tribuna.com з’ясувала, що воротар паралельно вчиться в автодорожньому технікумі. 

Цікаво, що до вчора Ісенка не зіграв жодної гри не те, що за основу, а навіть за дубль – хоча кілька разів потрапляв до заявки цієї команди. Так само потрапляв до заявки першої команди – минулоріч на матч УПЛ проти «Чорноморця». На тренувальних зборах у Туреччині всі команди «Ворскли» мешкала в одному готелі, тому Ісенка залучали до тренувань з основою й навіть випускали в спарингах. За юнацьку команду полтавчан воротар дебютував в березні 2019-го проти «Шахтаря». 

Паралельно Ісенко став основним воротарем збірної України U-17, яку тренує Олександр Петраков. В успішному еліт-раунді за вихід на Євро Павло зіграв всі три матчі проти Португалії, Грузії та Албанії. Й не пропустив жодного м’яча. 

Тренував пенальті задовго до матчу, виїзд на матч підтвердився не одразу

Тренер «Ворскли» Віктор Ульяницький розповідав про те, що Ісенко готувався до своєї ролі за кілька тижнів до гри: «Максимов йому сказав ще два тижні тому: «Якщо буде нічия – ти готуйся». Самі розумієте, що його взяли на цю гру». Головний тренер Юрій Максимов: «Ми повезли на гру трьох воротарів (крім Різника та Ісенка, ще Ткаченка, – прим. Tribuna.com), Я сказав Ісенку: «Паша, сьогодні твій зірковий час. Якщо буде нічия, ти вийдеш і все відіб’єш. Так воно і сталося. Найголовніше – чуття мене не підвело». 

Як нам стало відомо, Ісенка спершу не було в списках людей на поселення в готель. Видно, тренерський штаб був не до кінця впевнений в тому, чи брати з собою 16-річного воротаря. Хоча тренерський штаб займався з ним окремо за кілька тижнів до гри – залишалися після тренувань, відпрацьовували пенальті та стандарти.

Своїм секретом Ісенко ділитися не хоче: «Був мандраж, але коли вийшов на поле – він пропав. Все добре вийшло. Ділитися секретом відбиття пенальті не буду. Планував заманити суперника під час удару. Запитав, як будуть бити, у другому ударі чекав «панєнку» по центру». Також Ісенко відзначив вклад у свій подвиг тренера воротарів «Ворскли» Сергія Долганського, Юрія Максимова та першого тренера Олександра Супруна.

Худжамов вважає, що Ісенку буде важко – на футболіста звалилася слава вже в 16 років. Й відзначає його техніку та холоднокровність при відбитті пенальті

Екс-воротар «Маріуполя» Рустам Худжамов в коментарі Tribuna.com: «Це настільки круто, як якийсь сюжет фільму. Секрет Ісенка в тому, що він впевнений в собі. Це розгледів в ньому тренерський штаб. Це подія не лише в його житті, а й українського масштабу. Частково світового – теж. Я такого не пам’ятаю. 

Перший відбитий удар – завдяки нестандартним діям. Він став в один кут і стрибнув в інший. Кулаков не підняв очі і не побачив цього. Він вибрав кут, в який битиме, і бив – нічого не змінював. А треба було глянути на воротаря і зрозуміти, що він намагається робити. 

Десь він прочитав удар по центру Ігнатенка. Видно, був план залишитися на один удар на місці. Чи не в кожній серії пенальті б’ють по центру. Розбігаються, не знають, куди бити і луплять по центру. По Корнієнку він сам казав, що знав, куди той битиме. 

Я давно про нього чув, тренером в U-19 в нього був Олександр Чижов. Він одразу мені сказав, що це дуже сильний чувак. Здоровий, високий, довгі руки, буде сильний воротар. Ми поговорили, і я вирішив взяти його в свою компанію на молодіжний контракт, співпрацюємо. 

Зараз на нього звалиться слава в 16 років. Дуже важко буде з цим впоратися. Так, він це заслужив вчорашньою грою. Будемо сподіватися, що це не зробить з нього зірку, яка не запалилася. Думаю, що йому цього не дадуть зробити. 

Треба розуміти, що це одна серія пенальті. В такому віці дуже важко, коли ти дебютуєш і починаєш саме так. Коли твоя слава гримить. Важко не спіймати зіркову хворобу. Йому буде важко, але в нього є дані, щоб стати класним воротарем. Для цього не треба зупинятися і працювати далі».

Перший тренер Ісенка запевняє: «Зіркова хвороба йому не загрожує. Тут від нього багато чого залежить і від оточення. Поки він точно не змінився. Після матчу сам подзвонив і подякував. Я йому сказав: «День відпочинь і порадій, а потім засукай рукава – і працюй далі ще більше». 

***

Конкурс: вгадайте рахунок фіналу Кубка України та отримай футболку «Ворскли» (раритет!) або «Динамо»! Рахунок потрібно писати у коментарях до відео на  ютуб-каналі TRIBUNA.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты