Tribuna/Футбол/Блоги/Його Величність Футбол/FAQ про ситуацію з «Карпатами». Хто винен, кого підтримувати, що робити

FAQ про ситуацію з «Карпатами». Хто винен, кого підтримувати, що робити

Пост для тих, хто загубився в цьому лабіринті.

3 февраля 2020, 19:21
38
FAQ про ситуацію з «Карпатами». Хто винен, кого підтримувати, що робити

Пост для тих, хто загубився в цьому лабіринті.

Хто реальні власники «Карпат»? 

Петро Димінський та Ігор Коломойський (по 50 відсотків, в Димінського – управляючий пакет, в Коломойського – контролюючий). Щоправда, останній цю інформацію не підтверджує. А клубні менеджери просто бояться називати прізвище другого інвестора (КО-ЛО-МОЙСЬ-КИЙ).

Чому кажуть про кіпрські офшори?

Директор клубу з розвитку інфраструктури «Карпат» Олег Солдатенко каже: «Юридично всі угоди підписуються з ТзОВ КПФ «Карпати», яке зареєстровано в Україні і є учасником всеукраїнських змагань, а не з офшорами з Кіпру».

Це досить суперечлива заява, адже кінцевими бенефіціарними власниками ТзОВ КПФ «Карпати» є дві кіпрські компанії «Менділ Лімітед» та «Кристал Холдінгс ЛТД». Засновників також два – це компанії з Віргінських островів.  Це відкрита інформація. І так, це типова офшорна схема. 

Цікаво, що керівник клубу – генеральний директор Юрій Коротиш, якого не побачиш у публічній площині. Коротиш – давній знайомий Димінського, ще з Кривого Рогу. Інші підписанти – юрист клубу Тарас Панкевич і Ростислав Ящишин. 

Яка роль Коломойського у «Карпатах»?

Коломойський вже давно не опікується клубом. Довгий час керівництво «Карпат» всіляко спонукало його все ж повернутись до фінансування клубу, але очевидно, що йому це нецікаво. 

Що це за земля і чому «Карпати» її так хочуть?

Це територія біля стадіону «Україна», де «Карпати» проводять матчі. Площа земельної ділянки біля стадіону, яку хочуть «Карпати», – близько 8 гектарів. Її «Карпати» також хотіли отримати у тривалу оренду, аби залучити туди зокрема й інших інвесторів, окрім Петра Димінського. Ось що мало би там бути: тренувальні поля, клубні та комерційні приміщення, спортивні зали для занять аеробікою, фітнесом, масажі, сауни, зал для ігрових видів спорту на тисячу глядачів, розважальні клуби, заклади харчування. За рахунок функціонування на території цих закладів бюджет «Карпат» мав би наповнюватися. Принаймні про це говорило керівництво клубу.

Це не перший раз, коли «Карпати» хочуть землю біля стадіону. В 2006-му ситуація була схожою. Тоді мова йшла про 17 гектарів, а вболівальники клубу виходили на вулицю та до мерії. Ці протести отримали назву «зелено-білої революції». Не допомогло. 

Стадіон «Україна» належить «Карпатам»?

Ні, це комунальний стадіон. Цей стадіон місто віддало «Карпатам» в довгострокову оренду за символічні гроші. Важливе уточнення: у Львові зараз базуються три клуби: самі «Карпати», «Львів» і «Рух». Теоретично всі ці клуби могли б претендувати на «Україну». 

Грати на «Арені Львів» невигідно нікому. Це великі гроші за оренду, які неможливо відбити відвідуваністю в нинішніх реаліях.

За які гроші живуть «Карпати»?

Востаннє Димінський давав гроші на клуб ще влітку – під час трансферної компанії. Останні півроку «Карпати» живуть лише коштом продажу гравців. Останній проданий – Франциско ді Франко у «Дніпро-1». Так були покриті борги по зарплаті до січня. Де братимуть гроші на наступні витрати, невідомо.

За Гуцуляка хіба не отримали грошей?

Ні. За інформацією Tribuna.com, Гуцуляк перейшов у «Десну» безкоштовно – натомість гравець пробачив «Карпатам» борги по зарплаті.

Цікаво, що і Солдатенко, і виконавчий директор клубу Ростислав Ящишин говорили про те, що в Олексія був варіант з «Рухом». Однак футболіст обрав Чернігів. За чутками, які озвучив Солдатенко, це обурило президента «Руху» Григорія Козловського й він вирішив мстити «Карпатам». 

Чи можуть зникнути «Карпати» через борги? 

Все залежить від того, чи Димінський відновить фінансові вливання в клуб. «Карпати» вже не мають кого продавати. У складі, який награють на зборах, власних вихованців з довгостроковими контрактами обмаль. 

Чи допоможе «Карпатам» ця земля?

Якщо вірити словам Ящишина, це єдина причина, яка поверне інтерес Димінського до клубу: «Ми говорили і не один раз про те, що клуб, цілком можливо, припинить своє існування, якщо не отримає цю землю. Тому що у нас просто не залишиться інвестора».

Як «Карпати» докотились до такого?

Справа в тому, що Димінський не живе в Україні (за інформацією кількох ЗМІ – в Греції) з 2017-го. Його підозрюють у скоєнні смертельного ДТП. Він продав телеканал ZIK й вивів всі цінні активи з балансу клубу (наприклад, базу).

Чомусь земля біля стадіону «Україна» має допомогти, однак жодного реального інфраструктурного плану «Карпати» не надали. Однак, щоб налагодити інфраструктуру та логістику на цій території, також потрібен час. Чи готовий він в цей час фінансувати клуб, невідомо. І хто ці додаткові інвестори, які можуть допомогти клубу, загадка. 

Чи хоче хтось купити «Карпати»?

Восени 2018-го була інформація про те, що клуб хоче придбати віце-президент УАФ та власник «Епіцентру» Олександр Герега. Перша версія – він передумав після аудиту клубу, друга – не зміг домовитися з Коломойським.

Останні чутки про інтерес російського бізнесмена львівського походження Михайла Фрідмана дуже схожі на фейк, адже вперше ця інформація з’явилась на сайті, який просто вигадує новини. Втім, в львівських колах все ж ходять чутки, що інтерес Фрідмана нібито реальний. Підстава для таких чуток – хороші відносини мера Львова Андрія Садового та Михайла Фрідмана (саме він проводить у місті потужний фестиваль джазу). 

Хоче стати власником «Карпат» і Козловський. Чутки про це з’явились давно, але президент «Руху» їх до останнього часу спростовував. Однак не витримав і на нещодавньому ток-шоу на місцевому телеканалі Козловський підтвердив, що кілька разів зустрічався і з Димінським, і з Коломойським. Але не домовився з Димінським. 

Навіщо це Козловському?

Для цього потрібно розуміти його персону. Козловський – власник «Руху», дуже епатажна людина, любить популярність. Його дружина – співачка, в команді грав Алієв, від дружить з Цигаником та Вацком, на відкриття його готелю у Львів приїжджала Періс Хілтон. 

Козловський – одна з найбільш впливових персон Львова прямо зараз. Його точно цікавить бренд «Карпат» та його впізнаваність. Бути власником такого клубу – престижно, модно та круто. Цікаво, що заради цього він готовий принаймні тимчасово залишити посаду президента «Руху». І так, він справді вболіває за «Карпати» та любить футбол. 

Чому цю землю не віддають «Карпатам?

Сталось щось дивне. Перед сесією у Львові всі були впевнені – «Карпатам» дадуть землю. На це натякала зустріч Ящишина з Андрієм Садовим, який контролює Львівську міську Раду. 

За словами керівництва «Карпат», ситуація змінилася прямо в день голосування. Головна причина – дії Козловського. Нібито він просив інших депутатів не голосувати «за». Зазначимо, що він також є депутатом ЛМР – від БПП. 

Чому «Карпати» і «Рух» посварились?

Конфлікт між керівництвом «Карпат» (не Димінським, а менеджерами) та Козловським був завжди. Однак він особливо не витікав у публічну площину. Все змінили слова Ящишина, що саме президент «Руху» винен у зриві голосування. Козловського зачепили ці слова, і того ж вечора він жорстко розніс менеджмент «Карпат»:

«Ті звинувачення, які є сьогодні, це повний абсурд. Вищий пілотаж цинізму. Склалася така ситуація, що сьогодні в «Карпатах» винні всі – Обама, Трамп, ООН, покійний Нельсон Мандела, інопланетяни, які пролітали над Львовом, міськрада, депутати, в кінці ще знайшли Козловського. Я так розумію, що «Карпати» сьогодні зійшли з розуму». 

На телеканалі, прямий вплив на який має Козловський, провели ток-шоу. Представники «Карпат» та міська влада не прийшли. 

Козловський каже, що вже рятував «Карпати». Це правда?

Так. «Карпати» були винні понад 70 тисяч доларів своєму екс-футболісту Володимиру Гудимі. Їм загрожував трансферний бан, а клуб передав справу у державний суд, що заборонено спортивною юрисдикцією. «Карпатам» загрожувало навіть переведення у нижчу лігу.

В ситуацію втрутився Козловський, який вирішив питання з Гудимою, і той забрав свої претензії. Інформацію про передачу Гудимі коштів Козловський спростовує. 

А що Коломойський?

Він п’є каву.

За кого Садовий?

За землю «Карпатам». Однак навряд чи Садовий вирішив підтримати клуб просто так. Мер Львова прекрасно розуміється на особистому промо – після провалу на всеукраїнському рівні він знову сконцентрувався на Львові. І крутанути щось з «Карпатами» – непоганий піар хід. 

Перед засіданням ЛМР Садовий підтримував львівський клуб, а після проваленого голосування заявив про те, що воно відбудеться повторно. За інформацією Tribuna.com, вже у лютому. Козловський публічно критикує Садового й називає бажання мера Львова віддати цю землю «Карпатам» «офшорною аферою». Цікаво, за проект «Карпат» ані Садовий, ані Козловський не голосували ніяк – ні за, ні проти. 

Козловський говорив про якийсь комунальний клуб. Що це?

Власник «Руху» хоче створити в місті комунальне підприємство «Карпати». Ідея – закладати в бюджет 50 млн грн протягом 5 років і за них фінансувати «Карпати». Козловський готовий очолити це підприємство та за два роки продати його в приватні руки. То п’ять років, то два – це як?

Але треба розуміти, що в такому випадку мова вже йтиме про фактично нову юридичну особу і клуб, які, скоріш за все, розпочинатимуть з аматорів. Бо надії домовитись з Димінським вже ні у кого, схоже, немає.

Садовий вже заявив, що не підтримує цю ідею Козловського.  

У кого вирішальне слово в Львівській міськраді?

Рада складається з 64 депутатів і голови. 24 з них представляють партію Садового «Самопоміч», 10 – БПП, в яку входить Козловський, 8 – «Свободу», 7 – «Громадянську позицію», 6 – «Народний контроль», 5 – «УКРОП», 4 – «Галицьку партію», яка вважається близькою до «Самопомочі».

Щоб рішення було прийнято, достатньо більшості голосів. Садовому бракує лише кількох депутатів, щоб отримати цю більшість. От лише система дала збій під час першого голосування по справі «Карпат». 

Це політична справа?

Абсолютно.

В жовтні 2020-го відбудуться місцеві вибори. І Садовий, і Козловський – політичні персони. Останнім часом відносини між ними зіпсувались, хоча колись ці політики були партнерами (згадаємо хоча б цю історію).

Обом важливо врятувати символ Львова, яким вважають «Карпати». Щоправда, в кожного для цього різні методи. 

Меседж «Садовий віддав землю офшорам» прекрасний для Козловського та противників Садового.

Меседж «Ми врятували «Карпати» від знищення» прекрасний для Садового.

Кого в цій ситуації підтримувати мені?

Нікого. Лукавлять всі – і «Карпати», і Козловський, і Садовий. 

Козловський – бо апелює до Садового і Ящишина, а не до головної біди «Карпат» Димінського та його недолугого управління.

Садовий – якби він хотів допомогти «Карпатам», міг би зробити це вже давно. І не чекати передсмертних конвульсій.

«Карпати» – бо чому місто має віддавати землю такій мутній структурі.

Що робити?

Пити львівську каву та читати Tribuna.com. 

Фото: «Карпати», theworldnews

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты