Tribuna/Футбол/Блоги/Його Величність Футбол/«Поплакала і знов фіалка розцвіла». Як виглядала перемога «Динамо» з Ренна

«Поплакала і знов фіалка розцвіла». Як виглядала перемога «Динамо» з Ренна

Андрій Сеньків так і не зрозумів, що трапилося.

26 октября 2018, 13:16
33
«Поплакала і знов фіалка розцвіла». Як виглядала перемога «Динамо» з Ренна

Андрій Сеньків так і не зрозумів, що трапилося.

Якщо вам набридли порожні трибуни УПЛ – купуйте квитки хоч у Ренн. Тут вони завжди заповнені – на матчі з «Динамо» навіть побили єврокубковий рекорд (хоч і грають там лише всьоме). На 30-тисячний стадіон прийшли 27 тисяч людей. 7 років назад «Атлетіко» стільки не збирав. 

Кілька хлопців поруч намагалися прочитати прізвище Буяльського з програмки – наче відчували, що доведеться, а сусіди з нижніх рядів смачно закурили – димок продовжився піро-шоу на фан-секторі. Десяток файєрів – і досить.

Фанати били в долоні так, що навіть я автоматично плескав під час атак «Ренна». Захотілося мати таку команду вдома, але ж у нас їх вистачає. Просто порожні трибуни роблять «Динамо» друголіговим, а заповнені – переможцем Ліги чемпіонів. Шкода, але саме «Ренн» на цьому рівні. 

Був і перформанс – він закінчився ще до початку гри. І на поле полетіли папірці.

Камера постійно бігала між вболівальниками і виводила їх на екран. Люди серіями зривалися з місць, гуділи, кричали, лупили в долоні. Всі – як один. Коли футболісти хотіли прийняти правильне рішення, але помилялися через брак, ніхто не свистів. Їм аплодували за думку. Якщо вона є, то і результат прийде. 

Легендарна I’m Shipping Up To Boston і шалений крик диктора заводили не команду – людей. А ті передавали електрику далі. Схоже на концерт. Здається, ми забуваємо, що футбол так і працює. 

Кендзьора зарядив і ніщо не допомогло – стадіон знеструмився. Ви ж знаєте, як це – бах, і нема світла. Свічки витягувати не довелося. Бойко знову потішив чужих. Втомлює загинати пальці під час його помилок. Скоро зберемо підбірку. Так зручніше.

***

Перший тайм – тайм Віталія Миколенка. Він собою закривав дві позиції – лівого захисника і півзахисника. План Хацкевича змушував фуллбеків діяти дуже високо й широко, а хавбеків – йти в центр. Це залишило без м’яча Сідклея, який не знав, що робити і куди бігти. Зате дав простір Миколенку. Він витримував лінії, багато грав в атаку і в той же час викреслив з гри Сарра. 

Якщо найкращий – фланговий захисник, то щось не так. Наш центр поля повністю зник. Божественно грав Юханссон – рік тому швед не пустив Італію на чемпіонат світу, а сьогодні видав майстер-клас – просто і своєчасно віддавав м’яч в потрібну зону. Це називається першим пасом. У Греньє виходило в наступній фазі – роздавати біля нашого штрафного. Це останній пас. В «Динамо» не було ні першого, ні другого.

В таких випадках страждає центрфорвард. Сухий пайок Беньяміна Вербіча не змінювався всю гру. 

Дивно, але при цьому «Ренн» не створив купи гольових моментів. Забудьте про 22 удари по воротах. «Ренн» створював напругу. І страх. Кожен підхід до воріт Бойка викликав саме ці почуття. Своєчасні передачі на забігання, вривання в порожні зони, створення цих зон. Організація була в порядку – бракувало лише завершення. От правильно вирішили задачу, а після знаку «дорівнює» постійно ставили неправильне число.

Хацкевич обіцяв, що команда зробить все, щоб у «Ренна» було мало стандартів. А у французів їх було багато. У киян – передач в недодачу. Через це Шепелєв отримав дві жовті, а Кадар привіз результативний штрафний. Причина банальна – той, хто з м’ячем, не мав варіантів для передачі. Це називається вихід з-під пресингу. Його в «Динамо» також не було. Обрізки, невимушені помилки, паси в нікуди. Це наслідок.

Гармаш за 1 хвилину віддав два паси у вільну зону, де не було нікого. М’яч перехоплювали. Хацкевич незадоволено махнув руками – Сидорчук на полі. На останній хвилині капітан ледь не з центру поля вибив на кутовий. 

Це не проблема футболістів. Якщо команда не вміє колективно знаходити вільні місця в момент пресингу, а кожен футболіст не бачить партнера попереду, а віддає назад, то це проблема тренера. 

Проте в цій системі добре проявили себе не лише флангові, а й центральні захисники. В другому таймі «Ренн» збився на нудну навалу. В таких випадках Бурда та Кадар – королі. Вони вигравали небо, землю і повітря. Тільки підбір зазвичай забирав суперник. Траплялися атаки, коли «Ренн» подавав у штрафний майданчик по 3-4 рази.

Морозюк отримав по голові і замість профільного Дуелунда вийшов Че Че, Буяльський перейшов на правий фланг. Це було нелогічно. Але чи не єдиний випадок, коли «Динамо» обдумано вийшло з-під пресинга – заслуга бразильця. І фініш – розрізна на Буяльського. Той прийняв рішення підсікати. Діалло до кінця не повірив. Шок. Таке буває рідко – від радості. 

2 удари в площину – 2 голи. Коли про це запитали, то Бойко закотив очі, а Морозюк в жарт обурився – забули про його удар в поперечину. 

З роздягальні «Динамо» спершу доносилися хіти KAZKA і Тарабарової, але далі – минулося. Ввімкнули російські попсу і шансон.

Переможцям можна все.

Фото: Tribuna.com (1-2), REUTERS/Stephane Mahe (3).

Другие посты блога

Все посты