Tribuna/Футбол/Блоги/Його Величність Футбол/«Здавалося, що з мене вже не вийде класного футболіста». Колись Філіппов не підійшов «Олександрії», а тепер її розірвав

«Здавалося, що з мене вже не вийде класного футболіста». Колись Філіппов не підійшов «Олександрії», а тепер її розірвав

Топ-форвард «Десни» запалює в УПЛ.

15 июня 2020, 08:10
11
«Здавалося, що з мене вже не вийде класного футболіста». Колись Філіппов не підійшов «Олександрії», а тепер її розірвав

Історії про топ-форварда «Десни» Олександра Філіппова, який сьогодні забив 14-й і 15-й голи в цьому сезоні УПЛ («Олександрії», 5:1). 

* Філіппов народився в Авдіїївці, але особливих перспектив на Донеччині не було – поїхав у дубль київського «Арсенала». «Залишатися грати на першість області не хотілося. Краще вже дубль якоїсь професійної команди», – пояснював своє рішення футболіст. За кілька сезонів за киян він провів 6 матчів, до основи його вперше підпустив Леонід Кучук, а головними конкурентами були Максим Шацьких, Йонуц Мазілу та Олександр Ковпак. Також Олександр провів з десяток матчів за молодіжну збірну України, за котру відзначився одним голом. 

* Але прогресу не було. «Арсенал» припинив існування, а Філіппову так і не віддали зарплату за 7 місяців. Він поїхав на перегляд до «Зімбру» – не підійшов. Як і «Таврії». Згадує Дмитро Селюк: «Перед від’їздом у відпустку Хрістопулос (тодішній тренер «Таврії», – прим. Tribuna.com) запропонував взяти Філіппова. Він вільний агент, за нього навіть не потрібно платити минулому клубу за виховання – клуб-то вже збанкрутував. Ні, кажуть, Філіппов не потрібен. Я тоді запропонував, що сам буду платити йому зарплату! Чому не взяти молодого українця, який виступає за збірну, який нічого вам не коштує?»

* Форвард перейшов до тоді ще «Іллічівця» Павлова. «Після того як розпався «Арсенал», де я тільки не побував. Усюди опинявся непотрібним. Мій агент запропонував Маріуполь, бо його очолював Микола Павлов, а я був місцевив. Але конкуренція в «Іллічівці» була високою – Кулач себе проявляв, досвідчений Фомін грав. По правді кажучи, я не був готовий до вищої ліги та навантажень Миколи Петровича. Весь рік провів у дублі і тільки раз з’явився на заміну в грі за першу команду», – згадував Філіппов. 

* Матчі за дубль не сильно тішили Філіппова й він скуштував футболу у нижчих лігах – спершу не підійшов «Нафтовику», а потім перейшов у друголіговий «Нікополь». І навіть задумувався про неприємне: «Інколи здавалося, що з мене вже не вийде класного футболіста. Але я за своєю природою така людина, що ніколи не здаюся і завжди знаходжу в собі сили і мотивацію кожен день щось самому собі доводити».

Півсезону у другій лізі запам’яталися не лише трьома голами, а й тамтешніми реаліями: «Навіть не буду говорити про поля та стадіони, там просто футболісти не завжди про футбол думали. Грубо кажучи, більшість думала про те, як себе прогодувати, а не про турнірні завдання. Проте Друга ліга – це школа життя, яка вчить працювати, не здаватись, терпіти футбол у непростих умовах. Деякі моменти ми просто на характері дотискати. А там якраз люди вбиваються на поле, щоб сім’ї прогодувати. Тому характер загартовується в таких умовах. Тому пройти це потрібно – потім в УПЛ набагато легше».

 

* Наступний клуб Філіппова – «Авангард». Там Олександр забив 6 голів за сезон й зацікавив клуб з УПЛ. Мова про «Олександрію». Тоді (у 2016-му) Володимир Шаран запросив чимало людей на перегляд. Але Олександр йому не підійшов. «Я не був готовий. Тренерський штаб «Олександрії» порахував, що я не зможу скласти конкуренцію в колективі. Але в цьому є і позитивний момент. Навряд чи б я заграв в «Олександрії». А так опинився в «Десні», де по-справжньому влився в колектив. А міг в 24 роки грати за дубль «Олександрії», що самі розумієте, до чого б призвело», – пояснює футболіст. 

* Того ж літа Філіппов підписав контракт з «Десною». І в перших двох сезонах в першій лізі забивав по 11 м’ячів. До поточного сезону це рекордні цифри в його кар’єрі. В перший рік в УПЛ не продовжилось – лише 5 голів. «Я багато працюю, тому знаю: рано чи пізно прорве». І таки прорвало. 15 голів для нападника не з «Шахтаря» чи «Динамо» – унікальні цифри. Не дивно, що клуб в лютому продовжив з ним контракт на два роки. І є розмови й про виклик до збірної, і навіть про перехід у «Динамо». 

* «У 27 років все може тільки починатися. Всьому свій час. Хтось в 18 років виграє чемпіонат світу, а хтось в 25 забиває свій перший гол. Я йду до мети потрапити в збірну України», – сміливо каже Філіппов. Здається, вже час. 

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты