Tribuna/Футбол/Блоги/Футбольний дайджест/У «Львова» є клуб-партнер у Словаччині. Там теж купа бразильців, в основі екс-гравці львів’ян

У «Львова» є клуб-партнер у Словаччині. Там теж купа бразильців, в основі екс-гравці львів’ян

Ми знайшли зв’язок між власниками клубів.

Автор — Tribuna.com
7 мая 2019, 10:05
6
У «Львова» є клуб-партнер у Словаччині. Там теж купа бразильців, в основі екс-гравці львів’ян

Ми знайшли зв’язок між власниками клубів.

Що за клуб?

Мова про «Локомотіву» з міста Кошіце, що в годині їзди від Ужгорода. Це клуб другого словацького дивізіону, славні роки якого залишились в минулому столітті. Сучасна реальність «Локо», яка в 70-х роках навіть грала в єврокубках — це нижчі ліги та боротьба за виживання.

Через фінансові проблеми «Локомотіва» в кінці минулого року вирішила знятись з другої ліги Словаччини. Попередній власник заявив про неспроможність покрити бюджет клубу ні своїм коштом, ні з допомогою інвесторів. Вихід з ситуації: зняти зі змагань головну команду та зекономити кошти для клубної академії (15 команд різних вікових категорій).

Але до цього в Кошіце не дійшло — на початку року прийшов новий власник та зберіг першу команду. Ним став словацький підприємець українського походження Юрій Довганич, який раніше не мав справи з футбольним бізнесом. Повністю підпорядкована йому чеська торгова фірма Dovhan Commodities стала єдиним акціонером «Локомотіви».

До чого тут «Львів»?

Минулого місяця з’явилися чутки, що «Локомотіву» купив власник «Львова» Богдан Копитко – з метою зробити її фармом свого клубу. Офіційної домовленості між львів’янами та клубом з Кошіце про фарм-партнерство немає. Але бізнес-партнерство між Довганичем та Копитком очевидне.

За тією ж адресою в Празі, де вписана Dovhan Commodities, зареєстрована торгова фірма Prosvet. Вона повністю належить Копитку, а Довганич є другим членом її правління. Обидві компанії перебувають на одній адресі з 2012 року, що може підтверджувати тривале знайомство між підприємцями.  

Дотичним доказом зв’язку між «Львовом» та «Локомотівою» є слова Довганича в інтерв’ю клубному сайту. Після покупки біло-синього клубу та приходу в нього одразу вісьмох бразильців Юрій сказав: «У мене в Бразилії є друзі, які можуть поставляти якісних футболістів до Європи. Це молоді хлопці віком до 22 років. Вони є вихованцями футбольної школи в Сан-Паулу».

Збіг це чи ні, але про навчально-тренувальний центр «Львову» у Сан-Паулу розповів кілька місяців тому гендиректор клубу Андрій Паньків. За легендою звідти львів’яни, в яких з приходом Копитка з’явився бразильський вектор селекції, й планують брати найкращі кадри.

А ознаки фарм-партнерства взагалі є?

Промовисте порівняння: на останній матч перед зимовою паузою в старті «Локомотіви» не було жодного іноземця, а на першу гру після відновлення чемпіонату в заявці «Локо» з’явились п’ятеро бразильців.

За даними Transfermarkt, загалом за зиму в клуб з Кошице прийшло десять молодих футболістів з бразильським паспортом (разом з тренером-бразильцем, який займається їхньою адаптацією). Серед них лише один не прибув прямо з Бразилії. Це 20-річний форвард Енріке Араужо, який до цього виступав за «Львів». Через два місяці за цим же маршрутом до нього приєднався 20-річний український хавбек Вадим Янчак.

Він, як і Араужо, в поточному сезоні зіграв за «Львів» всього п’ять ігор. На яких умовах відбулись ці трансфери, інформації у відкритому доступі немає. Зв’язатись із гравцями теж не вдалось. Але і Янчак, і Араужо зараз стабільно виступають за «Локо». На двох вони забили шість голів. Команда тим часом піднялась з зони вильоту в середину таблиці.

Що кажуть в клубах?

В коментарі Tribuna.com власник «Локомотиви» Юрій Довганич заперечив інформацію про фарм-партнерство клубів та зв’язок з Богданом Копитком: «Співпраця зі «Львовом» така ж, як і з іншими клубами. Все інше — чутки».

Довганич пояснив, що йому не подобається публічність будь-якої його справи. Але додав, що придбав клуб з давніми мріями реалізувати амбіції у футболі та намірами заробляти на продажі вирощених гравців до престижних європейських клубів. Тому й обрав бразильський вектор селекції, бо «бразильці народжуються з м’ячем».

Відсутність футбольного досвіду Довганича не турбує: «У мене багато знайомих в Словаччині, Чехії, Хорватії і, звісно, в Україні, які так чи інакше задіяні у футболі. [Також мені] допомагає команда керівників клубу і деякі екстерні радники».

В «Львові» фарм-партнерство зі словацьким клубом також заперечують. «Інформація про те, що Богдан Копитко купив «Локомотіву», не відповідає дійсності. Не варто шукати чорну кішку в темній кімнаті, і умовний зв’язок там, де його немає. Те, що зараз у складі «Локомотіви» грають кілька футболістів, які виступали за «Львів» – питання хороших відносин між клубами. Нічого більше», – прокоментував ситуацію днями генеральний директор львівського клубу Андрій Паньків.

Фото: FC Lokomotíva Košice

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты