Tribuna/Футбол/Блоги/Його Величність Футбол/Те, що мертве, померти не може. Зникнення «Карпат» ні для кого не стане катастрофою

Те, що мертве, померти не може. Зникнення «Карпат» ні для кого не стане катастрофою

У Сеньківа підгоріло від шантажу керівництва клубу.

16 декабря 2019, 15:41
34
Те, що мертве, померти не може. Зникнення «Карпат» ні для кого не стане катастрофою

В Андрія Сеньківа підгоріло від шантажу керівництва клубу.

Питання землі біля стадіону «Україна» настільки старе, набридле і неконкретне, що хочеться очистити голову і прокинутися без цієї інформації. «Карпати» презентували грандіозний проект, а влада Львова затвердила детальний план території. Однак ніхто з керівництва клубу чітко не відповів, хто зайде на цю територію і які комплекси чи будинки буде там побудовано.

Ось максимально розмита теза, яка пролунала з уст виконавчого директора «Карпат» Ростислава Ящишина в ефірі телеканалу «Перший західний»:

«Цифри не можу назвати, навіть якби дуже хотів. Все дуже просто, поясню на хлопський розум. Коли клуб отримає землю в тривалу оренду на пільгових умовах, то для інвесторів це буде така цукерочка... Як тут не прийти і не збудувати якийсь фітнес-зал, зал для сквошу, тенісний корт чи басейн? Спілкувався з одним з наших спонсорів. Не знаю, наскільки вони готові вкластися інвестиційно, але їх зацікавило це питання. Це класна територія, можливість для розвитку, і клуб буде на цьому заробляти, а не нидіти в кінці турнірної таблиці».

Цілком нормально, що футбольний клуб отримає від міста землю біля стадіону. Цілком нормально, що «Карпати» хочуть цю землю – це справді може стати для клубу способом заробітку. Є документи, цю територію давно пообіцяли. Але можна зрозуміти і те, чому ця земля і досі не в оренді «Карпат». На поверхні причин дві: дивна система власності клубу, а також хитка стратегія.

Як можна довіряти клубу, який за ці 13 років змінив більше 20 тренерів, з десяток менеджерів? Вектор розвитку може модифікуватись щомісяця, один співвласник (Петро Димінський) переховується за кордоном, а прізвище другого сучасні менеджери публічно бояться називати вголос. Вам не здається, що головна проблема тут не у міській владі, а у вас? Навіщо владі домовлятись з тими, хто може покинути клуб за дзвінком з Греції чи якщо Ігор Коломойський просто згадає, що в нього залишився цей актив у Львові?

Прямо зараз ситуація виглядає наступним чином – ви дайте нам землю, після чого ми почнемо шукати інвесторів і дамо чіткий бізнес-план. В іншому випадку – «Карпати» припинять існування. Про це Ящишин говорив вже в кількох інтерв’ю. Зокрема, «Великому футболу»: «Якщо міськрада не дасть обіцяну землю, то, мені здається, перспективи клубу туманні. Це буде катастрофа для клубу, міста. «Карпати» можуть реально припинити існування». 

Звучить, наче трагедія. Сприймається, наче шок. Чується біду. Україна може втратити ще один футбольний клуб. Та ще й який! З історією, традицією, кубок Союзу брали.

Насправді – фраза про потенційне зникнення «Карпат» не викликає нічого, окрім реготу. Навіть якщо ця земля опиниться в клубу, то за короткий термін залучити туди необхідну кількість інвесторів і запустити процес (поки – незрозуміло який, уявімо, що мова про бізнес) не вийде. Тобто, ще енну кількість років Димінському доведеться фінансувати клуб. Інше питання – як до цієї землі поставиться Коломойський. Можливо, у нього на неї інші плани? 

Найбільша біда в тому, що, як виявилося, «Карпати» живуть в якомусь своєму світі. Де в них є впізнаване ім’я, топовий статус і бренд, на який ведеться кожен. «Карпати» думають, що слова про зникнення ТАКОГО клубу відправлять в світ панічних атак всіх жителів Львова, та що там Львова – всієї України. А саме зникнення ТАКОГО клубу змусять страждати всіх довкола. Допустити таке – смертельний гріх. Жити з цим – як горіти в пеклі. 

Керівники «Карпат», набийте люльку смачним тютюном, киньте корму рибкам і випийте чеського пива. Видихніть. І послухайте. 

Земля не крутиться навколо «Карпат». Ніхто не розуміє, що ви хочете від міста. Всім байдуже. Настільки, наскільки це можливо. На ваші матчі ходить мізерна кількість людей і навіть те, що ви дописуєте їх кількість, не впливає – вона виглядає жалюгідно. В місті ніхто не знає, що сьогодні грають «Карпати». А якщо і знає, то ніяк реагує. Те, що сьогодні матч, ніяк не впливає на людей. Відповідно, те, що «Карпати» завтра зникнуть, нічого для людей не змінить. 

Ба більше – люди думають, що «Карпат» уже нема. У 90 відсотках випадків зі 100 на відповідь, що сьогодні піду на «Карпати», чую фрази: «А вони хіба ще є? А вони досі грають?» Мій похід на «Карпати» плутали навіть з поїздкою в гори. 

Людям, які не цікавляться футболом, начхати на ваш клуб. А ті, хто цікавиться футболом, не ходять на стадіон. Ситуація критична і жахлива вже давно. Ваша фізична присутність в місті є лише вашою фізичною присутністю в місті. Не більше. Ви просто є. Якщо вас не буде, вистачить одного слова: «Шкода». 

Ваш фан-сектор, яким завжди славився стадіон, пустує. Ваш президент – боягуз, який переховується за кордоном. Ви – засіб для життя агентів. А не символ міста, гордість Західної України чи те, без чого неможливо уявити Україну. І найстрашніше – ви не знаєте, як це змінити. Вас врятує лише земля біля «України»? Ахах. А що ви робили всі ці 13 років, окрім спринтерського бігу від однієї стратегії до іншої?

І винні в тому, що всім на вас наплювати, ви. Не місто, не мер, не вболівальники і не ця чортова земля. Якщо й хочете померти, то зробіть це достойно. Але про що я – те, що мертве, померти не може. 

Фото: «Карпати», УАФ

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты