Tribuna/Футбол/Блоги/Його Величність Футбол/В чемпіонаті Білорусі 22 українці: двоє пов’язані з договірняками, один 3 роки грав у анексованому Криму

В чемпіонаті Білорусі 22 українці: двоє пов’язані з договірняками, один 3 роки грав у анексованому Криму

А Вернидуб спробує взяти чемпіонство.

25 марта 2020, 08:56
10
В чемпіонаті Білорусі 22 українці: двоє пов’язані з договірняками, один 3 роки грав у анексованому Криму

А Вернидуб спробує взяти чемпіонство.

Коли всі європейські чемпіонати на карантині, є один футбольний чемпіонат, який навіть не планує зупинятися. В чемпіонаті Білорусі є все – глядачі на трибунах (хоч і мало), трансляції на українському телеканалі «Спорт 1», 22 українські футболісти й український тренер. 

Турнір проводять за схемою весна-осінь. На минулих вихідних відбувся перший тур, очки втратили всі фаворити. «Динамо» Брест вдома зіграло внічию зі «Смолевічами», а БАТЕ, «Шахтар» та мінське «Динамо» взагалі програли – «Енергетику», «Торпедо» та «Руху» відповідно.

У п’ятницю стартує наступний тур. Тому нумо знайомитися зі всім українським, що є в цьому турнірі. 

«Шахтар» Солігорськ

Поки вболівальники чекали, що Юрій Вернидуб стане головним у київському «Динамо», а сам тренер активно вчив англійську, йому надійшла пропозиція з Білорусі. Вернидуб погодився стати головним у «Шахтарі» з Солігорська. Клуб у 2019-му взяв кубок й зайняв третє місце в чемпіонаті. Власники хочуть більшого – прориву в єврокубках й чемпіонства.

Виходить неоднозначно – «Шахтар» пробився у півфінал кубка, але програв в матчі за суперкубок брестському «Динамо» (0:2) й у першому турі чемпіонату – вдома від «Торпедо» (0:1). У цій грі солігорці створили мінімум гольових моментів й змусили нудьгувати біля екрану. Цікаво, що Вернидуб використовує схему з ромбом в центрі поля. Чого за ним не помічалося за період роботи в «Зорі».

«Динамо» Брест

Один з найбільших і точно найзірковіший український десант в Білорусі – в Бресті. Олександр Нойок та Артем Мілевський надійно основні в «Динамо». Ті, хто справді робить різницю, й виділяється на полі. Навіть боязко рахувати, скільки гольових моментів для партнерів створив у матчі проти «Смолевичів» (1:1) Артем – партнери все розтранжирили.

Дивним виглядає підписання чемпіоном Євгена Хачеріді. Екс-захисник київського «Динамо» переїхав у Брест ще в жовтні, а його контракт почав діяти аж з 1 січня. By.tribuna.com в грудні написала про те, що клуб розірве угоду з гравцем, однак і клуб, і сам Євген все спростовували. Поки що Хачеріді не грає. Зовсім. Лише інколи потрапляє в заявку. Хоча є найдорожчим гравцем ліги. Тим часом його клуб взяв суперкубок і пройшов у півфінал кубка (вибили «Іслоч»). 

«Динамо» Мінськ

Один з найбільших талантів академії «Шахтаря» свого випуску Дмитро Білоног, здавалося, нарешті знайшов свій клуб. Востаннє хавбек міг похвалитися стабільною ігровою практикою та крутими скіллами ще в «Зірці». Далі був неуспішний перегляд в київському «Динамо» й кілька матчів за «Олімпік».

Минулий сезон Білоног провів вже у Мінську – 7+4 в 24 іграх чемпіонату. Незважаючи на фінансові проблеми клубу, українець продовжив контракт з «Динамо». Але в поточному сезоні виходив лише раз – у кубковому матчі проти БАТЕ (його команда вилетіла). Головний тренер Сергій Гуренко розповідає про те, що поки Білоног програє конкуренцію. 

Інший українець у «Динамо» Артем Сухоцький перейшов сюди 13 березня – у піврічну оренду зі словацького «Слована». Там екс-захисник «Зорі» втратив місце в старті, хоч і зіграв кілька матчів в групі Ліги Європи. В Мінську Сухоцький поки виходить тільки в основі.

«Мінськ»

В цьому клубі найбільша кількість українців – 4. Найбільш відомий Дмитро Рижук, який перейшов перед стартом чемпіонату й навіть забив у дебютному матчі проти «Белшини» (3:1). Останнім клубом вихованця «Динамо» був «Чорноморець». Раніше грав за нижчолігові ізраїльські клуби та «Металіст». 

Тріо інших менш відомі. Владислав Насібулін – капітан «Мінська» (це його третій сезон у клубі). 31-річний вихованець «Шахтаря» раніше грав навіть в УПЛ – за «Іллічівець». А в першій лізі – за «Зірку» та «Полтаву». 

Олександр Васільєв – вихованець «Дніпра». Двічі виходив на поле в УПЛ в сезоні 2014/15, а також грав в кубку. Наприклад, у матчі-відповіді 1/8 фіналу проти «Чорноморця» Мирон Маркевич випустив Васільєва в старті. Хавбек отримав пряму червону на початку другого тайму. Згодом грав у першій лізі за київський «Арсенал» і вже третій сезон – у «Мінську». В минулому сезоні забив 10 голів й віддав 2 гольові передачі. В стартому турі цього сезону також забив – з пенальті. 

Євген Чаговець відомий найменше – до 2019-го захисник виступав за молодіжні команди «Шахтаря», поки в липні того ж року не перейшов у «Мінськ». Залізно основний, а в минулому сезоні навіть забив 2 м’ячі. 

«Торпедо-БелАЗ» Жодіно

Родіон Сямук – 31-річний український воротар всю кар’єру провів у Білорусі за відомі й не дуже клуби. В січні 2020-го Сямук перейшов у «Торпедо» і фейланув вже в першій грі – в кубку проти «Шахтаря» (0:1). Невдало вийшов, невдало вибив, пропустив у порожні – гляньте (з 0:46). Більше на поле не виходив. 

Дмитро Юсов більш відомий українській публіці – півзахисник зіграв 46 матчів в УПЛ за запорізький «Металург». Після розвалу клубу відправився в молдовську «Дачію», а потім у білоруські клуби. Цей сезон для нього третій у футболці «Торпедо».

«Неман» Гродно

Володимир Коваль виховувався в «Динамо», а більшість життя провів у нижчих лігах України та Польщі. Більш відомий тим, що в березні 2014-го отримав повістку в армію (тоді грав за «Севастополь»). Щось схоже на зірковий час наступило в «Чорноморці» (грав в УПЛ). Далі – знову перша ліга та перехід в «Неман».

«Вітебськ»

Максим Каленчук відомий не лише за виступами за кам’янську «Сталь» (капітанив там), «Олександрію», «Верес», «Львів» та «Рух», а й тим, що принаймні раніше їздив на «Запорожці». Зацініть цей сюжет від FootbllHub. Останні півроку для Каленчука пройшли не в футболі – півзахисник відновлювався після важкої травми й прощався з «Рухом». Перехід у «Вітебськ» також поки не є чимось страшно позитивним – у першому ж матчі проти «Городеї» (1:0) Максим наприкінці першого тайму отримав дві жовті за три хвилини. 

Олег Карамушка - 35-річний захисник більше відомий в Білорусі, ніж в Україні. Хоча в сезоні 2006/07 навіть зіграв 1 матч за «Шахтар». У «Харкові», «Оболоні», та «Таврії» грав по кілька матчів за сезон. Краще стало після переїзду в Могильов у 2014-му, а цей сезон – п’ятий у складі «Вітебська».

«Белшина» Бобруйськ

Михайло Писко перейшов у «Белшину» лише перед стартом цього сезону. В Украъны в «Зорі», «Русі» та «Інгульці» 27-річний захисник використовувався здебільшого для ротації. Єдиний стабільний сезон – в першій лізі за «Маріуполь». 

«Іслочь» 

35-річний Олександр Папуш в УПЛ зіграв хіба кілька матчів за «Іллічівець». Й поїхав підкорювати Білорусь: мінський «Локомотив», брестьке «Динамо», «Торпедо» і вже п’ятий сезон в «Іслочі».

Могло бути більше, але у 2018-му отримав 2-річну дискваліфікацію – за участь в договірних матчах. У справах фігурував як свідок. Гроші на подачу апеляцію збирали всією командою. В підсумку отримав лише рік і вже в червні 2019-го повернувся на поле. В цьому сезоні грав лише в кубкових матчах проти брестського «Динамо». 

«Славія» Мозирь

Максим Слюсар в Україні грав лише за юнацьку команду «Зорі». Але відзначився не футболом – потрапив у список футболістів «Зорі», яких у 2015-му вигнали з клубу через участь в договірних матчах. Інший гравець тієї команди Ігор Калінін говорив, що здати матч пропонував Слюсар. Слюсар звинувачув у всьому Калініна.

У 2017-му Максим перейшов у «Славію». Найбільле забив в сезоні-2018 – 13 голів. Це не врятувало команду від вильоту. Зараз Слюсар лікується – на зборах отримав серйозну травму, пропустить весняну частину сезону. 

Чернівецький захисник Юрій Пантя провів кілька десятків матчів за рідну «Буковину» й відправився в чемпіонат анексованого Росією Криму. Там бігав три роки – за «Бахчисарай» і «Кримтеплицю». Минулого року допоміг «Славії» підвищитися в класі.

«Слуцьк»

Сергій Чеботаєв довго грав у першій лізі, поки в 2015-му не перейшов до «Олександрії». Там фуллбек був швидше резервістом, аніж основним. Тому перейшов у «Дніпро-1». З виходом в УПЛ виявився непотрібен клубу й відправився у друголіговий «Верес». Стабільних півроку там – і перехід до «Слуцька».

Юрій Тетеренко – один з тих молодих і талановитих, хто отримав шанс в останньому сезоні «Волині» в УПЛ (2016/17). Тоді хавбек награв в чемпіонаті аж 20 матчів. Через рік відправився у литовський «Атлантас», звідки й перейшов до «Слуцька».

«Рух» Брест

Новачок ліги добряче підсилився не лише колишніми футболістами брестського «Динамо», а й українцями. Фланговий захисник Олександр Мігунов досить відомий в Україні – грав за «Дніпро», «Маріуполь», «Олімпік», «Дніпро-1» та «Колос».

А ще в 2014-му дав інтерв’ю Дмитру Поворознюку – спеціально для Tribuna.com.

Олексій Ковтун у 2015-му їздив у складі збірної України на чемпіонат світу U-20. Щоправда, не зіграв там жодної хвилини. Вихованець «Динамо» та «Металіста» провів кілька сезонів у першоліговій «Полтаві», але через зникнення клубу, як і Насібулін, поїхав до «Мінська». Надовго там не затримався – покликали «Карпати». Півтора сезони у Львові закінчилися взимку – тепер центральний захисник у Бресті. І навіть забив єдиний гол в матчі першого туру з мінським «Динамо». 

Хто ще пов’язаний з Україною? 

Гегам Кадимян («Неман») – в Україні грав за «Говерлу», «Олімпік», «Карпати», «Зорю», «Ворсклу», «Арсенал», Гліб Рассадкін («Неман») – за «Зірку», Еліс Бакай («Динамо» Брест) – за «Чорноморець», Сергій Веремко («Мінськ») – за «Севастополь», Олександр Гутор («Шахтар» Солігорськ) – за «Чорноморець», Міха Горопевшек («Динамо» Мінськ) – за «Волинь», Даніло Соуза («Динамо» Мінськ») – за донецький «Металург» і «Дніпро», Леонід Ковель («Белшина») – за «Карпати».  

Фото: «Динамо» Брест, «Динамо» Мінськ, «Белшина», «Славія», «Вітебськ», «Торпедо-БелАЗ».

Другие посты блога

Все посты