Tribuna/Футбол/Блоги/Його Величність Футбол/Перша ліга – прекрасна. Перше та восьме місця розділяють лише 4 очки

Перша ліга – прекрасна. Перше та восьме місця розділяють лише 4 очки

УПЛ, пробач, ти мені більше не потрібна.

26 октября 2019, 13:10
24
Перша ліга – прекрасна. Перше та восьме місця розділяють лише 4 очки

УПЛ, пробач, ти мені більше не потрібна.

Поки «Шахтар» трощить всіх на своєму шляху, а «Динамо» пробує скласти до купи розкидані на підлозі пазли, лігою нижче відбувається щось чудове. Одразу вісім команд претендують на вихід в УПЛ. Їх розділяє лише 4 очки. Єдиний нюанс – в «Руха» на 1 матч менше, ніж в інших. Потенційно цей діапозон міг би зрости до шести пунктів.

Між восьмим «Авангардом» та дев’ятим «Прикарпаттям» відстань майже вдвічі більша – 7 пунктів. 

Перша ліга настільки непередбачувана, що жоден з лідерів за 14 турів не програв менше двох матчів. Про інтригу та непередбачуваність говорять всі тренери та гравці, а зовсім мертвих ігор не буває – виключення епізодично роблять «Черкащина» та «Металург» (які на виїзді зіграли внічию з «Оболонню»).

Одразу 9 команд перетнули відмітку у 20 забитих м’ячів. Ті, хто не входить до топ-8, мають малюнок гри й свою індивідуальність. Наприклад, «Балкани» програли «Оболоні» 0:3, але по грі виглядали абсолютно рівно – так склалися обставини (швидкі м’ячі Батальського й дивний пенальті). Подібних матчів – більшість. 

Рівності та боротьбі у кожній грі додають інтересу самобутні стадіони, домашні атмосфери, нестандартні історії та відсутність зіркового нальоту, який навіть зараз трапляється в УПЛ. Можна по-різному ставитися до власників клубів, сенсу існування останніх та їх бізнес-моделей, але однозначно – слідкувати за цим чемпіонатом цікаво, а ходити на матчі душевно.

Тому в неділю замість походу на «Олімпійський» поїду на «Оболонь», яка битиметься з «Агробізнесом». І моніторитиму таблицю всі вихідні – щось вгадати нереально. Однак оцінити топ-8 прямо зараз варто.

«Агробізнес» 

Одна із сенсацій сезону здивувала знову – клуб скандально покинув головний тренер Остап Маркевич (тепер рятуватиме «Чорноморець»). Поки ця відставка йде на користь – перемоги над «Миколаєвом» та «Чорноморцем» вже Маркевича. Зараз «Агробізнес» тренує екс-помічник Маркевича-старшого Олексій Іванов. Раніше він помагав і Остапу, але все ж не втратив зв’язку з Мироном – Іванов часто в непрості моменти виручає друзів Маркевича. Раніше Козловського (тренував «Рух»), а зараз Собуцького.

Команда продовжує гнути свою лінію з коротким пасом й інтенсивним футболом, але вузька лавка й відсутність відповідного досвіду навіть у першій лізі в більшості гравців насторожують. Як і приставка «в.о» в Іванова. «Агробізнесу» втриматися в лідерах до зими, а далі – справа за власником. Таке враження, що навіть він не очікував такого спурту після боротьби за виживання минулого сезону. 

«Металіст 1925» 

Після провальної кінцівки навесні й невиходу в УПЛ харків’ян списували й тепер. Так само ніхто не вірив в тренера Андрія Демченка, який нічим не запам’ятався у вищій лізі. Вертикальний, швидкий і простий футбол, який він поставив, поки дає результат. Перемоги над «Інгульцем», «Волинню», «Оболонню» та «Авангардом» цьому доказ.

Окремо слід відзначити Ярослава Ямполя (6 голів), який не зміг заграти в «Зірці». 

«Оболонь-Бровар» 

Команда з одним з найбільш скромних потенціалів серед цієї вісімки (ще «Авангард») показує зрілий футбол. Після невпевненого початку (нічиї з новачками, 8 пропущених у 4 матчах) Сергій Ковалець перебудував команду на схему в три центральних захисника. Це дало результат – серії з 6 поспіль ігор «на нуль», 5 поспіль перемог.

Навіть більше, «Оболонь» – найдовше не програвала у першій лізі. Всі по 100 разів говорять про досвід, але для того, щоб вирішувати завдання на цьому рівні, у Мединського, Покотилюка, Майданевича чи Батальського, достатньо. Вони грають в першій лізі не перший рік. Так, більшість прізвищ у цій команді нічого вам не скажуть, але для виходу в УПЛ їм цього й не треба.

«Рух»

За показниками InStat «Рух» – найкраща команда чемпіонату. Тут і справді є все для успіху – люди з УПЛ (Нємчанінов, Брікнер, Каленчук, Мисак), талановита молодь (Климчук, Кондраков), серйозні легіонери (Леандро, Ернест) та супер-тренер (Кучук).

Прямо зараз невідомо, що може зупинити цю машину навіть на шляху до чемпіонства. Інколи трапляються випадковості, як домашня поразка від «Оболоні». Але чесно – має статися щось аномальне, аби такі ігри траплялися дуже часто. 

«Минай»

Новачок першої ліги видавав переможні серії, феєрії, забив божевільні м’ячі. Все це під керівництвом тренера-дебютанта Кобіна. Ця команда грає настільки весело, що повірити у їх підвищення страшно. Невже в УПЛ може з’явитися така команда?

Кополовець зміг привести в клуб досвідчених друзів (Карноза, Страшкевич), але погоду продовжують робити люди з другої ліги (Гегедош, Маїк). А головна зірка – Нурієв, який не міг пробитися в основу вже забутої кам’янської «Сталі». Воротарі першої ліги кажуть, що в нього взагалі один із найсильніших ударів в Україні.

«Інгулець» 

Цей клуб і ці гравці в минулому сезоні отримали більше уваги, ніж деякі команди УПЛ. Тепер діло за малим – грати в цій лізі. Власник не пошкодував грошей на якісне підсилення (чого вартує лише Шуст), але віз і далі тягнуть старі лідери типу Січінави та Мішуренка.

Серед всіх претендентів на вихід саме в «Інгульця» найбільш зіграний та збитий склад, а ще є варіативний та розумний тренер. Таких може зупинити хіба «Рух», який в останньому турі перервав їхню 5-матчеву переможну серію. 

«Волинь»

Якби у футбол грали прізвища, то ця банда боролась би за першу шістку в УПЛ. Судіть самі: Бартуловіч, Волошинович, Горопевшак, Михалик, Кожанов, Пономар, Сімінін, Чачуа. Поки виходить лише врятувати від звільнення тренера (Тлумак психанув і подав у відставку після поразки в Харкові, після цього команда виграла всі 4 матчі) та боротися за місце серед топів.

Серед прізвищ, яких ви не побачили вище, назву Сіаваша Хагназарі. Іранський півзахисник, який починав українську кар’єру в стрийській «Скалі», справжній маестро в центрі поля. Таких же розумних і тонких гравців в першій лізі обмаль. За інформацією Tribuna.com, влітку він міг перейти на умовне підвищення – ним цікавилися «Карпати».

«Авангард»

Кожного разу Олександр Косенко каже, що команді рано думати про УПЛ (мало фінансів, погана інфраструктура), і кожного разу вона перебуває вгорі таблиці. Тут є люди, які знають навіть, що таке серія А (Ілля Брюхов грав за «Кальярі), але більшість – типові бійці з нижчих ліг.

Сам факт того, що Краматорськ всіх кусає й на папері не поступається лідерам, викликає повагу. На відміну від інших, «Авангард» практично не втрачає очок з командами з нижчої частини таблиці й кілька разів гучно здивував – вдома переміг «Волинь» та «Інгулець».

***

Прогноз Tribuna.com: «Рух», «Інгулець», «Оболонь-Бровар».

Фото: «Рух», «Інгулець», «Оболонь-Бровар», «Минай», «Авангард», «Волинь», «Металіст 1925», «Агробізнес»

Другие посты блога

Все посты