Tribuna/Футбол/Блоги/Його Величність Футбол/Українці купили словацький клуб. Президент і спортдир – агенти, тренер – Дем’яненко

Українці купили словацький клуб. Президент і спортдир – агенти, тренер – Дем’яненко

Поки передостанні в чемпіонаті, але планів багато.

18 января 2020, 23:04
32
Українці купили словацький клуб. Президент і спортдир – агенти, тренер – Дем’яненко

Поки передостанні в чемпіонаті, але планів багато.

«Сьогодні ми представили значні зміни в управлінні клубом та довгоочікуваних інвесторів, які приїхали з України», – така новина з’явилася 7 січня на сайті словацької «Нітри». Президентом клубу став Андрій Колесник, головним тренером – Анатолій Дем’яненко, спортивним директором – Костянтин Сосенко. Також в штаб Дем’яненка в ролі помічника ввійшов українець Ігор Ємець. 

На прес-конференції нові інвестори (саме так їх називає офіційний сайт клубу) повідомили про те, що в клуб приїдуть гравці з інших континентів, а «Нітра» отримає спортивні успіхи. За інформацією словацьких ЗМІ, українські інвестори, представляє яких саме Колесник, придбали 80 відсотків акцій клубу, однак чи є серед них хтось з вищеназваних людей – не вказано. Кому належить решта 20 відсотків – невідомо.

Хто купив клуб?

Андрій Колесник розповів Tribuna.com, що він не є власником клубу, але й прізвища інвесторів не назвав: «Те, що пишуть і кажуть про те, що я купив клуб, неправда. Я є не співвласником, а партнером і президентом клубу. Це посада, яка дає можливість працювати в клубі. 

Всім дуже цікаво дізнатися, хто є власником. Питання – а навіщо вам це знати, якщо клуб знаходиться у Словаччині? Навіть словаки не задають таких питань. Їм головне, щоб клуб був і стабільно працював. Все робимо для цього. На першій прес-конференції казав, що місяць-два йде перехід клубу з одних рук в інші. Це не так, що прийшли, потиснули руки і все. Йде юридично-правовий аспект так, як цього вимагає законодавча база Словаччини. Коли буде кінцевий результат і це буде здійснено, тоді вся інформація буде у відкритому доступі. Поки іде процес, навіщо про це говорити?»

Хто такий Колесник?

На прохання розповісти про себе Андрій відправив на сайт УАФ – він є там у списку чинних постійних посередників, атестованих організацією. Якщо простими словами, то Колесник – має статус футбольного агента. Такий же статус у спортдира «Нітри» Костянтина Сосенка. Але якщо останній досить відомий у футбольних колах України, то про Колесника відомо мало. На його сторінці в фейсбуці вказано, що Андрій – з Дніпра. В липні 2019-го казахстанський футболіст Мідат Галбаєв оголосив про перехід до «Нітри» й позначив у цьому дописі Колесника.

Що це за футбольний клуб?

«Нітра» з однойменного 80-тисячного міста в західній Словаччині. Прямо зараз команда займає 11-те місце в чемпіонаті, де грає 12 команд. Часто вилітає й знову повертається до вищої ліги. Цей сезон – третій поспіль в еліті після повернення з низів. Найвище досягнення – третя позиція в сезоні 2007/08. Грає на компактному (7246 місць), але сучасному (завершили реконструкцію в 2018-му) стадіоні «Под Зобором». 

З відомих гравців, які виступали за «Нітру», можна відзначити двох: екс-хавбека «Челсі», «Фенербахче» та «Славії» Мірослава Штоха та учасника чемпіонатів світу 2006 та 2010 ганця Джона Менса (екс-«Сандерленд», «Ліон», «Ренн»). Якщо Штох – вихованець «Нітри», то Менса грав там наприкінці кар’єри.

Цікаво, що «Нітра» – акціонерне товариство з радою директорів (принаймні була таким клубом до приходу нового власника). На офіційному сайті головою ради був Мілан Червень, однак на прес-конференції Колесник дякував за співпрацю та допомогу Маріану Валенті, який очолював цю раду раніше.

З придбаннями невідомих українців «Нітри» в фейсбуці активізувала свою діяльність сторінка «Čo ma sere v Nitre» (Що мене злить в Нітрі). Тут ще в жовтні побажали клубу «солодких снів», але в січні прокинулися. За інформацією пабліка, клуб хотіли придбати німці, словаки та українці. Перші дві групи відмовилися після проведенні в клубу аудиту. Чому погодилася українська сторона – загадка. 

Новини про фінансові проблеми «Нітри» з’являються новини практично кожен рік. Клуб боровся з боргами постійно й кілька разів був за крок від того, щоб припинити існування. Генеральний менеджер «Нітри» Юзеф Петрані (працював на цій посаді до приходу Колесника) в грудні 2018-го говорив: «Футбольні клуби Словаччини не ідеально підходять для заробітку, тому більшість із них бореться з меншими чи більшими економічними проблемами. Це ж стосується і нас, але, як завжди, цього року ми можемо із задоволенням сказати, що працівники нашого клубу можуть спокійно провести свята».

«Останнім часом початок кожного року в «Нітрі» переповнений проблемами. На обличчях гравців та тренерів з’являються вирази схожі на скептицизм і безнадію. Керівництво говорило про пошук інвесторів, але кожного разу ці слова не мали продовження. Рік тому говорили про інтерес з України, влітку – з Німеччини та Італії. Але за день до початку відновлення тренувань прийшла новина про зміна власника та тренера. Але це рішення не було раптовим – перемовини між двома сторонами тривали близько року»,  – написав вже тепер ProFutbal.sk.

Колесник підтверджує інформацію про фінансові проблеми клубу: «Німці та словаки хотіли купити «Нітру», але злякалися після аудиту? Запитайте в людини, яка про це писала. Мабуть, у неї багато інформації на тему аудиту та які інвестори хотіли купити клуб. Скажіть, а в якої команди немає боргів?

Ми робили аудит. Немає нічого критичного. Процес буде врегульовано найближчим часом. Не буде ніяких проблем. Ми несемо відповідальність з 1 січня 2020 року. Це питання було поставлено. Фінансові питання з гравцями, містом, працівниками усіх структур буде врегульовано. Про те, що було до нас, не можемо казати». Відомо, що бюджет клубу буде збільшено на 500 тисяч євро.

Чому купили саме цей клуб? 

Відповісти на це питання спробував сам Колесник: 

«Група, яка займалася цим питанням, звертала увагу на багато клубів і те, де є можливість розвитку академії, міста, команди. Не дивіться, що команда займає 11 місце. Так, і в Україні, і в Словаччині 12 команд у чемпіонаті, але порівняйте населення цих країн. В Словаччині є можливість для росту, є місто і люди, які хочуть допомагати клубу. Тому тут некоректно порівнювати. 

У «Нітри» дуже велика перспектива і гарна дитяча академія. В Європі є багато дитячих змагань, на які приїжджають скаути з різних країн. Нітра – невелике місто, але воно стрімко розвивається. Тут є університети та підприємства. Тут є чудова хокейна команда, яка збирає повну арену. Спілкувалися з вболівальниками – вони кажуть, що готові підтримувати нашу команду.

А коли дізналися, що приїде Анатолій Дем’яненко, то не уявляєте собі, який це зробило ажіотаж. Потиснути руку легенді, послухати його думки, поспілкуватися багато коштує. Це людина з чоловічою думкою та характером, пряма і професійна. Не уявляєте, з якою радістю працюють хлопці під його керівництвом. Є новий підхід до тренувань, раніш такого не було. Капітан каже, що 10 років такого не було, не знав, що так можна тренуватися. Ми відкриті до українських гравців і бачимо українців, які готові підсилити команду прямо зараз. 

Словацькі клуби заробляють гроші. Тут менші бюджети, аніж в Україні. Тут дуже легко можна заробляти, але при правильному підході. Треба, щоб академія та перша команда правильно взаємодіяли. Це можна зробити швидше. аніж в Україні. В «Нітрі» є талановита молодь, якою вже цікавляться клуби з Італії, Німеччини, Нідерландів. Вони вже приїжджали і дивилися. 

Буде смішно сказати, що наша ціль – перша шістка. Наша ціль – зберегти команду. Робити все, що від нас необхідно. Збалансувати все й підготувати плацдарм до літа. Є ще в шанси в кубку, спробуємо там перемогти й пройти якомога далі». 

Фото: «Нітра»

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты