Tribuna/Футбол/Блоги/Його Величність Футбол/В ситуації з Луніним немає винних. Шевченко допоміг молодіжці

В ситуації з Луніним немає винних. Шевченко допоміг молодіжці

Андрій Сеньків розставляє акценти.

11 июня 2019, 19:05
38
В ситуації з Луніним немає винних. Шевченко допоміг молодіжці

Андрій Сеньків розставляє акценти.

Андрій Лунін відправився в складі збірної України U-20 на чемпіонат світу до Польщі. Й одночасно – потрапив в заявку першої команди на матчі з Сербією та Люксембургом. Після групового етапу ЧС він мав приєднатися до команди Шевченка, але йому дозволили залишитися ще на матч 1/8-ї проти Панами. Такий же трюк на гру з Колумбією у чвертьфіналі не вдався – того ж дня у Львові приймали сербів. Лунін поїхав в національну команду, але так і не зіграв. 

Кіпер вже повернувся в розташування молодіжки – вночі чартерним рейсом прилетів зі Львова до Гданська. Відстань між містами – понад 900 кілометрів. Нумо розбиратися, чи в цьому взагалі є проблема. 

1. Лунін – воротар національної збірної України. Вперше він отримав виклик ще в травні 2017-го – на гру відбору чемпіонату світу проти Фінляндії. На його рахунку три повністю проведені товариські матчі – проти Саудівської Аравії, Албанії та Туреччини. Так, поки він не основний – але стабільний член обойми. Тому тут швидше Шевченко зробив послугу молодіжній збірній, відпустивши туди свого гравця. І навіть більше – допоміг цій команді. Хоча не повинен був обов’язково це робити. З тим же Миколенком так не вийшло – не дозволили травма та місце Віталія в основі національної команди. 

2. На ситуацію вплинула травма Бойка. Якби він був в збірній, Шевченко й справді не треба було ризикувати. Шевченко міг викликати замість Луніна того ж Паньківа. А так – травма чи вилучення Пятова змусили б випускати на поле досвідченого, але необстріляного кіпера «Олександрії» (або когось третього довикликаного). На нереально важливі матчі. Це ризик, хоч і дріб’язковий на перший погляд. От лише дрібниць в жодній серйозній справі не буває. Вихід на чемпіонат Європи – діло серйозне.

3. Також можливий варіант, що тренерський штаб головної збірної не розраховував на прохід команди U-20 аж у півфінал. Вилетіли б в 1/8-й (як на попередніх трьох турнірах), і ніхто не писав би цей текст. А Лунін спокійно б відсидів матчі з Сербією та Люксембургом і відправився у відпустку. 

4. Молодіжні команди існують, щоб виховувати футболістів та готувати кадри для головної команди. Лунін – вже сформований гравець, який грає в Іспанії та регулярно викликається в збірну. Інший момент – на чемпіонаті світу багато скаутів, які шукають там талантів. Це шанс потрапити в топ-чемпіонат. Це місце, де можна показати себе. Але за Луніним скаутам слідкувати нема потреби – він їм відомий і має контракт з «Реалом». Він відбивав пенальті не лише на молодіжному чемпіонаті, а й від Сауля Ньїгеса

Щось схоже траплялося з топовими збірними – наприклад, Англією та Німеччиною. На чемпіонат Європи U-21 у 2017-му взагалі не поїхав Аллі – вже був гравцем основної команди. А Йоахім Льов вчудив ще більше – повіз на Кубок Конфедерацій багато молоді й залишив молодіжку без Кімміха, Вернера, Зюле, Сане та Брандта. 

5. Навіть сам виклик Луніна в молодіжку на чемпіонат світу – швидше несподіванка, ніж закономірність. Він не провів жодного матчу у відборі до Євро-2018, на якому тоді ще команда U-19 вийшла у півфінал і кваліфікувалася на світову першість. Тоді Андрій був основним воротарем «Зорі», яка билася за третє місце. В попередньому списку на Євро Лунін був, але в Фінляндію не поїхав – знову завадили клубні справи. Якраз тоді гравець переходив у «Реал». Тобто, Лунін не зробив нічого, щоб ця команда потрапила у Польщу – він почав грати за цю команду вже там.

Виходить досить проста ситуація, в якій нема винних. Шевченко хоче, щоб гравець його команди був в його команді. Петракову треба, щоб його команда проходила якнайдалі (за чутками тоді його контракт автоматично продовжиться) – з воротарем Ла Ліги на це більше шансів. А Лунін їде туди, куди йому кажуть. Навіть УАФ готова допомогти з логістикою. 

Єдиний момент, який би одразу ж унеможливив будь-які маніпуляції – чітке рішення. Або Лунін стабільно грає на чемпіонаті світу, або не їде туди взагалі. Але сплутали карти вихід команди Петракова аж у півфінал і травма Бойка.

Найбільше шкода Кучерука. Людина відіграла відбір до Євро і саме Євро. Посунулася, коли туди приїхав зірковий конкурент, здорово відіграла чвертьфінал, а тепер що – знову поступиться місцем в старті?

Петракову слід добре помізкувати. Не випустить Луніна з Італією – запитають, для чого тоді повертав? Випустить Луніна (який буквально з дороги) – поставить під сумнів можливості Кучерука. Який виводив команду на чемпіонат світу, поки Лунін вирішував клубні справи і страхував, коли той їздив в команду Шевченка. 

Фото: FIFA

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты