Tribuna/Футбол/Блоги/Його Величність Футбол/Шаблій – креатура Палкіна, кардинал «Динамо» та «Карпат». Розслідування Tribuna.com

Шаблій – креатура Палкіна, кардинал «Динамо» та «Карпат». Розслідування Tribuna.com

Сеньків накопав купу інсайдів.

1 августа 2019, 13:16
95
Шаблій – креатура Палкіна, кардинал «Динамо» та «Карпат». Розслідування Tribuna.com

Лонгрід-розслідування Андрія Сеньківа, після якого все стане зрозуміло. Обережно – купа інсайдів.

Батько допоміг налагодити зв’язки

Шаблій не одразу став агентом, а спробував кількох футбольних позицій. Він займався в академіях донецького «Металурга» та «Шахтаря», а також – «Ворскли», грав на рівні дублів і зав’язав в 21. Потім думав про кар’єру тренера, але обрав інший шлях – суддівство. Та провів лише один матч – лайнсменом, казав, що «вийшло погано». 

В 22 Шаблій перейшов на агентську роботу. Йшов 2012 рік.

Одна із найважливіших якостей агента – зв’язки. Вихід на перших осіб клубів, правильно відкриті двері, довіра – на перших порах Шаблію в цьому сильно допоміг батько. Микола Шаблій працював начальником Донецького прикордонного загону, а згодом – заступником начальника Північного регіонального управління з персоналу ДПСУ. Зараз – генерал-лейтенант у відставці. Вадим в одному з інтерв’ю зазначив, що батько 2 місяці служив в АТО. А донедавна працював на одній з керівних посад в «Ворсклі».

Ходили чутки, що Шаблій-старший тісно пов’язаний з Анатолієм Близнюком, який свого часу був главою Донецької облради, нардепом від «Партії регіонів» та міністром регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ. 

Саме завдяки своїм зв’язкам вдалося влаштувати сина в системи «Металурга», «Шахтаря» та «Ворскли». А далі – і в початку агентської роботи. За чутками, саме батько організував сину зустрічі з Сергієм Палкіним та Євгеном Геллером. Сам Вадим згадував про це: «Такого, щоб мені хтось конкретно сказав – будеш агентом, і ми тобі у всьому допоможемо, не було. Але до цього рішення мене підштовхнули близькі люди. А далі вже мені допомогли». 

З ким працює?

Його перший футболіст – Сергій Болбат. Перший трансфер – оренда Олександра Караваєва з «Шахтаря» в «Севастополь».

Саме тоді Шаблій почав підписувати гравців «Шахтаря». Зараз дійшло до того, що з ним працюють всі українські гравці донецького клубу – навіть дубля, U-19 та академії. За однією з версій – Шаблій є проектом «Шахтара», за іншою – просто максимально вигідний Сергію Палкіну. 

Створена Шаблієм компанія Prostar (відкрилася в квітні 2015-го) точно має більше сотні футболістів – скільки їх насправді, не знає і сам Шаблій. Разом з ним в компанії працює ще троє людей – Олександр Карпов, Сергій Серебренніков і Ференц Цупік. Перший – з молодими українськими гравцями та на російському, білоруському ринках. Другий – в Бельгії та Європі. Третій – в Угорщині. Шаблій не знає англійської – всі європейські трансфери (крім Угорщини) відбуваються завдяки Серебреннікову. Раніше з Шаблієм працювали і колишні футболісти – Олексій Бєлік та Віталій Віценець. Пішли, бо їх не влаштували фінансові умови.

На початку агентської кар’єри Шаблій працював з Олександром Панковим, але зараз у них непорозуміння.  

Шаблій у непоганих відносинах з багатьма українськими журналістами та коментаторами – саме через них в інформаційному просторі часто з’являються чутки про ті чи інші можливі трансфери.  

Шаблій – це «Шахтар»

«Шахтар» створив для Шаблія максимально комфортні умови і фактично монополію на своїх українських футболістів. Український гравець не може потрапити в донецький клуб, якщо не працює з Шаблієм. Є і дивні збіги – футболісти покидають «Шахтар» одночасно з припиненням роботи з цим агентом. Так було, коли Петряк переходив у «Ференцварош», або Ордець – в московське «Динамо». 

Палкін принципово не веде переговорів ні з ким з українських агентів, окрім Шаблія. Звісно, це робить агента значно поступливішим до «Шахтаря» у справах, які стосуються його клієнтів, адже Палкін дав Шаблію можливість працювати з десятками футболістів. Тому всю ситуацію з своїми гравцями «Шахтар» контролює повністю. Хочеш новий контракт? Лише на умовах клубу. І агент тут не допоможе, бо він і сам на стороні клубу.

Показовою є зовсім свіжа ситуація з Борячуком. «Шахтар» не розраховує на гравця й хоче, аби він грав у «Маріуполі» – він потрібен Бабичу. Але футболіст знову їхати в Маріуполь не хоче – йому потрібні виклики закордоном. Шаблій не може йому цього дати. В Андрія два варіанти – прийняти сторону агента й вищезгаданих клубів або залишитись без ігрової практики. 

По суті «Шахтар» з Шаблієм створили для своїх нестатусних українських гравців замкнуте коло. Часто таких показово «зачехляють». В підсумку – вони покидають клуб зі скандалом. Це стосується Зінченка, Юрченка, Білонога, Вачіберадзе. Вони не захотіли працювати входити в систему – втратили місце в молодіжних командах й пішли з «Шахтаря». 

Ось, що про це говорив Палкін: «Вачіберадзе, Білоног, Зінченко – слабаки, які не вірять в свої сили і хочуть схитрувати. Але так не буває. Варто лише поглянути на долю гравців, які в ранньому віці купилися на обіцянки агентів. Про того ж Юрченка скільки писали, а де він зараз? Вачібередзе переїхав в Іспанію і грає в третій лізі. До цього також були подібні випадки. Такі футболісти, в результаті, висот не досягають. 30 вихованців грають у вищих дивізіонах різних чемпіонатів. Найсильніші залишилися з нами. Зрештою, в кожному клубі, є свій, так би мовити, «недолік». Чесно зізнаюся, що не розплакався, коли Вачібередзе і Юрченко пішли, адже знав, що від них толку не буде»

Шаблій практично не займається трансферами з «Шахтаря» (виключення – Малиновський) і в «Шахтар» (виключення – Хочолова). Всі його клієнти або мусили підписати з ним договір, щоб перейти в цей клуб, або на момент підписання вже були на контракті з донецьким клубом. Його стихія – оренди. Переважно – в українські, угорські та бельгійські клуби. 

Те, що Шаблій та Палкін працюють в парі, доводять кілька останніх трансферних саг. 

Валерій Бондаренко

Останній приклад – трансфер Валерія Бондаренка. Гірники проявили інтерес до футболіста, але в нього були інші агенти. За інформацією Tribuna.com, неформальною умовою переходу в «Шахтар» було підписання договору з компанією Вадима. 

Іван Ордець

Це один з перших клієнтів Шаблія, однак навесні цього року відмовився продовжувати роботу з ним, але був не проти продовжити угоду з «Шахтарем». Втім, говорити ані з новим агентом Едуардом Мурзою, ані з самим гравцем в клубі довгий час не хотіли. Коли таки запропонували нову угоду, було пізно. Футболіст вибрав московське «Динамо» з куди фінансово кращим контрактом.  

Тарас Степаненко

Ключовий опорник гірників працював з агентом Іваном Пироженком. Але коли надійшла пропозиція Тарасу від «Крістал Пелас», Пироженко просто не зміг зустрітися з Палкіним. «У мене не було ні фізичної, ні гіпотетичної можливості написати Сергію Анатолійовичу. Тим більше, організувати особисту зустріч», – пояснював Пироженко. Тут нагадаємо, що за рік до того Степаненко продовжив контракт з гірниками в присутності Шаблія. 

На запитання про роботу на «Шахтар» Шаблій відповідав різко: «Ви ж розумієте, чуток і заздрісників може бути багато. Чому у мене багато гравців «Шахтаря»? Просто я з цього регіону, ось і працюю з людьми, яких знаю». 

Чому гравці погоджуються працювати з Шаблієм

З «Шахтарем» все зрозуміло – це не вибір на користь Шаблія, а відсутність альтернативи. 

Фішка Шаблія – велика кількість футболістів. Кожен випадок індивідуальний, але зазвичай Вадим не бере з гравців відсоток із місячної зарплати. Хіба – відсоток з підйомних чи з майбутнього трансферу. Це подобається гравцям – їм треба менше ділитися, але ставить їх у положення, де вони залишаються один-на-один зі своїми проблемами. Шаблій рідко вибиває підвищення зарплати чи залагоджує конфлікти з тренерами. Кількісний підхід все одно приносить свої плоди, бавитися з кожним немає ні часу, ні сенсу. Багато гравців готові працювати з кимось іншим, але часто в них просто немає варіантів – агентський ринок в Україні дуже дрібний. 

Ще одна фішка – дружба з тренерами. Це допомагає налагодити зв’язок з певними футболістами, хоча й не завжди. Наприклад, дружба з Ребровим привела до того, що ... Петряк перейшов у «Відеотон». Шаблій хотів повернутися до роботи з цим футболістом, однак в того вже був агент – Пироженко. Нову угоду гравця з «Ференцварошем» хотів провести саме Шаблій, Пироженка хотіли залишити в стороні. Ніхто не виходив на нього з пропозицією про те, щоб Петряк залишився в «Ференцвароші» – переговори вели Шаблій та Ребров (який навіть літав в Київ на зустріч з Палкіним. Так, саме тренер, а не агент). Тому щоб не втрачати цінного клієнта, Пироженко оформив трансфер Петряка в «Відеотон». 

В інших українських агентів навіть виникла ідея об’єднатися, щоб створити конкуренцію й нав’язати реальну боротьбу Шаблію. Це додавало б їм цілісності й варіативності для клубів, яку локально міг запропонувати Шаблій. Однак вони так і не домовилися.

У Шаблія колосальний вплив у чотирьох клубах – «Маріуполі», «Зорі», «Карпатах» і ... «Динамо»

«Маріуполь». Тут все просто – людина, яка працює з «Шахтарем», не може не працювати з його фарм-клубом. Шаблій повністю займається комплектацією команди і задає тон у виборі зручного тренера. Бути в «Маріуполі» і бути на контракті в Шаблія – одне і те ж. 

«Зоря». У Шаблія ідеальні стосунки з Сергієм Рафаїловим, які особливо вони покращилися після низки трансферів в Росію – Тоні Шуньїча та Даніло в «Кубань», Янніка Болі – в «Анжи» (був і провал – Форстер замість варіанту в Бельгії, який знайшов Серебренніков, перейшов у «Лудогорець»). 

Шаблій добре себе почуває в публічному конфлікті «Шахтаря» та «Зорі». Що б не говорили Юрій Вернидуб, Сергій Рафаїлов чи Паулу Фонсека, трансфери між цими клубами йдуть без збоїв – Микита Шевченко, Олександр Караваєв, Пилип Будківський переходили в луганський клуб під час конфронтації. 

«Карпати». Шаблій зайшов в львівський клуб вже цього літа. У виконавчого директора Ростислава Ящишина, спортдира Олега Бойчишина та головного тренера Олександра Чижевського були свої думки щодо трансферної політики. З вектором на український ринок і без ривків у різні сторони. Але за нашою інформацією, все змінило спілкування Шаблія з Петром Димінським – особисте чи через Сергія Палкіна.  Переконати власника «Карпат» вдалося – працювати треба саме з Шаблієм. Аргументи – вдала робота з трансферами з «Зорі», а також можливість орендувати футболістів «Шахтаря» та «Динамо». Прямо зараз трансферною компанією першої команди львів’ян займається виключно він. 

Крім того, Шаблій хоче, щоб з ним працювали лідери «Карпат», які не мають з ним контракту. За інформацією Tribuna.com, кілька футболістів отримували від нього дзвінки з натяками – або ти працюєш зі мною, або втрачаєш місце навіть у заявці на матч. Втім, слухатися Шаблія не хоче головний тренер команди – тепер агент сподівається пропхати в клуб свого коуча. Більш лояльного і слухняного.

«Динамо». Ситуація дивна – людина, яка давно й тісно працює з «Шахтарем», зайшла в структуру принципового суперника. Зараз на контракті Шаблія в київському клубі з два десятки гравців – Бойко, Сидорчук, Алібеков, Буяльський, Шепелєв, Андрієвський, Гармаш, Булеца, Шапаренко, Дубінчак.  

Дивно інше – якщо в «Шахтарі» Вадим робить те, що йому скажуть, то в «Динамо» в нього – хоч і нема монополії, але є більше можливостей. Він часто займається трансферами в клуб (перший – Яковенка, останній – Караваєва) і впливає на трансферну політику. Шаблій заходив в клуб через Сергія Мохника, а зараз спокійно працює з Олександром Хацкевичем. В «Динамо» спершу дивляться на тих, кого пропонує Шаблій. А вже потім – на кандидатури Євгена Краснікова. Чому і як виникла ця ситуація – загадка. Як на це дивиться Ігор Суркіс – теж. 

По факту – «Шахтар» впливає на Шаблія, а Шаблій – на «Динамо», «Карпати», «Зорю» та «Маріуполь». 

Робота в Росії

Перший тренер, з яким активно працював Шаблій – Олег Кононов у «Севастополі». Тоді в клуб прийшли кілька гравців «Шахтаря» – серед них Караваєв та Маліновський. Дружба з білоруським тренером продовжилася і після переїзду Кононова в Росію. Наприклад, «Ахмат», який тоді тренував білорус, підписав Антона Швеця, креатуру Prostar. Після того, як Кононов очолив «Спартак», в російських ЗМІ вийшло кілька матеріалів про те, що за його спиною і трансферами «Спартака» стоїть саме Шаблій. Про те, що у Кононова контракт з Prostar, пише і трансфермаркт.

В березні Шаблій дав велике інтерв’ю російському «Спорт-Експресу», де заперечив це: «Робочих відносин немає, вони швидше товариські. Ми знайомі вже 7-8 років, я завжди віддавав йому гравців або безкоштовно, або на тих умовах, які вимагав клуб, в якому працював Олег Георгійович, тому що для мене головне, щоб розвивався футболіст. Коли Кононов прийшов в «Краснодар», ми продовжили спілкування, але жоден мій футболіст не виступав за цей клуб. Чому? У мене на той момент не було таких, хто міг би грати за «биків». Коли Кононов прийняв Тулу, я привіз молодого хлопця Данилу Лісового, який перейшов до «канонірів» в оренду на дуже скромних умовах. Про жодні агентських відрахуваннях, ні про які схеми і мови бути не може.

Контракти з тими ж «Ахматом», «Арсеналом», «Спартаком» він підписував сам, я в цьому участі не брав». 

На російському ринку Prostar представляє Олександр Карпов, там у компанії Шаблія достатньо зв’язків. Трансфери Будківського в «Анжи», Данченка – в «Рубін» та «Єнісєй», Сагуткіна – в «Єнісєй» їх рук справа. Також, ймовірно, саме Шаблій розганяв історію про величезний інтерес до Маліновського зі сторони «Спартака», але з іншої сторони стверджував – трансферу не буде, Руслан гратиме лише в топ-чемпіонаті. 

Шаблій – майстер фотографії

Вадим часто виникає при підписанні трансферів, до яких не має прямого стосунку. Так було, наприклад, коли «Динамо» підписувало Франа Соля чи ПАОК – Лео Матоса. Для нього це – іміджевий момент. Він впливає на сприйняття Шаблія керівниками клубів, журналістами, громадськістю. 

Показовий момент – трансфер Ярмоленка в «Боруссію». Формально – агент Андрія Шаблій, фактично – він не сприяв переходу гравця ні в Дортмунд, ні у «Вест Хем». Шаблій давно дружить з Ярмоленком, був момент, коли він в Києві переїхав ближче до Андрія – щоб більше спілкуватися. Втерся в довіру, є другом і порадником, однак професійно – практично не допомагає. Трансфер в Дортмунд відбувся після офіційної пропозиції німецького клубу в «Динамо», а переговори зі сторони київського клуб вів Ральф Ізенеггер, адвокат Дмитра Фірташа та Суркісів.

Саме він вичитував контракт і давав коментарі німецькій пресі. Шаблій просто зробив фото. 

Смішний момент – трансфер Луніна в «Реал». За інформацією Tribuna.com, він відбувся завдяки тоді віце-президенту «Карпат» Олегу Смалійчуку. На нього вийшов мадридський клуб, і Смалійчук зробив відповідну пропозицію «Зорі». Одна з умов Смалійчука при трансфері – конфіденційність (дивно, що керівник «Карпат продає гравців «Зорі»). Інша – не пересікатися зі Шаблієм. Тому зв’язковим між Смалійчуком та Шаблієм став Максим Карагодін, який і був присутній під час підписання контракту.

Однак Рафаїлов привіз на «Бернабеу» й свого друга Шаблія. Той хотів зробити фотосесію на славетному стадіоні і з новачком «Реала», однак і Лунін, і його батько були категорично проти. Більше того, Рафаїлов не захотів підійматися на стадіон без Шаблія. Під час підписання угоди вони сиділи в кафе біля стадіону. А після здійснення трансферу на офіційному сайті «Зорі» написали: «Трансфер був здійснений за активного сприяння компанії «ProStar» в особі Вадима Шаблія, а також футбольного агента Максима Карагодіна». І супроводили такою фотографією.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов
Показать еще 95

Другие посты блога

Все посты