Tribuna/Футбол/Блоги/Його Величність Футбол/У «Динамо» новий нападник. Він відмовився грати за Сьєрра-Леоне через бан батька за договірняки

У «Динамо» новий нападник. Він відмовився грати за Сьєрра-Леоне через бан батька за договірняки

2 голи в аматорах – єдині в дорослій кар’єрі Каргбо.

4 декабря 2019, 09:22
42
У «Динамо» новий нападник. Він відмовився грати за Сьєрра-Леоне через бан батька за договірняки

2 голи в аматорах – єдині в дорослій кар’єрі Каргбо.

Ібрагім Каргбо-молодший – бельгійський форвард, якого сьогодні підписало «Динамо». Йому 19 років, він народився і до 8 років жив у Сьєрра-Леоне. Але у 8-річному віці переїхав у Бельгію – там грав його батько.

Каргбо-молодший займався в академії «Беерсхота». Пізніше разом з батьком переїхав в Англію – там грав за юніорські команди «Редінга» та «Крістал Пелас». Однак ніде навіть не тренувався з першою командою. 

* Перший професійний контракт Каргбо підписав з бельгійським «Руселаром» з другого дивізіону. Там нападник взяв участь в 13 матчах, але покинув клуб з приходом нового тренера. В січні 2019-го його відправили в оренду в третю лігу в «Льєрс Кемпенцонен».

В Бельгії лише перші дві ліги є професійними, всі решта – аматори. За півроку Ібрагім забив 2 голи в 10 матчах. 

* В жовтні «Льєрс Кемпенцонен» оголосив про дострокове розірвання угоди з нападником. Офіційна причина – сімейні обставини. Футболіст повернувся в Лондон, де мешкає його батько.

Ще в середині листопада бельгійські ЗМІ писали про те, що Каргбо близький до підписання контракту з «Динамо». Відповідно, весь цей час форвард перебував в Києві, де навіть відзначився в спарингу за дубль киян. До віце-чемпіона України футболіст приєднався на правах вільного агента – відповідно, його угоду з «Руселаром» також було розірвано.

* Як відомо, вагомий вплив в «Динамо» має Вадим Шаблій. Як мінімум більшість українців на контракті у киян – клієнти його агенції. Але Каргбо в «Динамо» привіз одіозний Дмитро Селюк.

Це не перший молодий гравець з африканським корінням, якого Селюк провозить в Київ. Один з останніх прикладів: у травні гравцем «Динамо» став нігерійський центральний захисник Джозеф Окоро. Згідно з офіційним сайтом киян, в нього 14 матчів та 2 голи цього сезону за команду U-19. Цікаво, як буде з Каргбо?

* Батько Каргбо – в минулому професійний футболіст, який провів більше 40 матчів за Сьєрра-Леоне, а також виступав за «Шарлеруа», «Віллем II», «Баку» та ряд інших команд. У 2014 році федерація Сєрра-Леоне дискваліфікувала його від участі в матчах за збірну та внутрішнього чемпіонату – Каргбо-старшого звинуватили в участі та організації договірного матчу з Південною Африкою (0:0). 

В тому ж році відповідні звинувачення пролунали від нідерландської федерації – під підозру потрапив ряд матчів. Каргбо довічно заборонили займатися діяльністю пов’язаною з футболом у цій країні. Однак через рік їх було знято.

Але в 2016-му федерація знайшла деталі договірного матчу між «Віллемом» та «Утрехтом». Організатором був саме Каргбо. Рішення про довічну дискваліфікацію було повернено. Той матч закінчився з рахунком 1:0 на користь «Утрехта», а Каргбо отримав 75 тисяч євро за забезпечення результату (грав на позиції центрального захисника). Однак недоотримав своє – домовленість була на поразку з різницею у два м’ячі й суму у 200 тисяч.

Цей матч, як і два інших підозрюваних проти «Бреди» (0:4) та «Спарти» (0:2), Каргбо організовував з вказівки Вілсона Раджа Перумала. Сингапурця, який був організатором сотень договірняків й два роки відсидів за це у фінській в’язниці. Погугліть – топовий дядько.

Цікаво, що Каргбо був ініціатором благодійного матчу між «Віллемом» та збірною Сьєрра-Леоне. Цей матч також було визнано договірним. 

Довгий час цей бан дозволяв футболісту продовжувати кар’єру – він кілька років виступав за команди нижчих англійських ліг. Щоправда, в липні цього року заборону прийняла ФІФА – довічна дискваліфікація щодо будь-якої діяльності у футбольній сфері. Відповідь Каргбо-старшого: «Я ніколи не брав участі в жодному такому поєдинку».

* Саме через це Ібрагім-молодший вирішив не грати за Сьєрра-Леоне – він виступав за юніорські збірні Бельгії. «Я дійсно не знаю, чи грав би за Сьєрра-Леоне, якби вони не вчинили отак з моїм батьком. Це неприємно. Гратиму за Сьєрра-Леоне лише в тому випадку, якщо мене не викличуть в дорослу збірну Бельгії, а справи з футболом в Сьєрра-Леоне покращаться», – казав він.

Батько не був таким радикальним: «Те, що вони зробили зі мною, жахливо. Але я не вирішую майбутнє сина. Він може вирішити своє майбутнє сам. Головне, щоб він був щасливим. Якщо грати за Бельгію, більше шансів стати успішним гравцем, то чому б і ні? Але ти ніколи не знаєш, що станеться зі Сьєрра-Леоне. Можливо, в місцевій федерації все зміниться. От тільки не бачу, що це трапиться скоро».

* Обидва Каргбо мали можливість одночасно вийти на поле в складах двох різних команд. Це сталося в липні 2017-го під час товариського матчу «Далвіч Гамлет», за який грав батько, та молодіжної команди «Крістал Пелас», за яку виступав син. Однак знаходитися на полі одночасно їм не судилося – тренерським штабам було байдуже на красиву сімейну історію. 

«Бачити, як він грає проти моєї команди – щось особливе для мене. Це те, чого я ніколи не забуду в житті. Настільки швидкий розвиток такого сина робить мене гордим татом»», – говорив батько. «Я багато чого навчився від тата, тому що він для мене – зразок для наслідування. Захоплююся ним – він поводиться як професіонал на полі та поза ним», – відповів люб’язністю син. Команда старшого перемогла – 2:1.

* Після того матчу нині нападник «Динамо» заявив: «Моя мета – грати у футбол у Прем’єр-лізі вже цього сезону. Навіть якщо це буде кілька хвилин. Хочу забити багато голів, чи за команду 18-річних, чи 23-річних, чи за першу. Але знаю, що здатен робити це в першій команді».

За першу команду він так і не зіграв, пояснивши це тим, що лондонський клуб не виплатив його першому клубу «Беерсхоту» компенсанцію за виховання гравця.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты