Tribuna/Футбол/Блоги/Його Величність Футбол/Інтриги весняної частини УПЛ: битви за топ-3, плей-офф Ліги Європи та виживання

Інтриги весняної частини УПЛ: битви за топ-3, плей-офф Ліги Європи та виживання

Багато цікавого навіть без боротьби за чемпіонство.

22 февраля 2020, 19:20
8
Інтриги весняної частини УПЛ: битви за топ-3, плей-офф Ліги Європи та виживання

Багато цікавого навіть без боротьби за чемпіонство.

«Динамо» не зможе фінішувати навіть другим?

Те, як і в що грало «Динамо» в першій половині сезону, навівало не лише смуток. А й депресію, біль та нічні жахи. Й зміна тренера базово нічого не змінила. Те, як «Динамо» провело зимові збори, підтверджує – все на своїх місцях.

Ми вже про це говорили: навіть при хаотичній й спонтанній грі команда мала більше моментів в чемпіонаті, аніж «Шахтар». Сухі цифри: кияни нанесли на 97 ударів більше, ніж «Шахтар», а також створили більше шансів – 154 проти 143. Найбільша біда – реалізація. В «Динамо» цей відсоток реалізованих моментів становить 24, аналогічні цифри вищі у всіх команд топ-5: «Шахтар» (33), «Десна» (33), «Зоря» (30), «Олександрія» (26). Тому найголовніша проблема, яку треба вирішити Михайличенку, – це голи. Якщо не трапиться нічого аномального й команда перестане транжирити моменти, а її конкуренти – навпаки, то друга сходинка нікуди не втече. Відкиньте емоції – рівень гравців у «Динамо» все ж вищий, аніж у найближчих переслідувачів. Хоча прямо зараз таблиця не надто тішить – перевага над «Зорею», яка йде третьою становить лише 2 очки. 

Інші інтриги в стані «Динамо» менш глобальні, але насправді більш цікаві. Чи зможе Русин стати залізно основним й потрапити на Євро? Чи стане лідером вічно травмований Дуелунд? Чи вже треба ставити хрест на Кадарі? 

Хто напряму вийде вийде в Лігу Європи?

Найгарячіше питання весни. Прямо зараз в «Зорі» 34 очки, в «Десни» та «Олександрії» – по 33.

Найбільш солідно та стабільно виглядає команда Скрипника, в якої виникають проблеми хіба з добре організованими захисними командами (якраз «Олександрія»). Клуб втратив одного справді важливого гравця – Русин повернувся в «Динамо», якого замінив чорногорець Перовіч. Натомість підписав цупкого гравця в центр поля – хорват Цвек вже основний. Тренер не став кардинально змінювати склад чи модель гри. Все і так добре працює.

На трансферному ринку потужно попрацювала «Десна». Чернігівці взяли трьох націлених виключно на атаку гравців (Будківський, Тотовицький, Гуцуляк), при тому що в команді нема дефіциту виконавців саме такого плану. І якщо підписання форварда «Зорі» можна зрозуміти (Дегтярьов повернувся в «Олімпік»), то трансфери ще двох атакувальних півзахисників викликають подив. Навіть у Рябоконя: «Приблизно буде 4-2-4. Будуть активні фланги. Це стосується Гуцуляка, Кузика, Картушова, Калитвинцева. Також Хльобаса, Філіппова, Тотовицького – поки не знаю, хто з них більше гратиме в основі. Але ми подивилися календар – дуже багато матчів». 

Команда, за яку цього сезону не було соромно в групі Ліги Європи, яка не здала позицій в УПЛ, з тріском провалила зиму. Мова не про результати на зборах чи кадрові втрати. З клубу не пішов ніхто, а на підсилення прибули Гордієнко, Вантух та Мишенко. Контракти з ними підписали й мали внести в заявку команди на сезон, однак з’явилась неочікувана й стара тема.

В 2012-му, коли власником клубу був ще Микола Лавренко, за «Олександрію» грав хорват Йосіп Барішіч. Йому якраз і заборгували 80 тисяч доларів зарплати, й тепер вже з 153 тисячами компенсації. Нинішнє керівництво обіцяло закрити це питання. Однак ФІФА вже наклала на клуб трансферний бан. Саме вирішення цього питання видається основним в плані перспектив команди – підсилення на проблемні позиції життєво важливо, якщо є ціль знову зайняти третє місце. 

4 претенденти на першу шістку: «Маріуполь», «Колос», «Дніпро-1» чи «Олімпік»

Вже вкотре різниця між п’ятою та шостою командою критично велика (між «Олександрією» та «Маріуполем» 11 пунктів), й остання наче не має шансів пробитися в єврокубки. Однак в цьому сезоні рятує зміна формату – тепер за Лігу Європи проведуть плей-офф між командами, які зайняли 5-8 місця. Відповідно, інтриги стало ще більше.

Й навіть невихід в топ-6 не забирає шансів. Більше того – з позиції результату вигідніше потрапити в другу шістку, де нема зустрічей з «Шахтарем», «Динамо» чи «Зорею», посісти там 7 чи 8 місце. А командам з підпункту вище слід зважати, аби не фінішувати п’ятими – чекатиме плей-офф. А не пряма путівка в кваліфікацію ЛЄ, як раніше. 

Розглянемо календар та кадрові можливості претендентів на топ-6. Нагадаємо, що до закінчення першої частини чемпіонату залишилося 4 тури: 

«Маріуполь» (22 очки). Календар: «Зоря» (Д), «Десна» (В), «Ворскла» (Д), «Дніпро-1» (В)

В команди Бабича є дві переваги над конкурентами: нема матчів з «Шахтерем» і «Динамо» та є перевага в 2 очки. У всьому іншому – біда. «Маріуполь» втратив головну зірку (Вакула – в «Шахтар») й слабо підсилився – чемпіон України зміг поділитися хіба Ігнатенком, котрий так і не вивчив англійську в «Ференцвароші» (решта новачків ніколи, або дуже давно грали в УПЛ, як Дудік). Прямо зараз «Маріуполь» – одна з наймолодших й найбільш недосвдічених команд УПЛ. Навіть вихід в топ-6 не обіцяє їй місця в єврокубках – вона точно потрапить мінімум у  плей-офф, але там їй нічого не світить. 

«Колос» (20). Календар: «Олександрія» (В), «Карпати» (Д), «Динамо» (В), «Шахтар» (Д)

Новачку чемпіонату не слід й не вийде рвати жили за топ-6. Три з чотирьох матчів – проти призерів минулого сезону. Й лише одна прохідна гра – вдома проти «Карпат». Саме під боротьбу за єврокубки в другій шістці в Ковалівку й прибуло круте підсилення в центр поля: Богданов та Петров не загубилися б у команді й з вищим статусом. 

«Дніпро-1» (18). Календар: «Карпати» (В), «Динамо» (Д), «Шахтар» (В), «Маріуполь» (Д)

В клубі зрозуміли, що повага до хлопців, які допомогли вийти в першу лігу, а потім в УПЛ – це круто. Але з ними боротися за щось солідне не вийде. Тому взимку «Дніпро-1» змінився повністю, а в тренерський штаб додався італієць, який працював зі Саррі. Та навіть це наврядчи допоможе потрапити в топ-6 (є матчі з «Динамо» та «Шахтарем») чи навіть боротися за Лігу Європи – в цьому сезоні туди потрапити неможливо. Й справа не в футболі, а в бюрократичних моментах – право на участь в єврокубках можна отримати тільки після того, як клуб пробув членом федерації або професійної ліги три роки на момент старту відбіркового сезону. У «Дніпра-1» відлік стартує з червня 2017-го – саме тоді клуб став членом ПФЛ. 

«Олімпік» (18). Календар: «Львів» (Д), «Зоря» (В), «Десна» (Д), «Ворскла» (В)

Головне відкриття сезону, враховуючи те, як команда розпочала сезон (з Жуліо Сезаром було 4 поразки в перших 4 турах). Вісенте Гомес поставив добротну комбінаційну гру, прибрав ефектних, але не системних (Матар) гравців, а декого банально навчив грати в футбол. За 12 матчів іспанця в «Олімпіку» команда набрала 17 очок і тепер всерйоз претендує не лише на єврокубки, а й на топ-6 – календар серед претендентів у команди найпростіший. А ростер добряче посоліднішав (Лебеденко, Вербний, Микита Кравченко, Дегтярьов, Баланюк, Кічак), а з втрат слід відзначити хіба відхід одного з найсильніших фуллбеків ліги Вантуха.   

Хто з львівських команд виживе?

Теоретично і «Львів» (15 очок), і «Ворскла» (14), і «Карпати» (11) не втрачають шансів поборотися за восьму сходинку.

Однак на львівські команди в цьому контексті точно не варто розраховувати. «Львів» вкотре набрав сумнівних футболістів, попрощався з крутими виконавцями (Бандура, Адамюк, Мартан), повеселив з тренерськими перестановками. У «Карпат» ситуація в рази плачевніша – команда в турбулентному стані через фінансову нестабільність, часті кадрові зміни та війну за землю біля стадіону «Україна». Це втомило настільки, що 8 гравців (6 з них грали в основі) покинули клуб. Їх замінили або досвідчені (Танчик, Пасіч), або талановиті (Матар, Хахльов). Та це нічого не означає – в «Карпатах» все залежить не від гравців, тренерів чи директорів. 

Ситуація у «Ворсклі» тішить більше – Юрій Максимов провів перший збір з командою й підписав трьох досвідчених гравців (Кулач, Опанасенко, Степанюк), помітних втрат нема (Коломоєць в цій УПЛ забивав лише двічі). Враховуючи історію роботи Максимова, можна сподіватися на те, що його команда почне набирати очки – тим більше, у другій шістці. Тому її слід сприймати швидше претендентом на плей-офф за єврокубки, ніж кандидатом на останнє місце. 

Відповідно, боротьба за виживання точитиметься між двома львівськими командами. І прямо зараз в ній програЮть «Карпати».

Фото: «Динамо», «Марiуполь», «Карпати», «Олександрiя», «Зоря», «Днiпро-1», «Шахтар»

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты