Tribuna/Футбол/Блоги/Його Величність Футбол/Безус перейшов в найбільш український клуб Бельгії. Щоб замінити грузина?

Безус перейшов в найбільш український клуб Бельгії. Щоб замінити грузина?

Тепер Шевченко зверне на нього увагу?

25 января 2019, 20:41
12
Безус перейшов в найбільш український клуб Бельгії. Щоб замінити грузина?

Тепер Шевченко зверне на нього увагу?

* Роман провів в скромному «Сент-Трюйдені» 2,5 роки. Вже останнім часом ним цікавились «Андерлехт», «Стандард», «Антверпен», «Аданаспор» і «Гент». Нинішній клуб Романа не був проти – контракт закінчувався влітку. 

* «Сент-Трюйден» втратив вже другого важливого гравця в центрі поля – раніше в «Генк» перейшов Каспер де Норре. Тому пропозиція щодо трансферу українця мала задовольнити «канарок» у всіх аспектах. «Гент» запропонував мільйон євро і нападника Мамаду Сіллу, який два роки тому феєрив в «Ейпені» (13 голів +11 асистів за сезон). Безус підписав з «Гентом» контракт терміном на 2,5 роки.

Роман справді запалював у «Сент-Трюйдені». Навесні 2018 року він говорив: «Можливо, зараз я в кращій формі, ніж коли-небудь. Довіра тренера дає мені впевненості. Я хочу триматися на цьому рівні». Дії на полі це пітдверджували.

* Турбували гравця і травми – наприклад, двічі отримав тріщину стопи. В тому числі й через це Безус восени не отримав виклик до збірної. «Ми розглядали кандидатуру Безуса, коли у нас був дефіцит гравців. Якби Роман не отримав травму, у нього був би шанс. Він відновився, але зіграв лише один матч», – пояснював Андрій Шевченко.

* В попередніх сезонах Безус зіграв 20 та 27 матчів в чемпіонаті, а в поточному – 16. Загалом за 70 матчів в «Сент-Трюйдені» Безус забив 12 м’ячів і віддав 13 гольових передач. Все завдяки його вільній ролі на полі – він не прив’язаний до чітко окресленого клаптика поля. В таких умовах йому грати найкраще. Це друга причина, яка не дозволяла Безусу повернутися в збірну. «Можливо, йому доведеться трохи змінити позицію і пристосуватися до нашої гри, якщо ми його викличемо», – це знову слова Шевченка. Змінювати схему під одного виконавця тренеру не хочеться. 

* Зате тепер Безус гратиме в одній команді з двома українськими збірниками – Ігорем Пластуном та Романом Яремчуком. Вимальовується цікава й унікальна картина – в кожній з ліній європейської команди є українець. Пластун і Яремчук – футболісти основи. Ігор пропустив лише 4 матчі після вилучення з «Андерлехтом» (дискваліфікація і виховна робота) і 2 – ще у вересні, Роман – приносить багато користі, але забиває небагато. На його рахунку лише 5 голів в 21 матчі чемпіонату (з кінця вересня він грає в нападі, а не на фланзі). «Генту» довелося орендувати форварда «Крістал Пелас» Александра Серлота (якого в «Мідт’юлланді» замінив Артем Довбик). Він вже забив дебютний м’яч – якраз з пасу Яремчука. Дві гри в 2019 році «Гент» грав з двома форвардами в основі.

* Цікаво, що «Гент», незважаючи на своє ім’я й титули, цього сезону не далеко втік від скромного «Сент-Трюйдена». Після 22 турів з 34 очками займає шосте місце, у «Сент-Трюйдена» на один пункт менше (ділить 7-8 місце). Основна ціль обох – потрапити в першу шістку й поборотися там за єврокубки. Враховуючи форму лідерів – «Генка» Руслана Малиновського, про щось більше говорити важко. Навіть коли очки поділять на два (поки в «Генка» 10-очкова перевага над найближчими переслідувачами). Однак «Гент» – більш стабільний і перспективний клуб з єврокубковим досвідом. Результати «Сент-Трюйдена» – швидше виключення з правил, їх важко буде повторити вже через півроку.

* Сезон «Гент» розпочав не найкращим чином. Спершу вилетів в кваліфікації Ліги Європи від «Бордо», а потім не вигравав 4 матчі поспіль в чемпіонаті. Тоді були нищівні домашні поразки від «Брюгге» (0:4) та «Генка» (1:5). Клуб звільнив головного тренера Іва Вандерхаге. Йому на заміну прийшов данець Єсс Торуп, який раніше тренував «Есб’єрг», молодіжну збірну Данії та «Мідт’юлланд». Минулого року він виграв чемпіонат Данії. 

* Як він буде використовувати Безуса – питання. Чи продовжить грати за схемою в два форварди – також. Як показує практика, Роману максимально комфортно грати відтягнутим форвардом з необмеженою свободою дій. Такого футболіста важко втиснути в чіткі рамки й змусити робити те, що йому не подобається (як було з Мироном Маркевичем у «Дніпрі»). Схоже до Безуса грає 19-річний грузин Георгій Чакветадзе, на якого претендує навіть «Барселона». Влітку «Гент» навряд чи втримає таланта і, як варіант, Роман буде готовою його заміною.  

* Ну і зрозуміло, що «Гент», як і будь-який бельгійський клуб, залюбки продає футболістів. Наприклад, основний воротар збірної Хорватії в січні перейшов в «Астон Віллу» з чемпіоншипу (принаймні поки). Ціна питання – 7 мільйонів фунтів.

Фото: «Гент»

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты