Tribuna/Футбол/Блоги/Його Величність Футбол/Фернандо не мав бути в «Шахтарі» цього сезону. А тепер він – альтернатива Мораєсу

Фернандо не мав бути в «Шахтарі» цього сезону. А тепер він – альтернатива Мораєсу

Фернандо Педро – один з героїв матчу з «Десною».

6 июня 2020, 23:40
16
Фернандо не мав бути в «Шахтарі» цього сезону. А тепер він – альтернатива Мораєсу

Фернандо Педро – один з героїв матчу з «Десною».

Сьогодні «Шахтар» спокійно (хоча так і не здається, дивлячись на табло) переміг «Десну» (3:2). Одна з головних причин перемоги «гірників» – бразильський форвард Фернандо Педро. Вже на 4 хвилині він замкнув передачу Додо справа, а вже в другому таймі скористався обрізкою Домбровського й вивалився на Паста. Той врятував, але Марлос добив у порожні. 

Сам вихід Фернандо й манера його гри на вістрі атаки трошки змінює акценти в грі «Шахтаря» в атаці. В той час, коли Мораєс активно опускається нижче й допомагає в підіграванні, то екс-футболіст «Палмейраса» діє інакше. Він часто забігає за спини (що й зробив вже на другій хвилині, але не використав момент) та грає на випередженні, наче шуліка.

У Фернандо поки виходить не все – він не реалізовує хороші моменти та скупиться на передачу для партнера, котрий у кращій позиції. Але все одно є цікавою альтернативою Жуніору й, що важливо, не дублює його функцій. Це дає Каштру більше маневру й вибору. 

А ще восени Педро неможливо було уявити в «Шахтарі» в цьому сезоні. 

***

Фернандо перейшов до «Шахтаря» влітку 2018-го за 5,5 мільйона євро з «Палмейраса», за котрий зіграв лише два матчі на дорослому рівні. Тоді йому було 19 років. Він може закрити позиції як лівого вінгера, так і центрфорварда. Фонсека робив ставку на перший варіант. Бразилець у сезоні 2018/19 відіграв 18 матчів в УПЛ (забив «Арсеналу» та «Карпатам», віддав асист з «Чорноморцем») й двічі виходив на поле в Лізі Чемпіонів.

Влітку 2019-го Фернандо відправився в річну оренду в лісабонський «Спортинг». Без права викупу, а португальці мали платити його зарплату в повному обсязі. Бразилець заявляв, що все життя мріяв виступати в Прімейрі. Його хвалив навіть легендарний Деку: «Фернандо – талановитий гравець, який після нетривалого виступу за «Палмейрас» перебрався в «Шахтар» і потрапив в умови складної адаптації. Для нього відмінне і принципово важливе рішення переїхати до Португалії, де будь-якому молодому бразильському гравцеві легше. У Португалії їм простіше адаптуватися, ніж в будь-якій іншій країні». 

Але не склалося – шокуюче, але Фернандо не зіграв за «Спортинг» жодного разу. Спершу повідомлялося про м’язові травми, потім про вірус, апогеєм стали висловлювання лісабонців про м’язовий дисбаланс в організмі футболіста. На що відповів глава скаутської служби «Шахтаря» Жозе Боту: «Не думаю, що ті слова, які звучали в «Спортінгу», можна тлумачити, як звинувачення «Шахтаря» в приховуванні якоїсь інформації. Деяким людям просто потрібно було захистити себе перед партнерами. Ми думали про те, щоб виступити з офіційною заявою щодо цього, але після внутрішнього обговорення вирішили цього не робити».

До тренувань гравець приступив аж у листопаді. Але грав лише за молодіжну команду. Тому в січні клуби достроково розірвали оренду гравця і він повернувся до «Шахтаря». Так «Спортинг» зекономив 400 тисяч євро (4 місяці зарплати). А Сергій Палкін був категоричним: «Весь цей час він був травмований. То одна травма, то інша. Шансів зіграти за першу команду «Спортинга» у нього не було».

З поверненням у донецький клуб Фернандо познайомився з новим тренером Луїшем Каштру. І той бачить в ньому іншого гравця, аніж Фонсека. Бразилець використовується майже завжди на позиції центрального форварда – так було на зимових зборах, в УПЛ до паузи, в матчах з «Рухом» та «Оболонню» і зараз. Поки виходить непогано.

Й питання про конкуренцію Мораєсу може так і залишитися в планах. Не втішився лише Данило Сікан. 

Фото: «Шахтер»; «Спортинг». 

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты