Tribuna/Футбол/Блоги/Його Величність Футбол/«Моя сім’я була замучена Бандерою, а мені таке говорять». Скандал з екс-українцем в чемпіонаті Польщі

«Моя сім’я була замучена Бандерою, а мені таке говорять». Скандал з екс-українцем в чемпіонаті Польщі

Справа дійшла до поліції.

18 февраля 2019, 22:18
120
«Моя сім’я була замучена Бандерою, а мені таке говорять». Скандал з екс-українцем в чемпіонаті Польщі

Справа дійшла до поліції.

Що сталося?

* В матчі 22-го туру чемпіонату Польщі проти «Вісли» з Плоцька (1:0) в екс-українця Тараса Романчука, який виступає за «Ягеллонію», трапився конфлікт з гравцем гостей Домініком Фурманом. На 60-й хвилині Романчук грубо сфолив проти Фурмана – той повалився на газон, до місця інциденту збіглися гравці обох команд. Суддя показав Романчуку жовту. 

* Романчук стверджує, що Фурман говорив про Степана Бандеру. Тарас сприйняв це як образу: «Ми боремося проти дискримінації, а він кидає слова про Бандеру. Було важко контролювати емоції. Моя сім’я теж була замучена Бандерою, а він мені таке говорить. Це неповага. Сьогодні я останній раз подав йому руку. Більше не буду». Przeglad Sportowy повідомляє, що Фурман назвав Романчука «бандерівцем» і «фарбованим лисом». 

* Станом на зараз жодного доказу саме таких слів Фурмана, окрім розповіді Романчука, немає. Ситуацію в рапорті не зафіксував і головний арбітр матчу Томаш Квятковскі.

* Офіційна позиція «Вісли» така: «Домінік заперечив, що використовував такі слова. Ми проти необгрунтованих звинувачень на адресу нашого гравця. На даний момент немає ніяких доказів». 

* «Я хочу категорично заперечити. Під час усього матчу мої губи жодного разу не промовили в сторону Тараса Романчука образливих слів, які були процитовані після гри. Я вже звернувся до свого клубу за юридичною підтримкою та допомогою. Сподіваюся, вся справа буде уточнена якомога швидше», – прокоментував ситуацію Фурман.

* Старший менеджер «Ягеллонії» Аркадіуш Щесни запевнив, що не відпустить цю справу. «Тарас не є «бандерівцем». Ви не маєте права це говорити! Я зроблю все, щоб вас покарати», – звернувся він в твіттері до Фурмана.

* Цю справу розгляне відповідний комітет ліги. А також – поліція. Вона проаналізує телевізійні записи і в найближчий час надасть свій висновок. Фурман підозрюється в «дискримінаційному інциденті». «Ми дізналися від ЗМІ про всю подію. З публікацій відомо, що виникла ненависть на підставі національності. Це злочин, який описаний у статті 257 Кримінального кодексу. Тому ми почали працювати. Звернулися до потерпілого і він підтвердив цей інцидент», – сказав речник місцевої поліції Томаш Крупа. 

* Це не перша дивна ситуація Фурмана в матчі з «Ягеллонією». В минулому сезоні футболіст отримав червону картку й ображав тренерську лавку суперника, покидаючи поле. Він кричав: «Легія» – все одно краща за вас». В той час «Ягеллонія» якраз боролася за чемпіонство з командою з Варшави.

Хто такий Тарас Романчук?

Народився в Ковелі Волинської області, однак ніколи не грав на професійному рівні в Україні. В 2013 році переїхав у «Легіоневію», яка виступала в польській другій лізі. А вже через рік став гравцем «Ягеллонії» з екстракляси. 27-річний центральний півзахисник є важливим футболістом своєї команди (1 гол та 2 асисти в 18 матчах чемпіонату Польщі в цьому сезоні) і навіть носить капітанську команду. В березні минулого року з’явилася інформація про те, що ним цікавиться дортмундська «Боруссія».

В лютому 2017-го Романчук подав документи на отримання польського громадянства. Через рік Тарас отримав паспорт Польщі і право виступати за місцеву збірну. «Я був дуже здивований, коли дізнався про це. З одного боку, очікував цю новину, а з іншого – був в шоці. Я дуже щасливий і радий, що час і енергія співробітників клубу та мої витрачені не даремно», – говорив тоді футболіст.

27 березня 2018 Романчук дебютував за збірну Польщі в товариському матчі проти Південної Кореї (3:2). Він вийшов у стартовому складі й на 61-й хвилині був замінений на Аркадіуша Міліка. Більше за «кадру» Тарас не грав, хоча в серпні викликався в збірну на матчі з Італією та Ірландією. Однак на поле так і не виходив. 

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты