Tribuna/Футбол/Блоги/Його Величність Футбол/Француз, який був в «Динамо» лише 21 день. Суркіс порівнював його з Дані Алвешом

Француз, який був в «Динамо» лише 21 день. Суркіс порівнював його з Дані Алвешом

Марк Фашан каже, що його змусили розірвати угоду «прямими методами».

10 марта 2020, 14:05
20
Француз, який був в «Динамо» лише 21 день. Суркіс порівнював його з Дані Алвешом

Марк Фашан каже, що його змусили розірвати угоду «прямими методами».

Марк Фашан ніколи не вважався дивовижним талантом. Грав за позиції правого захисника, але міг зіграти й на протилежному краю захисту. Виступав за другу команду «Осера», інколи викликався в юніорську збірну Франції. Однак без шансів для прогресу – зіграв всього в 4 матчах клубу й лише в кубкових турнірах. В травні 2009-го головний тренер «Осера» Жан Фернандес дав відмашку – гравець йому не потрібен, можна розривати контракт. «Чесно кажучи, я не очікував цього. Я просто нічого не зрозумів», – говорив тоді Фашан. Він вперше в кар’єрі отримав статус вільного агента. 

Обирав між «Вільярреалом» і «Динамо». Отримав чудову характеристику від Володимира Мунтяна

Як повідомляє Planete Racing, Марк відправився на перегляд до «Лілля» й паралельно отримав дві пропозиції – від «Вільяррела» та київського «Динамо». Захисник обрав другий варіант: «Я не міг відмовитися. Вони запропонували контракт на 5 років. З фінансової точки зору це було набагато краща пропозиція, ніж усі решта». Щоправда, «Динамо» запропонувало контракт не одразу – захисник проходив у Києві тижневий перегляд. Успішно. Угоду підписали ще в травні, однак вона почала діяти лише з 1 липня. За словами гравця, «Динамо» цікавилося ним ще в лютому, а переговори тривали півтора місяця. 

«Після перегляду Мунтян (він тоді тренував молодіжну команду «Динамо», – прим. Tribuna.com) дав йому чудову характеристику. Фашан володіє хорошою швидкістю – і стартовою, і дистанційною, гарною подачею з правої ноги. Може, це футболіст на перспективу, а може, і відразу підсилить першу команду, як це вдалося Єрьоменку. Француз може закрити всю бровку. Грає в тому стилі, в якому повинен сьогодні діяти лінійний футболіст: Алвеш – в «Барселоні» або Срна – в «Шахтарі», – говорив тоді Ігор Суркіс. 

В той час в «Динамо» якраз змінився тренер – замість Юрія Сьоміна прийшов Валерій Газзаєв. Виявилося, що француз не дуже підходить під його модель гри. Розповідає Суркіс: «Резо Чохонелідзе поставив Валерія Газзаєва до відома щодо Фашана. І тренер погодився взяти цього футболіста на збори. Але цей трансфер не входить до числа тих, про які тренер сказав після свого призначення. Газзаєв вважає за краще футбол з фланговими атаками. І вірить, що справа їх може забезпечити Гусєв. Якщо він відновиться, то відразу зросте командна швидкість. Нам би ще знайти такого гравця на лівий край». 

Фашан приєднався до першої команди 21 червня, як й усі. Обрав собі 19-й номер. А через кілька днів дав інтерв’ю «Спорт-Експресу». Француз був на сьомому небі від щастя й обіцяв швидко влитися в колектив: 

«Такої тренувальної бази, як в Києві, я не бачив ніде. Докладу максимум зусиль, щоб якомога швидше стати гравцем основи. Саме з цією метою я підписував контракт. Але якщо доведеться деякий час провести в дублі – що ж, я і там постараюся довести, що заслуговую більшого.

Сподіваюся, адаптація пройде якомога швидше. Вже зараз я познайомився з багатьма гравцями, які вийшли з відпустки, а на зборах в Австрії, коли до нас приєднаються франкомовні футболісти – Діакате, Бангура, Каддурі – підтримка, впевнений, буде ще кращою. До слова, хочу подякувати Ігорю Суркісу за те, що надав можливість виступати в такому сильному клубі, як «Динамо».

Не підійшов Газзаєву. Натякав на те, що його змусили дати згоду на розірвання контракту

Після повернення зі зборів Фашан не потрапив в заявку команди на матч проти «Ворскли». А Резо Чохонелідзе говорив про те, що гравця можуть відправити в оренду. Не склалося. Рішення клубу було радикальним. Марк виявився непотрібним не лише першій, а навіть другій команді киян. Контракт з ним було розірвано 22 липня. «Фашан залишив розташування «Динамо» за обопільною згодою сторін. Захисник повернувся в «Осер», звідки прибув до Києва перед літніми тренувальними зборами», – йшлося в новині на офіційному сайті клубу. Тривалість його контракту з «Динамо» становила 21 день. В «Осер» він не повернувся.

Фашан говорив, що у нього не було вибору: «Валерій Газзаєв ясно дав зрозуміти, що не розраховуватиме на гравців, яких обирав не він. Почувши це, я намагався заперечувати й говорив, що у мене контракт, але це ніяк на них не подіяло. Мені дали зрозуміти, що якщо я буду впиратися, нічого доброго не буде. Я не кажу, що лунали погрози, але методи там дуже прямі. Найважче в Україні – це адаптуватися до тамтешнього образу мислення.

Все ж я пройшов фізпідготовку, але потім почув: «А тепер ти вільний!» Нікого в цьому не звинувачую. Це змусило мене багато чого переосмислити. Попри всі обставини, я нікого в цьому не звинувачую, крім себе. Київ став для мене болючим досвідом. Добре, що я швидко перейшов у новий клуб». 

Француз перейшов в іспанський «Хімнастік» з Таррагони, який виступав в Сегунді. В першому ж сезоні пробився до основи, а французькі ЗМІ писали про те, що гравця хоче бачити в себе «Реал Мадрид Кастілья». Не склалося.

Далі кар’єра Фашан йшла лише донизу – Марк виступав максимум в третій іспанській чи французькій лігах («Алавес», «Каркфу», «Страсбург», «Дюнкерк», «Сент-Рафаель»). В січні 2020-го 31-річний футболіст перейшов у «Бержерак», котрий виступає в четвертій за рангом лізі Франції. Це напіваматорський турнір.

Ми написали Марку в фейсбук. Однак розповісти про свій період в «Динамо» він не захотів. 

Другие посты блога

Все посты