Tribuna/Футбол/Блоги/Його Величність Футбол/З’ясували, що за зброя у президента «Інгульця». Скоро таку ж отримає нацполіція

З’ясували, що за зброя у президента «Інгульця». Скоро таку ж отримає нацполіція

Правилами володіння зброєю Поворознюк, схоже, нехтує.

15 мая 2019, 15:29
24
З’ясували, що за зброя у президента «Інгульця». Скоро таку ж отримає нацполіція

Правилами володіння зброєю Поворознюк, схоже, нехтує.

Ви ще не забули бомбовий випуск «Трендеця» в Петровому? Там на одному з перших кадрів видно, що Олександр Поворознюк прямо в салоні возить з собою зброю.

Рік тому канал «Футбол» робив сюжет про «Інгулець». На відео також потрапила зброя президента – тоді він діставав її з багажника (на відео – з 2.45).

«У 94-му році стали відстрілювати авторитетів. Треба було вчасно зорієнтуватися і перейти в ряди легального бізнесу. Всі, хто вчасно не відходив і продовжував мурчать, той і домурчався», – розповідав тоді Поворознюк. Для чого йому зброя зараз, президент «Інгульця» так і не пояснив. 

***

На обох відео – пістолет-кулемет марки Heckler & Koch MP5. Це перша такого роду зброя, яку виготовили в Німеччині після Другої світової війни. Одна з найголовніших фішок МP5 – глушник, який робить звук пострілів тихішим. MP5 є на озброєнні в більше, ніж 40 країнах світу. й користується популярністю серед поліцейських підрозділів та спецпризначенців.

Дозвіл на носіння бойової зброї в Україні обмежений – як пістолет-кулемет опинився у Поворознюка, невідомо. Цивільні громадяни не мають права нею володіти – хіба в окремих випадках. Наприклад, отримати в нагороду від адміністрації президента, МВС, міноборони чи СБУ. АП, МВС та СБУ повідомили, що спільно за 2014-16 роки видали 2,3 тисячі одиниць нагородної зброї. Скільки отримали невійськові – невідомо.

Є ще один варіант – оформити MP5 як мисливський карабін.

Але в будь-якому випадку є правила володіння зброєю, якими Поворознюк, схоже, нехтує. Зброя повинна знаходитися в чохлі, а магазин бути в стороні (якщо разом, то без набоїв). Тобто при пересуванні зброя має бути розрядженою. 

***

Нацполіція заявила про те, що хоче замінити автомати Калашнікова саме на MP5 ще минулого літа. Наприкінці березня керівник НПУ Сергій Князєв заявив, що рішення про купівлю цієї зброї ухвалено й нею забезпечать кожен патруль. 

«На відміну від АК всіх модифікацій, за тактико-технічними характеристиками це суто поліцейська зброя. Простіше кажучи, автомат Калашникова створювався для військових, щоб убивати. У поліції інші завдання. Перед нами не вороги, а правопорушники. Наше завдання – зберегти життя злочинця і зберегти власну. МР5 – менш летальна зброя і набагато ефективніша для знешкодження правопорушника», – пояснював цей вибір Князєв.

Відомо, що цю зброю вже випробовують українські поліцейські.

Цікаво, що ще наприкінці березня речник «Heckler & Koch» Флоріан Бокерманн заявив, що компанія продовжуватиме дотримуватися «стратегії зелених країн». Це означає, що компанія постачає зброю лише країнам ЄС, НАТО або наближеним до НАТО. Ще один варіант – країни, до яких німецький уряд має особливий інтерес з точки зору безпекової політики.

Другие посты блога

Все посты