Tribuna/Футбол/Блоги/Його Величність Футбол/Букмекери приймали ставки на фейкові матчі. В них нібито грали команди Запорізької та Дніпропетровської областей

Букмекери приймали ставки на фейкові матчі. В них нібито грали команди Запорізької та Дніпропетровської областей

Афера під час карантину.

27 марта 2020, 23:41
18
Букмекери приймали ставки на фейкові матчі. В них нібито грали команди Запорізької та Дніпропетровської областей

Дикість.

Що відбулося? 

Поки майже весь світ на карантині, в Україні примудрились провести футбольний турнір аматорських команд із Запорізької та Дніпропетровської областей під назвою «Азов». Хоча дуже схоже, що сам турнір був фейковим. Ніхто ніякі матчі не проводив, але на них приймали ставки букмекерські контори.

Отже, в турнірі-примарі нібито грали «Лозоватка», «Мелітопольська Черешня», «Бердянськ» і «Таврія-СКІФ». На сторінках у фейсбуці, які підписувалися іменами цих клубів («Бердянськ», «Лозоватка»), був анонсований турнір «Азов».

Ось скріншоти:

Тут важливе: сторінки цих команд були створені тиждень тому. І все, що на них було опубліковано, – лише інформація про турнір «Азов». Ще 26 березня обидві сторінки були доступні, але вже сьогодні сторінку «Лозоватки» видалено. 

«Лозоватка» перемогла «Мелітопольську Черешню» з рахунком 4:1 та «Бердянськ» – 3:1, також «Бердянськ» програв «Таврії-СКІФ» (1:5). Начебто відбулися й кілька інших матчів турніру.

Ось скріншоти, де видно, що на ці матчі букмекерські контори приймали ставки:

Нічого б страшного, але, схоже, цих ігор не було. Точніше – про них нічого не знають в цих клубах. 

Головний тренер «Лозоватки» Олег Студников в коментарі FootballHub: «Цього матчу не було, адже команда зараз на карантині. Більше того, букмекери приймали ставки не тільки на цей матч, а й вчора, ніби-то, на нашу гру проти Бердянська. Я говорив із тренером «Черешні». Він теж у шоці, а керівнцитво клубу не розуміє, що відбувається». 

Керівник «Таврії-СКІФ» Сергій Каліман: «Це неправда. Наразі наші команди навіть не тренуються. Вчора також була інформація, що 23-го ми грали проти Бердянська, а 25-го грали проти «Черешні». Це все неправда. З Бердянськом показали рахунок 5:1 і рік, чи два назад ми дійсно з таким рахунком виграли. Чи то букмекери вирішили заробити, поки немає матчів, чи комусь цікаво підставити мене, як власника клубу – я не розумію».  

Цікаво, що на начебто сторінках клубів у фейсбуці після матчів публікувалися фото суддівських протоколів з логотипами УАФ та ПФЛ. Без прізвищ гравців, спостерігачів чи арбітрів. Президент ПФЛ Сергій Макаров у коментарі Tribuna.com: «Нам нічого не відомо про ці матчі. Але взяти протокол на гру не проблема – він є на нашому офіційному сайті».

На 27 березня було заплановано два матчі турніру «Азов» (1, 2). Ставки на обидва призупинено з невідомих причин. 

Як так? 

Ставки на ці матчі приймали не лише українські букмекери (Favorit, Parimatch), а й закордонні. Всі вони не здатні самотужки відстежувати матчі онлайн. Й часто користуються послугами компаній-провайдерів, на котрі працюють скаути. Останні дивляться матчі вживу й передають інформацію про гру з місця події. Як відбулося цього разу – невідомо. Чи знали букмекерські компанії про те, що матчів не було, – також. Можливо, їх також обманули. 

В компанії Favbet нам повідомили: «Трапилася технічна помилка. Всі ставки повернені клієнтам». Й пообіцяли, що скоро компанія надасть коментар щодо цієї ситуації. Деякі інші букмекери також повернули гравцям кошти (наприклад, «Фонбет»). 

Ось скріни вчорашньої переписки одного з гравців з менеджером Parimatch: 

Що каже комітет етики та чесної гри? 

Tribuna.com звернулася щодо цієї ситуації до голови комітету Франческо Баранки. Й отримала наступну відповідь:

«В Україні зараз карантин і заборонено проводити будь-які футбольні матчі. Адже в команді більше, ніж 10 людей. А ще є арбітри та інші люди, які мають забезпечувати проведення гри. Ми зрозуміли, що щось не так і почали розбиратися. Ми відкрили, що вчора в Україні було два матчі, а ще два поєдинки провели напередодні. Зустрічі відбувалися між чотирма командами – «Таврія-СКІФ», «Мелітопольська Черешня», «Бердянськ» і «Лозоватка».

Ми зв’язалися з головами регіональних федерацій футболу і президентами комітету арбітрів регіональної федерації. Всі підтвердили, що жодна з команд не проводила матч. Зараз ми займаємося розслідуванням цих матчів і намагаємось зрозуміти, хто грав у цих зустрічах, хто передавав інформацію. Ми на зв’язку з поліцією і провайдерами.

Деякі провайдери сказали нам, що скаути були присутні на матчах і там справді проходили ігри. Але ми не знаємо, хто брав у них участь. Швидше за все, це були якісь фейкові гравці, які імітували гру у футбол. Одна людина не може сама все це організувати. Це мала б бути ціла кримінальна організація, яка знає, як влаштувати такі речі. Думаю, це буде історією року, всі про це писатимуть. В Росії та Гані також зіграли так звані матчі-привиди.

Вони створили фейкову сторінку «Бердянська» у фейсбук, зробили фейкові рапорти арбітрів. 

Всі букмекери світу пропонували ці матчі, адже це були єдині спортивні події вчора, де можна було зробити ставки. Повірте, там ставили справді дуже великі гроші. 

Такі матчі неможливо попередити. Якби вони проходили не в Україні, то ніхто би не запідозрив, що з ними, щось не так. Бо ніхто не моніторить таких речей, окрім УАФ. Організувати їх в Україні – це те саме, що піти купувати наркотики поблизу поліцейського відділку. Коли ми дізналися про ці ігри, то відразу почали працювати над цією справою. Я впевнений, що нам вдасться знайти організатора».  

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты