Tribuna/Футбол/Блоги/Його Величність Футбол/Український тренер працює в Ухані – епіцентрі коронавірусу. Він не може туди повернутися

Український тренер працює в Ухані – епіцентрі коронавірусу. Він не може туди повернутися

Розповідь екс-захисника «Львова», який тренує дітей в Китаї.

7 февраля 2020, 19:26
7
Український тренер працює в Ухані – епіцентрі коронавірусу. Він не може туди повернутися

Поговорили з екс-захисником «Львова» Ярославом Вариводою, який тренує дітей в Китаї.

Одна з найбільш обговорюваних тем 2020-го – коронавірус в Китаї. Ним заразилися більше 31 тисячі людей, понад 600 з яких померли. Вся країна опинилася на карантині, а світ жахається – ніхто не хоче, щоб вірус потрапив до них. Основні симптопи схожі на звичайний грип – кашель, висока температура, при ускладненннях – ниркова недостатність та пневмонія. 

Першими, в кого виявили коронавірус, стали працівники рибного ринку в Ухані. Це місто стало епіцентром епідемії.  Тут, як і в багатьох інших містах провінції Хубей, зупинилося життя – зокрема, не працює громадський транспорт.

Ми знайшли українця, який живе в Ухані. Його звати Ярослав Варивода, він грав за «Львів» у другій та першій лігах, потім тренував дітей. 5 років тому переїхав в Ухань, одружився, вивчив китайську і планує жити на дві країни: 

«Коли тільки приїхав, мені дали маленьку за китайськими мірками зарплату. А працював у трьох школах одразу, в тиждень мав 36 класів, а в класі ніхто не говорив англійською, я – китайською. Та завдяки отакому складному першому року підтягнув китайську. Для іноземців є 6 рівнів цієї мови, в мене четвертий. Розумію майже все. Якщо говорити про читання, то знаю 1000 ієрогліфів, а їх є 70 тисяч. 

Тепер працюю в найдорожчій школі в Ухані вчителем фізкультури та окремо з футболу. В місті є ще кілька хлопців з України, які працюють тренерами по футболу та баскетболу».

Ярослав відправився з сім’єю на відпочинок, але в Ухань не повернувся досі. Причини зрозумілі.

«Зараз в Таїланді. Хоча спочатку полетіли у В‘єтнам. Ми хотіли звідти повернутися, але в Ухань не пускають, тому залишаємося тут – чекаємо, поки дозволять. Слава Богу, що нас сюди впустили, адже в паспорті пише, що ми з Уханю. Не всі аеропорти пропускають. В Ухані не працюють ані метро, ані таксі. Хіба родичі можуть тебе зустріти. Якщо ситуація не покращиться, а погіршиться у найближчий час, то підключаться військові. Режим стане ще більш строгим.

Зараз з міста нереально виїхати, хіба евакуація. В місті тиша, всі вдома сидять, виходять раз в 5 днів за продуктами. Маски носити обов‘язково. Та й люди не дуже хочуть їхати з міста – якщо вже й хворіти коронавірусом, то краще в Китаї. Рівень медицини тут вищий, ніж у більшості країн. З моїх знайомих захворіла одна людина – хлопець з Африки. 

Навчання офіційно має початися 10 лютого, але через карантин перенесли – будемо вчити онлайн, будемо різні відео дітям надсилати. До речі, екс-воротар «Карпат» Іван Сілецький зараз там. Він лише місяць, як приїхав в Ухань – також тренувати дітей. Мови не знає і реально там сам. Не знаю, що робитиме далі.

В Ухані зупинено все, закриті кінотеатри, стадіони й інші місця скупчення людей. А там живе 11 мільйонів, є порт, багато університетів. В провінції Хубей 16 міст закрили. Підтримую карантин, це ж світова практика. Вакцини щодо цього вірусу ще ж не придумали. От в мене знайомі в Київ прилетіли, вони з Хубею. Їх ніхто навіть не думав перевіряти, просто пустили в місто і все. Думаю, якби вірус потрапив в Україну, був би п***єц. Шалені гроші коштує лише аналіз на виявлення вірусу, не говорю вже про лікування. В Україні таких можливостей і такої медицини, як в Китаї, нема. 

Китай робить все можливе, щоб цей вірус закінчився. В країні набагато більше людей через звичайний грип помирає. Якщо можна так сказати, плюс ситуації в тому, що виростуть зарплати в іноземців – мало хто зараз хоче туди їхати. Щодо себе, то поки нічого не відомо – все буде зрозуміло тоді, як повернемося в Ухань.

Про коронавірус в Китаї відомо давно, але людей вчасно не проінформували. Тому тих, хто був за це відповідальним, вже звільнили. Ми знаємо, що це небезпечний вірус, але ніякої паніки нема – вона хіба серед іноземців, хто погано орієнтується. Паніка з’явилася, коли почалися проблеми з транспортом, коли медіа почали роздувати. Є різні відео, особливо з ринку морепродуктів – вони не відповідають дійсності. Ще кажуть, що вірус «бере» лише азіатів. А найбільш конспірологічна версія – що його принесли американські військові. Бо недавно в Ухані були спортивни ігри серед військових. Що не можна їсти банани з Китаю, також маячня.

Я до 13-го тут, а далі будемо думати. Сенсу повертатися нема – тут практично така ж ціна номеру в готелі, як у Китаї. Плюс всюди не можуть пустити. В Таїланді немає з цим проблем, а от в Китаї неохоче селять людей з Хубею. Власник житла може відмінити замовлення, якщо має підозру, що у вас вірус. Китай дає безкоштовні готелі для людей з Хубею, однак там величезні черги.

Є три варіанти, як можемо повернутися додому:

1) літаком, яким військові перевозять людей в Ухань;

2) купити квиток на потяг, який проїжджає через Ухань. Є шанс, що він там зупиниться. Зійдеш і будеш якось добиратися по місту;

3) взяти машину напрокат, заїхати в місто, залишити її там.

І головне – ніякої паніки! Все буде ок».

Фото: Reuters/EPA, Ярослав Варивода

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты