Tribuna/Футбол/Блоги/Його Величність Футбол/«Шахтар» та «Динамо» провели останні спаринги перед Класичним: наскільки вони готові?

«Шахтар» та «Динамо» провели останні спаринги перед Класичним: наскільки вони готові?

Проблеми є в обох.

27 мая 2020, 23:59
24
«Шахтар» та «Динамо» провели останні спаринги перед Класичним: наскільки вони готові?

«Шахтар»обіграв «Оболонь-Бровар» (4:0), а «Динамо» – «Олімпік (2:0).

«Шахтар»: проблеми в центрі та зліва в захисті, геніальні Алан Патрік та Маркос Антоніо

Важко оцінювати якість гри команд під час товариських матчів – невідомо, які цілі ставить тренерський штаб. Турбує також рівень суперників. Наприклад, на фоні «Оболоні» важко оцінити форму гравців «Шахтаря». У матчi проти одного з лідерів першої ліги гірники виглядали командою з іншою планети – зі швидкостями, вчасно прийнятими рішеннями та чотирьома голами. На перший погляд здається, що «Шахтар» готовий до відновлення чемпіонату на всі 100. Так само було і в грі з «Рухом» (4:1). Однак в очі все ж кидаються кілька моментів. Як позитивні, так і не дуже. 

1. Через запалення на ахілі Ісмаїлі пропустив матч з «Рухом», Сіпріано також травмований. Тому на позиції лівого захисника вийшов правоногий Сергій Болбат. На матч з «Оболонню» Ісмаїлі вийшов з перших хвилин, але не був схожим на себе – часто не встигав за Мединським, дрібно фолив, мало підключався в атаку. Й був замінений ще на 32 хвилині – на того ж Болбата. Сергій далекий до бразильця в його ідеальній формі, але прямо зараз виглядає пріоритетніше. В нього банально краща фізична форма. Слід зазначити, що сьогодні обидва фланги захисту «Шахтаря» більше працювали на атаку, аніж на оборону. Що логічно, враховуючи рівень протиборства. 

2. У «Шахтаря» біда з центром захисту – Бондар вибув на кілька місяців, а повернення Матвієнка в загальну групу очікується через кілька днів (Микола травмувався з «Рухом»). Його участь в поєдинку з «Динамо» під питанням. Тому сьогодні на цій позиції зіграли лише троє – Вітао, Хочолава та Кривцов. І саме 20-річний бразилець єдиний у футболці «Шахтаря», хто сьогодні зіграв весь матч. В парі з грузином Вітао відповідав за першу передачу, але не грішив дальніми – переважно роздавав ближньому, на фланги та в центр поля. У другому таймі цю функцію взяв на себе Кривцов (періодично – Піхальонок). За півроку бразилець не провів жодної хвилини за першу команду «Шахтаря». Буде нервозно, якщо це трапиться у Класичному. 

3. Каштру вкотре показує, що поки не робить серйозної ставки на Сікана. Сьогодні, як і з «Рухом», у центрі нападу з’явився Фернандо. Бразилець рідко був там, де традиційно має бути центрфорвард. Часто опускався в середину поля, звільняв місця для вривань Тайсона та Марлоса, однак залишав передачі партнерів у воротарський майданчик без адресата. Єдиний момент у грі Фернандо запоров – просто віткнувся у Федорівського після виходу один-на-один. Цікаво, що бразильця цього разу також замінили через півгодини гри, але не на Сікана, а на Мораєса. Данило отримав звичні 15 хвилин. 

4. Вакула – правий захисник. Видається, що така конфігурація – не випадковість, а системне рішення Каштру. В «Шахтарі» люблять опускати правих хавбеків у захист (Петряк, Болбат). Це трапляється знову. Й направду у Владислава більше перспектив на цій позиції в донецькому клубі, аніж на рідній. Й вищий потенціал, аніж у Болбата – не треба забувати, що обоє конкурують ще й з Додо. Більшість часу Вакула провів біля чужого майданчика – відкривався, забігав, прострілював, обігрувався з Марлосом і Тайсоном. Словом, виглядав цілком природно. Клуб помаленько готує заміну для Додо, прямо зараз Вакула виглядає цілком пристойним варіантом. 

5. «Шахтар» багато фолив – і в центрі поля на початку атак «Оболоні», і біля воріт. У «зелених» був і простір під час контратак, і небезпечні точки при стандартах. Гірники інколи банально не встигали. Але справжніх гольових моментів їх суперник створив цілий нуль. Як буде в іграх з серйознішими суперниками, питаня неприємне. 

6. Патрік – цар, Маркос, який замінив Алана, – також. Це просто визначити, дивлячись на результативні дії обох бразильців. Але насправді корені заховплення дещо глибше. Обидва грають на найважливішій для Каштру позиції. Й справляються зі своїми функціями. Обом вистачає швидкості, голови й розуміння – вектори, загострення, обстукування, вибір позиції. Все було на найвищому рівні.

Не викликають питань й інші позиції та форма футболістів – є ким замінити лідерів. Та й це поняття втрачає своїх контурів – Коноплянка, Соломон і Тете виглядали нічим не гірше за Тайсона, Марлоса та Коваленка, котрі вийшли зі старту. Манор вийшов на позицїі центрального атакувального півзахисника. Саме через нього йшла вся гострота й останні передачі в другому таймі. 

Орієнтовний склад на матч з «Динамо»: Пятов – Болбат, Хочолава, Кривцов, Додо – Степаненко, Патрік – Марлос, Соломон, Тайсон – Мораєс. 

«Динамо»: травма Циганкова, мотивований Цітаішвілі та системоутворюючі Дуелунд з Буяльським

Порівняно з матчем проти «Руху» (0:0) Олексій Михайличенко зробив дві заміни у старті – замість Андрієвського та Шепелєва зявилися Цітаішвілі та Дуелунд. А Буяльський зіграв у центральній зоні. Цікаво, що гра з «Олімпіком» тривала лише 60 хвилин – кожен тайм по 30 хвилин. Але й за цей час трапилося чимало цікавого. Одна з причин – Циганков, Шапаренко та Бурда дивилися гру з трибун. Вони, як і Піварич, поки займаються за індивідуальною програмою. Й не зіграють з «Шахтарем». 

1. Цітаішвілі пропустив гру з «Рухом» не через серію своїх інтерв’ю, а через незначне ушкодження шиї. Гіо багато говорив про те, що не отримує достойного шансу. Цього разу хавбек отримав його й сповна скористався – дубль за дві хвилини, дриблінг, швидкість. Він показав рівно те, що від нього завжди чекають. Мінуси ті ж самі – перетягування м’яча, незрозумілі навіси, проблеми в статиці. У відпрацюванні на оборону чемпіон світу U-20 не сачкував – відпускав суперників лише біля свого штрафного. Хоча ще питання, чи це виправдано.

2. Конкуренти Гіо – Караваєв та де Пена (позиції Вербіча надійні). Перший вийшов на поле у другому таймі, і в якості капітана. Почергово зіграв і в півзахисті, і в обороні (коли Беніто замінив Кендзьору). Не секрет, що Олександр більш прямолінійний й надійний гравець. Так було і сьогодні – купа спуртів й однакових механічних дій. Де Пена – футболіст більш тоншого штибу й статичної гри. Уругваєць одним пасом вміє з нічого створити момент, але чи буде у нього така можливість у неділю? Вихід у старті Цітаішвілі виглядає цілком логічним рішенням, зважаючи на характер майбутнього матчу й гру «Динамо» другим номером. 

3. Центр оборони «Динамо» – безальтернативна субстанція. В другому таймі замість Попова та Шабанова вийшли Забарний та Кадірі. Й в «Олімпіка» з’явилися моменти. Ганець моментами жахливо вибирав позицію й програвав гру один-в-один. Як наприкінці зустрічі не забив Баланюк, загадка. З першим пасом у Момо також проблеми, тому це завдання віддали Забарному. Але в Іллі виходило не дуже. До нього часто опускався Андрієвський, який і розпочинав атаки. 

4. Дуелунд і Буяльський – красені. Це саме ті люди, навколо яких будувалася гра «Динамо». Мозгові центри, які розвертали гру в потрібну сторону й більше коротили її, аніж подовжували. Одна з таких стінок й привела до другого голу Цітаішвілі (гольова Віталія). Дуже хочеться, щоб Дуелунд отримав шанс від тренерського штабу саме у великому матчі. Від давно й системно цього заслужив.

Також слід відзначити вихід Сухоручка. 20-річний гравець – чудова альтернатива данцю (хоча й на юнацькому рівні грає в центрі нападу). Незважаючи на антропометрію, Данило відчуває себе рибою у воді в тонкі моменти, вдало обирає позицію й, що головне, не боїться брати гру на себе.

5. Проблема центрфорварда «Динамо» лише в одному – ані Русин, ані Соль не забивають. Хоча в обох сьогодні було кілька надійних моментів. Кожен з них підходить до різного футболу – українець для швидкісних вривань й пошуку м’яча, а іспанець – для стандартних замикань. Саме обіграш Назара на правому куті штрафного призвів до того, що в штрафу ввірвався Гіо й оформив дубль.

Цікаво, що в схожій манері пробував діяти й Фран. Траплялося, що Соль опускався за м’ячем до центрального кола. Але не встигав займати територію біля чужих воріт – простріли в нікуди. Ще один момент – іспанець прекрасно почував себе у повітрі й скидував на партнерів. Саме після такого епізоду своїм моментом не скористався Сухоручко. 

Орієнтовний склад на матч з «Шахтарем»: Бущан – Миколенко, Шабанов, Попов, Кендзьора – Сидоручук, Буяльський – Цітаішвілі, Дуелунд, Вербіч – Русин. 

***

Матч 24 туру УПЛ «Шахтар» – «Динамо» відбудеться в неділю, 31 травня, о 17:00.

Фото: «Шахтар», «Динамо»

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты