Tribuna/Футбол/Блоги/Його Величність Футбол/Скандал в другій лізі: «Перемога» йде до CAS, жеребкування сезону ще не було

Скандал в другій лізі: «Перемога» йде до CAS, жеребкування сезону ще не було

14 июля 2019, 21:11
25
Скандал в другій лізі: «Перемога» йде до CAS, жеребкування сезону ще не було

 Сезон під загрозою через суперечку по атестації клубу. 

* В середині червня стало відомо, що 4 аматорські клуби отримали атестати на участь в сезоні другої ліги 2019/20. Це «Альянс», «ВПК-Агро», «Ужгород» та «Діназ». Ще 2 атестати – в других команд «Оболоні-Бровара» та «Авангарда». Трьом клубам атестаційний комітет УАФ відмовив. Мова йде про «Перемогу» з Дніпра, «Карпати» з Галича та «Рубікон-Вишневе» з Києва. Перша не змирилася з цим рішенням і не лише подала апеляцію – реклама «Перемоги» в фейсбуці траплялася на очі редакції Tribuna.com регулярно.

* Пояснення атестаційного комітету було простим – клуб не виконав фінансових критеріїв та мав зауваження до спортивних та кадрово-адміністративних критеріїв. «Перемога» парирувала – клуб гратиме на «Метеорі», має ДЮСШ, повноцінний робочий штат, всі фінансові звіти та гарантії. Проблема в тому, що невідомо – на що конкретно звернув увагу комітет. В рішенні УАФ, яке опублікував клуб, все нечітко й розмито. 

* «Перемога» подала апеляцію, але також отримала відмову. Пішла далі – в суд загальної юрисдикції та Спортивний арбітражний суд в Лозанні (CAS). У заяві про похід в CAS «Перемога» прямо сказала про корупційну складову рішення УАФ:

«Нам відомо, що деякі клуби взагалі надавали заявку на участь у другій лізі в травні (хоча це потрібно робити за півроку до цього терміну, тобто ще у листопаді) і у підсумку отримували ліцензію, хоча ці клуби взагалі не проходили ніяких поетапних перевірок від УАФ. При цьому упродовж минулого півроку ніяких ключових претензій по проходженню ліцензування наш клуб не отримував. Тобто, ліцензійний комітет встановлює власні кулуарні правила «гри», які і стають основною корупційною складовою при отриманні атестату професійного клубу. За останні роки атестаційний комітет просто перетворився на відділ заробітку грошей, які зникають у кишенях працівників УАФ».

* Також «Перемога» створила відповідну петицію на сайті президента України з проханням стати на захист розвитку футболу в Дніпропетровській області. «Керівництву «Перемоги» не раз натякали, що для отримання ліцензії клуба ПФЛ потрібно вирішити питання в стінах столичного Дома футболу, але ми принципово пішли іншим шляхом», – у петиції також не бракувало яскравих фраз. Щоб петиція потрапила на розгляд президента, їй потрібно набрати 25 тисяч підписів. Станом на ранок 14-го липня – їх 50. Долучився також екс-президент «Кобри» та «Сум» Сергій Ващенко.

* Крім цього, 4 липня приватний виконавець виніс постанову про відкриття виконавчого провадження й вручив відповідні документи президенту ПФЛ Сергію Макарову та генеральному секретарю УАФ Юрію Запісоцькому. «Перемога» повідомила, що суд загальної юрисдикції зупинив рішення УАФ щодо невидачі клубу атестату. УАФ та ПФЛ подали зустрічний позов з метою скасувати рішення суду першої інстанції. Проблема лише в тому – чи нормально вирішувати питання такого характеру в загальних судах? 

* Станом на зараз жеребкування другої ліги так і не відбулося. Тоді коли перша ліга стартує 27 липня, про початок сезону в другій нічого невідомо.

* «Перемогу» засновано у 2017 році. В минулому році клуб виграв чемпіонат і кубок Дніпра. В сезоні 2018/19 зайняв шосте місце у своїй групі аматорського чемпіонату України. Відомо, що для участі клубу в професійних змаганнях потрібно три роки провести на аматорському рівні. Клуб тренує екс-воротар «Карпат» та «Дніпра» Геннадій Жилкін.

Президент клубу – Феміс Сагіров, голова всеукраїнського об’єднання «Перемога». Наприкінці 2018-го він разом з охороною та футболістами ввірвався до суддівської кімнати після матчу чемпіонату області. За це в підсумку отримав 5 років дискваліфікації. Крім того, Сагіров проходив й по інших судових справах – але загального характеру.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты