Tribuna/Футбол/Блоги/Його Величність Футбол/Львівський футбол лихоманить: «Карпати» вимагають землю біля стадіону, «Львів» ріже бюджет

Львівський футбол лихоманить: «Карпати» вимагають землю біля стадіону, «Львів» ріже бюджет

Гайд по львівському футболу. Спойлер – об’єднання клубів не буде.

19 октября 2019, 18:49
16
Львівський футбол лихоманить: «Карпати» вимагають землю біля стадіону, «Львів» ріже бюджет

Гайд по львівському футболу. Спойлер – об’єднання клубів не буде.

Об’єднання львівських клубів можливе?

3 жовтня «Карпати» презентували модель народної команди. Основне стосувалося земельної ділянки біля стадіону «Україна», побудови там інфраструктурних об’єктів, реконструкції самої арени, а також створення «одного з центрів зростання Львівщини» та «налагодження безперервного процесу зростання яскравих футболістів». Між рядків можна було знайти дивне – заклик до об’єднання з «Рухом» та «Львовом»:

«Якщо об’єднати ресурси і можливості всіх трьох клубів навколо запропонованої бізнес-моделі, можливо, залучити і інших потужних бізнесменів, всі учасники від цього тільки виграють. Абсолютно не важливо при цьому, хто де-юре буде керувати клубом – модель співволодіння і корпоративного прийняття стратегічних і нинішніх рішень можна детально прописати і затвердити».

Цікаво, що схожі ідеї просував Ігор Дедишин, коли працював у «Карпатах». Після консультацій Дедишиним президента «Руху» Григорія Козловського (з нового сезону Ігор офіційно працює в клубі генеральним директором) той практично в кожному великому інтерв’ю говорить схоже: «В клубі має бути вибраний народний президент, якого виберуть люди»; «Карпати» мають розпростерти свої крила і прийняти нас. Є ФК «Львів», «Скала», ми і «Карпати». «Моє серце складається з двох половин: одна належить «Карпатам», друга – «Руху». Якщо це серце колись стане одним цілим, я буде абсолютно щасливим». 

Тому дивний натяк «Карпат» на об’єднання  – це, скоріше, традиційна клубна графоманія. А Козловський – просто намагається бути дипломатичним. 

Прямо зараз джерела Tribuna.com говорять, що сторони не те, що не хочуть об’єднуватися, а навіть не ведуть такого діалогу. 

«Карпати»: президент у Греції, земля біля стадіону, Коломойський

Історія зі смертельним ДТП, продаж телеканалу ZIK, перебування в Греції – ці факти про Петра Димінського відомі. Він керує клубом дистанційно – через виконавчого директора Ростислава Ящишина та Вадима Шаблія. Історія з останнім також відома й мала продовження – тепер в клубі ще й працює його тренер. А розпізнати всіх гравців «Карпат» не можуть навіть вболівальники команди – настільки часто змінюються лиця. 

При кадровому безладі «Карпати» знову затягнули стару пісню про «17 гектарів» біля стадіону «Україна» (щоправда, тепер мова вже про 10 га). Їх клуб хоче взяти в довгострокову оренду. Про що ще в липні категорично й ультимативно говорив в інтерв’ю Tribuna.com Ящишин: 

«Що буде, коли «Карпати» отримають цю територію? Сподіваюсь, президент отримає друге дихання в плані підтримки клубу. Що буде, якщо «Карпати» її не отримають? Боюсь, що на цьому участь Петра Петровича у фінансуванні «Карпат» може завершитись. Принесемо печатку клубу в сесійну залу Львівської міської ради і там його місту і подаруємо».

Цій історії про землю навколо «України» вже з десяток років. Цього літа «Карпати» й влада Львова зробили крок вперед: було затверджено детальний план території біля стадіону «Україна»

1) «Карпати» хочуть взяти в довгострокову оренду (стадіон в оренді на 50 років) земельну ділянку біля стадіону «Україна». Для побудови тренувальних полів, клубних та комерційних приміщень, що приноситимуть клубу прибуток. Спортивні зали для занять аеробікою, фітнесом, масажі, сауни, зал для ігрових видів спорту на тисячу глядачів, розважальні клуби, заклади харчування.

2) Планується реконструкція стадіону й зменшення його місткості з 28 тисяч до 15. За словами карпатівських менеджерів, гроші на це має дати інвестор – але чітко прізвище Димінського в цьому контексті не називають. 

17 жовтня «Карпати» презентували свій інфраструктурний план розвитку. На зустрічі були присутні і представники Львівської ОДА та Львівської міської ради. Голова обласної ОДА Маркіян Мальський на проект дивиться позитивно: «Концепція народної команди є напрочуд доцільною та своєчасною. Тут є місце для іноземного капіталу, для інвестицій та інновацій».

Вирішувати, чи давати землю, має міська рада. І саме з міськими чиновниками зараз йдуть перемовини, хто ж першим має зробити крок назустріч: цей міфічний інвестор (Димінський чи хтось, кому клуб можуть продати) дати гарантії чи міська влада віддати землю?

Побоювання місцевої влади зрозумілі, адже «Карпати» належать одразу двом одіозним персонажам. З одної сторони непередбачуваний Димінський з проблемами через смертельне ДТП. З другої – Коломойський. І якщо й передати ділянку «Карпатам», то чиїх саме гарантій інвестицій вимагати?

За інформацією Tribuna.com, міська влада Львова планує обговорити з керівництвом Офісу президента питання щодо Коломойського в «Карпатах». 

«Львів»: зменшення бюджету, конфлікти в команді

Нещодавно з’явилася інформація про те, що «Львів» може припинити існування ще до зими. Як стало відомо Tribuna.com, ситуація не настільки критична, однак зміни справді є. Клуб врізав бюджет – «Львів» покинули кілька працівників (прес-аташе Юрій Мазніченко, технічний директор Сергій Коваль), їм на заміну прийшли місцеві фахівці з нижчою зарплатою. Під цю оптимізацію ще раніше потрапила жіноча команда й домашні матчі – «Львів» грає не на «Арені-Львів», а на «Україні». 

Що стосується запрошення Володимира Мазяра, то тут не питання грошей. Між нинішнім тренером клубу та керівництвом є давні домовленості ще з часів роботи фахівця у «Вересі». Тоді його відпустили з умовою – мусиш прийти, коли знадобишся. Може видатись, що цей варіант для ФК оптимальніший, ніж Блавацький, адже останній практично не впливав на команду й часто навіть не проводив тренування. Але враховуючи шлейф дивних історій, ситуація дивна. 

Оптимізація бюджету не зачепила бразильський вектор розвитку клубу – за інформацією Tribuna.com, нещодавно в клуб приїхали ще 5-6 футболістів з цієї країни. Поки жоден не потрапив до заявки на сезон. 

Цікава ситуація з найкращими гравцями минулого сезону Володимиром Адамюком та Олександром Бандурою. За інформацією Tribuna.com, обидва влітку хотіли покинути «Львів», однак клуб не відпустив – навіть за пропоновану в кілька десятків тисяч доларів компенсацію. Першого «Львів» хотів продати – в ЗМІ навіть фігурувала інформація про інтерес від «Маккабі» з Хайфи та 2 мільйони доларів (ахаха, ок). Та не склалося – гравець залишився в клубі. Між сторонами виник конфлікт, підсумком якого стало відсторонення Володимира від першої команди. До кінця сезону (поки не закінчиться контракт) він тренуватиметься з дублем, однак грати за нього не може.

З Бандурою ситуація схожа, але менш конфліктна. Влітку воротар отримав пропозицію з Азербайджану, але цей клуб не хотів платити за гравця – розривати угоду з футболістом «Львів» бажання не мав, а сума компенсації його також не влаштувала. Відповідно, тепер клуб робить ставку на більш молодого Сарнавського (йому 24, Бандурі – 33), на продаж якого є більше шансів. Контракт Бандури зі «Львовом» закінчується в 2021 році. 

Як би не повернулася ситуація з оптимізованим «Львовом», керівництво не має наміру передчасно знімати команду. Питання лише в тому, що й без цього клуб йде майже в зоні вильоту й виглядає найблідішим у чемпіонаті. За інформацією Tribuna.com, якраз виліт може стати кінцем цієї історії. Керівництво не бачить сенсу у фінансуванні бразильського проекту в першій лізі (інший проект Богданом Копитком поки не розглядається). Якщо з УПЛ вдалося продати одного Бруно, то з першої ліги шанси ще менші.

Але навіть у випадку ліквідації професійного клубу під назвою «Львів» продовжить розвиватися дитячо-юнацький футбол (як це є і було раніше). Багато інфраструктурних об’єктів досі належить віце-президенту клубу Роману Михайліву, який був власником і керівником клубу до легендарного обміну з «Вересом».

«Рух»: ребрендинг, осучаснення, практично (це важливо) розсудливий президент

Раніше Григорій Козловський малював емблему клубу, погрожував арбітрам, зривав матчі, керував командою з лави запасних. Робив усе, щоб клуб з нижчих ліг перебував на перших шпальтах спортивних сайтів (опускаємо навіть запрошення в тоді ще аматорську команду Алієва та Шацьких). Але неочікувано заліг на дно.

Команду очолив один із найбільш крутих тренерів в українському футболі прямо зараз Леонід Кучук, прийшли сильні, хоч і не зіркові гравці, а місцева академія співпрацюватиме з «Андерлехтом». Тепер «Рух» – солідний претендент на підвищення в класі, а не середняк із веселим власником. 

Генеральним директором клубу став Ігор Дедишин, клуб презентував нову емблему, форму, круто працює в соцмережах, випускає дотепні промо до матчів, відправляє працівників на закордонні стажування, працює над іміджем, брендом і головне – переїхав до Львова (на стадіон СКІФ). Саме Дедишин прямо зараз керує клубом й має ключове слово при важливих рішеннях. 

«Рух» – найбільш серйозний і безпроблемний клуб Львова. Козловський зумів взяти себе в руки й делегувати обов’язки людям, які більш компетентні в питаннях розвитку та організації клубу та команди, ніж він. Влазити в їх роботу він таки перестав, але інша проблема знову вилізла. Після кубкового матчу з «Маріуполем» він в двох різних інтерв’ю (клубному ютуб-каналу та «Профутболу») назвав суддю «пі****сом». Тепер йому загрожує пожиттєва дискваліфікація. Лише цікаво, як вона буде діятиме (попередні покарання були недієвими).

Поки КДК переніс розгляд справи – Козловський не з’явився на заплановане засідання. Причина – перебував закордоном.

Фото: «Карпати», «Рух», «Львів»

Другие посты блога

Все посты