Tribuna/Футбол/Блоги/Його Величність Футбол/Без Ракицького і з Болбатом. Шевченко прийняв кілька гострих рішень, але без новачків

Без Ракицького і з Болбатом. Шевченко прийняв кілька гострих рішень, але без новачків

Аналізуємо склад збірної на матчі з Португалією та Люксембургом.

5 марта 2019, 13:53
19
Без Ракицького і з Болбатом. Шевченко прийняв кілька гострих рішень, але без новачків

Аналізуємо склад збірної на матчі з Португалією та Люксембургом. 

Цікаво, що Андрій Шевченко, який любить дивувати, цього разу обійшовся без новачків. Всі, хто є в основному чи резервному списку, раніше викликалися в збірну. Час експериментів минув?

Воротарі: Андрій Пятов («Шахтар»), Денис Бойко («Динамо»), Андрій Лунін («Леганес»).

Захисники: Сергій Кривцов, Богдан Бутко, Микола Матвієнко (всі – «Шахтар»), Микита Бурда, Артем Шабанов, Віталій Миколенко (всі – «Динамо»), Олександр Караваєв («Зоря»), Едуард Соболь («Яблонец»).

Півзахисники: Євген Коноплянка («Шальке»), Тарас Степаненко, Марлос, Віктор Коваленко, Сергій Болбат (всі – «Шахтар»), Сергій Сидорчук, Віктор Циганков, Віталій Буяльський, Микола Шапаранко, Володимир Шепелєв (всі – «Динамо»), Олександр Зінченко («Манчестер Сіті»), Руслан Малиновський («Генк»), Роман Безус («Гент»).

Форварди: Роман Яремчук («Гент»), Артем Кравець («Кайсеріспор»).

Резерв: Ігор Пластун («Гент»), Іван Петряк («Ференцварош»), Роман Зозуля («Альбасете»).

Ігнор Ракицького, виклик лише трьох центральних захисників

Найбільша інтрига цієї заявки – питання Ракицького. Поки всі гадали на кавовій гущі, Шевченко дав зрозуміти – раніше березня відповіді не чекайте. Навіть така нейтральна новина назбирала на Трибуні більше ста коментарів – ажіотажно. Й взагалі – 45 відсотків респондентів вважають, що Ярослав мав бути в збірній. Прямо зараз він – беззаперечно основний гравець лідера чемпіонату Росії. Людина з найкращим першим пасом, ударом, розумінням гри в захисті цієї збірної. Шевченко обходився без нього в попередньому вікні – тоді команда провалила експеримент з трьома центральними. Але вибір Ракицького не залишив вибору Шевченку, тренерському штабу чи простіше – ФФУ. 

На його місце викликали Шабанова, який проводить стабільний місяць в «Динамо» через травму Кадара. Шабанов теж володіє першим пасом, однак не такому рівні як Ярослав. Загалом серед викликаних ще два центральних захисники – Бурда та Кривцов. Матвієнко та Миколенко теж можуть там зіграти, але більшість професійної кар’єри проводять на флангах. Залишився в резервному списку Пластун, який грав у листопаді, – останні три матчі «Гента» той провів на лаві запасних.

Соболь повернувся в збірну, Кравець не отримав виклику

В першому матчі Шевченка в збірній основним лівим захисником був Соболь. Однак далі коуч більше розраховував на Матвієнка. А Едуард змінив клуб в Чехії – зі «Славії» перейшов у «Яблонец». Там він не лише мав обмаль ігрової практики, а й більше використовувався у півзахисті. Повідомлялося навіть про фінансові проблеми гравця, що Едуард спростував. Це перший виклик Соболя з травня минулого року. Він виграв конкуренцію в Василя Кравця, який стабільно їздив в збірну з клубу Сегунди, а от три матчі за «Леганес» (в Кубку з «Реалом» і два в Ла Лізі) поки не задовільнили Шевченка. Хоча є інформація, що екс-гравця «Карпат» довикличуть. Цікаво, чому він не потрапив навіть у резервний список одразу?

Серйозні зміни серед атакувальних півзахисників

Одним із найбільш суперечливих моментів попереднього списку збірної була присутність там резервіста «Шахтаря». Однак в збірну потрапили і Швед з Петряком. Зараз лише Петряк у резерві, Шведа – нема взагалі. Це при тому, що Фонсека використовує Болбата виключно в матчах УПЛ і на позиції правого захисника. І Швед, і Петряк провели всі матчі в новому році за «Карпати» та «Ференцварош» без замін. Вони є лідерами та моторами своїх команд й перебувають у хорошій формі.

Ще один нюанс – повернення в збірну Безуса. Роман – гравець, який любить свободу на полі. Шевченко навіть говорив, що гравцю доведеться змінити позицію, щоб бути в збірній. Важливо, що Безус круто стартував у «Генті», але втратив місце в основі в останніх трьох матчах – лише один вихід на заміну на 53-й хвилині. Вдвічі цікавіше, як і де використовуватимуть Безуса в збірній і чи цей виклик – не лише аванс футболісту. Типу – «Романе, бачиш – ми на тебе розраховуємо». 

Не можна не сказати й про Зінченка. Олександр видав найкращий місяць в кар’єрі, зігравши 5 з шести останніх матчів «Сіті» в основі. Але – на позиції лівого захисника. У списку Шевченка Олександр – півзахисник. Це не дивно, враховуючи специфіку гри флангових оборонців в командах Гвардіоли. 

Шепелєв та Сидорчук повернулися в збірну

Якщо Володимир – ключова фігура в центрі поля «Динамо» прямо зараз, то капітан команди – грає у випадку кадрових проблем. Враховуючи травму Макаренка (ахілл), через яку Євген ще не грав у 2019-му році, йому потрібна була заміна. Інших варіантів, окрім Сидорчука, нема. Звісно, можна було спробувати найкращого бомбардира «Олександрії» Банаду (7 голів в УПЛ). Це сильно би не вплинуло на стартовий склад (Степаненко та Малиновський залізно основні), але й вкотре довело – навіть з маленьких команд можна потрапити в національну команду. 

Кравець – найкращий форвард прямо зараз

В листопаді Шевченко викликав лише одного форварда – Романа Яремчука. В «Генті» українець нарешті змінив лівий фланг півзахисту на центр нападу, де утворив пару з норвежцем Серлотом. Однак востаннє Яремчук забивав ще в 24-го січня. Інша справа – Артем Кравець. Екс-форвард «Динамо» видає один з найпродуктивніших відрізків в «Кайсеріспорі». Артем забив 3 голи в останніх п’яти матчах й посадив на заміну Г’яна. Його гол «Бешикташу» – класика гри центрального нападника. Було б логічно, якби Шевченко зробив ставку саме на нього.

Вже традиційно без виклику залишилися екс-форварди «Дніпра». Селезньов ніяк не знайде себе в «Малазі», де лише 1 раз виходив на поле в основі, в решті – з лавки. Й поки не забивав. Зозуля – більш успішний. Роман пропускає матчі «Альбасете» хіба через дискваліфікації й веде клуб в Прімеру. В 2019-му на його рахунку 3 голи в семи матчах. Він – лише у резервному списку збірної. 

Другие посты блога

Все посты