Tribuna/Футбол/Блоги/Його Величність Футбол/«Динамо» немає в чому дорікнути, але «Шахтар» вже дуже далеко

«Динамо» немає в чому дорікнути, але «Шахтар» вже дуже далеко

Андрію Сеньківу сподобалася гра киян у надважливому програному матчі.

3 ноября 2018, 21:08
33
«Динамо» немає в чому дорікнути, але «Шахтар» вже дуже далеко

Андрію Сеньківу сподобалася гра киян у надважливому програшному матчі.

У першому таймі і «Шахтар», і «Динамо» здебільшого контратакували. Краще це виходило в гостей

Не можна сказати, що матч був багатим на події чи моменти – жодна з команд не грала стабільно гостро в атаці. Але при цьому в першому таймі м’яч не затримувався в центрі поля – і «Динамо», і «Шахтар» відповідали на атаки суперника швидкими випадами. Подібний сценарій – стихія «Динамо». А Сідклей в таких моментах – як риба в воді. Видно, що в бразильця є проблеми при грі з відсутністю простору – так було з «Ренном». Коли треба протягнути м’яч, забігти у вільну зону, прокинути на швидкості захисника, він найбільш ефективний.

Натомість у «Шахтаря» взагалі не виходив фірмовий позиційний футбол і короткий пас. Швидкий перехід з оборони в атаку – також. Якщо Патрік старався налагодити перше, а Болбат – друге, то Дентіньо – провалився. Його заміна на Тайсона була логічною.

Шапаренко – надзвичайно важливий гравець для цього «Динамо»

Новости, тексты и все, что окружает «Динамо» – только в наших Instagram и Facebook!

Поки ми жартуємо про кількість опорників і відсутність від них користі і креативу, в складі «Динамо» є панацея. Це Микола Шапаренко. Сьогодні вся гра киян будувалася навколо нього. Він відповідав за вектор розвитку атак, контроль, пошук вільного місця. Йому це вдавалося. Шапаренко задавав темп, створював швидкість і гостро пасував. Іншої людини, яка не боїться взяти на себе відповідальність і замість передачі поперек поля віддасть вперед, в «Динамо» нема. До того ж Микола завдав найбільшу кількість ударів своєї команди в площину – 3. 

«Динамо» спокійно може обходитися без Гармаша та Сидорчука

Враховуючи вищезгадану кількість опорників, Хацкевич може змінювати їхнє поєднання в кожній грі. Він це і робить – шукає щось оптимальне. І, о диво, – без Гармаша і Сидорчука центр поля «Динамо» не виглядає сіро (ще питання – як з ними). Шепелєв більше відповідав за відбір, Буяльський – за перший пас. Обоє не зіграли гірше, ніж досвідчені партнери. Атакувальну сторону Майкона виключили повністю, лише кілька разів дали підключитися Степаненку. Після виходу Тайсона до них опустився Шапаренко – чорнової роботи стало більше. Але «Динамо» продовжило не програвати центр поля.

Миколенко видав черговий крутий матч

За відсутності Кадара і при потребі в захисникові, який не просто вибиває м’яч, а починає атаки, Хацкевич випустив в пару до Бурди не Шабанова, а Миколенка. На юнацькому рівні Віталій переважно грав на позиції центрального захисника, це вже потім його перевчили в лівого. І після перформансу в Ренні він видав другий крутий топ-матч. Саме його підключення до атаки створило більшість для «Динамо» на полі «Шахтаря» і призвело до забитого м’яча. Саме його дальні, а головне точні закидування, виводили на небезпечні позиції Вербіча та компанію. Саме він перехоплював, не панікував і точно розпочинав атаки. І від цього не страждала гра в захисті. 

Центр захисту «Шахтаря» не зміг впоратися з швидкими атаками «Динамо»

«Динамо» традиційно грало просто. Але швидко. І це вкотре створило проблеми захисту «Шахтаря». Дальні передачі на хід, простріли, подачі – нічого ж особливого. Але центр захисту «гірників» не міг нічого зробити. Ракицький і Кривцов повільно перебудовувалися при переході з атаки в оборону, застрягали при створенні офсайду і банально програвали боротьбу один-в-один. Ярослав ще й ніяк не міг налаштувати пас. Тому його присутність на полі швидше заважала, ніж допомагала. Фонсека відреагував жорстко – заміною. Захисник не погодився. Цікаво, чи буде продовження. Мобільніший Матвієнко виглядав куди краще. Якийсь вечір універсалів, їй Богу.

Вихід Тайсона змінив акценти

Все тексты, новости и события, что связаны с «Шахтером» – только в наших Instagram и Facebook!

Рішення Фонсеки, яке змінило акценти, але глобально не вплинуло на гру. «Шахтар» перестав грати за сценарієм «Динамо» і бути віддзеркаленням гри киян. Господарі принаймні старалися контролювати м’яч (51 відсоток у першому таймі і 55 – в другому) і підвищили інтенсивність. «Динамо» було готовим і продовжувало різко переводити гру від своїх воріт до чужих.

У першому таймі в подібних ситуаціях «Шахтар» повертав м’яч до володінь Бойка з меншою швидкістю. Вихід Тайсона змінив і ситуацію, але, окрім голу (він і розпочав ту атаку, і фактично завершив), явних гольових нагод це не принесло.

Гол Коваленка завдяки виключно індивідуальним діям

Це не лише перша перемога Паулу Фонсеки над Олександром Хацкевичем в УПЛ, а й повернення на велику сцену Коваленка. Через купу сірих матчів і гору критики ми почали забувати, на що це здатен один із найбільших талантів свого покоління. Його удар і святкування – найкраща емоція матчу. В абсолютно нічийній грі з масою проблем і програними дуелями «Шахтар» таки переміг. Завдяки Коваленку. Символічно. 

Насправді передумов до голу не було. Все створили дві людини, які вийшли на заміну. Морозюк обрізався, Мораєс підібрав, а Коваленко виконав.

***

В матчі, в якому нема в чому дорікнути «Динамо», виграв «Шахтар». Кияни доводять ситуацію до того, що в матчах з «Шахтарем» не мають права на помилку. Як би не хотілося Хацкевичу, але поразки від львівських команд забути неможливо. 

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты