Tribuna/Фигурное катание/Блоги/Showking про фiгурне катання/8-ме місце України у командних змаганнях, непереможні Валіева та Пападакіс Сізерон, та кінець ери Чена. Прогноз на 2022

8-ме місце України у командних змаганнях, непереможні Валіева та Пападакіс Сізерон, та кінець ери Чена. Прогноз на 2022

Чого очікувати від 2022-го року любителям фігурного катання? Хто отримає олімпійські нагороди, як виступлять українські спортсмени, і що нас чекає після ОІ? На всі ці питання спробую відповісти напередодні нового 2022-го року.

Автор — Tibi ShowK
30 декабря 2021, 00:01
3
8-ме місце України у командних змаганнях, непереможні Валіева та Пападакіс Сізерон, та кінець ери Чена. Прогноз на 2022

Чого очікувати від 2022-го року любителям фігурного катання? Хто отримає олімпійські нагороди, як виступлять українські спортсмени, і що нас чекає після ОІ? На всі ці питання спробую відповісти напередодні нового 2022-го року.

Так вже історично склалося, що перед новим роком ми звикли підсумовувати результати попереднього року, та загадувати побажання й прогнозувати на наступний рік. Щоправда, так вже склалося, що у зимових видах, зокрема у фігурному катанні підсумовувати результати звично саме наприкінці сезону. А ось робити якісь прогнози під час новорічних свят саме вдалий час. Адже на цей момент вже пройшов початок сезону і вже можна робити більш-менш об'єктивні прогнози знаючи форму тих чи інших спортсменів у поточному сезоні.

Найбільший успіх на ОІ нас чекає у командних змаганнях

Хоча Україна стрибнула до командних змагань в останню міть, у багато чому завдяки командам Франції та Південної Кореї, які дещо несподівано відібрались лише у двох видах на ОІ. Однак за попередніми розрахунками Україна у цих змаганнях має досить великі шанси навіть на 8-ме місце.

За золото буде серйозна боротьба між командами Росії та США. Росія виграє декілька балів у жіночому та парному катанні, але США має впевнену перевагу над Росіянами саме серед чоловіків. Бронзова нагорода скоріше за все буде в команді Японії. Ця команда впевнено набирає оберти, завдячуючи японської спортивної пари,  Міюра та Кіхара, які цього сезону мали б навіть розбавити кітайсько-російський фінал гран прі.

Але якщо вдома виступлять добре Суй/Хань та Боян Дзінь, то китайці можуть навіть здивувати фігурне суспільство, бронзовими нагородами у команді. До фінальної топ-5 країн, які зможуть поборотися і з довільними прокатами, потраплять скоріш за все Канадці.

За шосту сходинку буде боротьба між Італією та Георгією. А нашими основними суперниками за восьме місце у олімпійському турнірі мають стати німці та чехи.

Чи зможуть зупинити час, який невпинно йде вперед китайці?

Одразу ж після завершення ОІ-2018 було зрозуміло, що Суй та Хань, які програли Савченко та Массо, не здадуться і будуть боротися за золото, тепер вже на "домашніх" ОІ. Вони були фаворитами цього циклу. Хоча з ними і намагались боротись спочатку Джеймс/Сіпре, Тарасова/Морозов, а потім і Бойкова/Козловський. Але найсправжніша інтрига розпочалася, коли минулого року на ЧС перемогу в китайців забрали Мішина та Галлямов. Молоді вихованці старої школи Тамари Москвіною влетіли в еліту парного фігурного катання дуже стрімко. Та й нагадали китайцям, що час йде невпинно вперед, і треба йти вперед разом з ним.

Судячи з результатів першої половини сезону китайці продовжують програвати молодим росіянам, які до того ж символічно катаються під музику "время вперед!" Окрім того, помітно підсилилися Тарасова та Морозов, які у міжсезонні перейшли до зіркового тренера Етері Тутберідзе. Саме вони наразі найкращі по тоталскору цього сезону. З іншого боку стабільності в цієї пари, на жаль, як і раніше немає.

Чим окрім домашнього льоду, все ж таки, на мій погляд, фаворитами ОІ все ж таки є саме китайці? Це досвід. Як показує практика, саме у змаганнях спортивних пар це дуже важлива властивість. На ньому виграли ОІ, наприклад Савченко, Шень/Жао, а список цей можна довго продовжувати. І саме досвіду не вистачило Тарасової та Морозову та й Суй Ханю на минулих іграх.

Російський подіум на ЧЕ-2022, та й на ЧС-2022?

Якщо на світовому рівні з росіянами можуть боротися китайські пари, та інколи японське відкриття сезону, то в Європи на жаль поки що дуже схоже що ніхто їм конкуренцію не створить. Делла Моніка та Гуарізе, які подавали сподівання на початку циклу, останнім часом дуже нестабільні. Звісно є талановиті молоді європейські пари з Німеччини, Іспанії, Георгії та Угорщини, але поки що навряд чи їм вдасться потрапити на європейський п'єдестал, де скоріше за все будуть окрім Тарасової та Морозова та Мішіної та Галлямова і Бойкова та Козловський.

На ЧС теж не виключений російський п'єдестал. Тому що Суй Хань після перемоги на ОІ можуть і завершити спортивну кар'єру. А іншу китайську пару Пень та Йінь, можуть, через ковідні обмеження і не послати на ЧС.Як раніше не послали їх на етап Гран Прі. Та й навіть, якщо пошлють Бойкова та Козловський, можуть і обіграти їх та японців.

Міюра та Кіхара нова топпара?

Як кажуть апетит приходить під час їжі. Судячи з прогресу, якого ми побачили у відносно нової японської пари, вже восени цього сезону саме вони можуть стати головними конкурентами російським парам. Безумовно нікому не захочеться, щоб, після жінок і спортивні пари перетворились у суцільно російський вид. Також на другий сезон скоріще навсього будуть вже більш скатані й канадці Джеймс та Редфорд. Тарасова та Морозов та Суй Хань завершать кар'єру. До Фіналу Гран Прі (далі ФГП) потраплять окрім японців та канадців, Мішина Галлямов, Бойкова Козловський Павлюченко та Ходикин, а також Пень та Йінь.

"Відібраний шлем Валіевої" Дві сценарії

На початку грудня мав відбутися ФГП серед дорослих, та серед юніорів. Але через новий штам коронавірусу його на жаль скасували. Як наслідок беззаперечний лідер сезону Каміла Валіева, не зможе зібрати "шлем" тобто виграти всі основні турніри в олімпійському сезоні. А через це можуть розвинутися дві кардинально різні сценарії. 

За першим сценарієм, Каміла залишається на цілий цикл заради цього шлема, хоча зрозуміло, що через декілька років з'являться нові потужні юніорки, і нема ніякої гарантії, що через 4 роки Каміла ще буде топфавориткою ОІ, не кажучи про те, що через конкуренцію в Росії, вона взагалі може не відібратись на ті ігри. Але навіть, якщо Каміла вирішить, що цей шлем не вартий ще 4 сезонів у фігурному катанні, вона може залишитись, хоча б ще на декілька сезонів заради так званого "кар'єрного шлема". Для такого "шлема" потрібно виграти всі головні змагання за свою кар'єру (ОІ, ЧС, ЧЕ або ЧЧК, ФГП). Тобто за найвдалішим розвитком подій для Каміли, такий шлем вона може зібрати, у грудні 2022-го року.

За другим сценарієм Каміла розуміючи, що шлему не буде, завершить кар'єру вже після ОІ. Або пропустить постолімпійський ЧС, так, як свого часу зробила Сара Хьюз, або Аделіна Сотнікова, які до речі так ніколи й не стали переможцями світової першості.

Домінація росіянок. Вбиває або розвиває?

В загалом серед жінок зараз домінація росіянок зашкалює. І на ЧЕ і на ОІ й на ЧС, можна з ймовірності 95-100 % казати, що подіум буде суто російським. У російському просторі часто кажуть що через кількості талановитих російських жінок, що розвивають цей вид став набагато цікавішим. Але, якщо бути чесними, насправді це вбиває жіночу одиночку. Бо саме у цьому виді вже наперед відомі імена усіх медалістів усюди окрім ЧЧК. До того ж часто навіть те можна легко спрогнозувати, хто яку медаль отримає.

Щодо цього сезону, на ЧЕ та ОІ скоріше за все виграє Каміла Валієва, яка має у свому арсеналі й дві різні стрибки у чотири оберти й потрійний аксель, виконує все це у цьому сезоні на диво стабільно, та має дуже високі оцінки за компоненти. А за срібло та бронзу буде боротьба між Трусовою та Щербаковою. Трусова відома з тим, що може вставляти навіть 5 квадів у свою довільну програму, але доволі часто вона завалює ці стрибки. Доречи саме вона у разі, якщо зможе чисто відкатати свій нереальний контент, можливо і створить несподіванку на ОІ вигравши у топфаворитки Каміли. Щербакова ж відома більш компонентним катанням, але останнім часом ультрасі їй вдаються не так часто, як хотілося, хоча у разі відносно чистих прокатів, вона спокійно може обіграти Олександру, як, наприклад минулого року на ЧС.

 На ЧС багато що буде залежати від того, кого відправлять росіяни. Наприклад, як вже вище писав, Каміла спокійно може цей турнір пропустити, якщо пройде другий сценарій. Дуже ймовірно, що на турнір не приїде Щербакова. В неї вже є цей титул і далеко не факт, що навіть у відсутності Валієвої їй вдасться захистити цей титул. А ось Трусова навпаки скоріше за все, якщо не буде знову травма якась приїде на ЧС. Саме вона і буде фавориткою ЧС за другим сценарієм Каміли. Замість Анни та Каміли на ЧС поїдуть Туктамишева та Хромих, та й вони дуже ймовірно візьмуть медалі з ЧС.

І знову нові фаворити...

За останні роки, вже встигли звикнути, що у жіночому фігурному катанні з приходом нового сезону з'являються нові фаворити. А зірка фігуристок, до яких ось, ось почали звикати, потроху починає гаснути. Наступний сезон стане особливо цікавим тим, чи продовжиться ця тенденція у нових реаліях. Все ж таки зараз Трусова та Щербакова мають у свому арсеналі стрибків о 4 обертів, чого не було в попередніх "гасаючих зірках".

Тому, я прогнозую, що і Трусова і Щербакова будуть продовжувати боротися на найвищому рівні за потрапляння до фіналу Гран Прі. Щоправда, не виключено, що на новий олімпійський цикл їх поведе вже інший спеціаліст.

Продовжить кар'єру звісно ж і Косторная, можливо у разі, якщо Туктамишева завершить кар'єру, то у Мішина. (Хоча мені чомусь здається, що Лиза завершувати кар'єру покі що не буде.)

Новими ж зірками у гран прі сезоні можуть стати Аделія Петросян, Софія Муравьева та Сонечка Самоделкіна. І можливо хтось з талановитих дівчат викреслиться з боротьби за фінал Гран Прі вже на етапі розподілу гран прі. Адже від однієї країни максимум 9 учасників можуть мати 2 етапів...

Спрогнозувати хто потрапить до фіналу Гран Прі наразі здається дуже складним завданням, але я спробую... Трусова, Щербакова, Петросян, Самоделкіна Туктамишева або Косторная, якщо Ліза завершить кар'єру, Валіева або Хромих, якщо Каміла завершить кар'єру.

А хіба не в танцях зрозуміло все наперед???

Дійсно танці це саме той вид, який історично легше за всіх інших прогнозувати, особливо в олімпійському сезоні, коли вже всі місця орієнтовано розплановані. Однак, цього разу навіть у танцях інтрига щодо того хто буде на п'єдесталі ОІ вища ніж зазвичай.

А ось золото дуже ймовірно на всіх ГС (Головні Старти, ЧЕ ОІ ЧС) виграють Пападакіс та Сізерон. Так французи пропустили сезон, але незважаючі на це виглядають дуже добре, та впевнено виграли свої етапи гран прі. У російському просторі часто намагаються Сініціну та Кацалапова видавати рівними суперниками, але все ж таки числа кажуть сами за себе. По сізн-бесту росіяни поки що програють майже 6 балів. А це означає, що у разі, якщо Габі та Гійом не допустять серйозних помилок, золото буде саме в них.

А ось срібло ймовірно росіянам на ОІ та ЧЕ дістанеться. Щоправда, через травму спіни Нікіти не факт, що вони на ЧЕ виступлять, та й невідомо, наскільки ця травма може заважати чисто виконувати елементи. Адже на російському етапі гран прі у довільному танцю помилок було занадто багато. І якщо це повториться, і на ОІ, то вже нема ніякої впевненості, щодо срібла ОІ, та навіть без медалей вони легко можуть залишитись. Скоріше за все Нікіта та Віка завершать кар'єру одразу після ОІ, адже ЧС пройде у Франції, де звісно захочуть на переможній ноти завершити кар'єру Пападакіс та Сізерон..

Основні медальні претенденти й на ОІ й на ЧС, це дві дуетів з США (Чок/Бейтс та Хаббел/Донохью) та канадський дует Жилл та Пойре. На ЧС за відсутності Сініціною та Кацалапова, скоріше за все краще будуть оцінювати інший російський дует Степанової та Букіна. Саме вони скоріше за все стануть бронзовими призерами на ЧЕ (У разі відсутності Нікіти та Віки срібними). Четверте місце (потенційно бронзова медаль) на ЧЕ буде в італійців Гуйняр та Фаббрі. 

Лідерами танців на льоду восени стануть Чок та Бейтс. Набагато краще стануть оцінювати Степанову та Букіна, а також Гуйняр та Фаббрі, які таким чином стануть серйозними конкурентами Жиль та Пойре за срібну нагороду фіналу гран прі постолімпійського сезону. До фіналу серії також потраплять і канадці Фурнье-Бодрі та Соренсен та британці Фір та Гібсон

Кінець ери Нейтана Чена.

Після ОІ-2018, на яких Нейтан Чен став лише п'ятим, американський фігурист до цьогорічного "Скейт Америка" жодного разу не програвав. Тому можна сказати що ми живемо в ери Нейтана Чена. Але схоже що 2022-й у будь-якому разі завершить цю еру. Адже на небосхилі з'явились сильні конкуренти в Нейтана. По-перше, це Вінсен Жоу, який здається почав докручувати стрибки. А знаючі, що він має такий же сильний контент, як і у Нейтана зрозуміло що його перемога на скейт амеріка було не випадковістю, а скоріше заявкою на місце у світовому троні після завершення кар'єри Чена. Не треба забувати  й про Уно, який живе свій ренесанс, ускладнює програми, і теж може як мінімум полоскотати нерви Чену. Нагадаю, що на Скейт Америка він разом з Жоу був кращим за Нейтана. А вже декілька тижнів по тому Уно переміг і у Жоу. Також не слід забувати про нового улюбленця японської федерації Кагіяму. Нагадаю минулого року він здивував світ обігравши на ЧС двократного ОЧ Юдзуру Ханю. Цього року здається він втратив дещо стабільності, але коли він чистий він може обігрувати фігуристів з вище перечисленої трійці.

Звісно не потрібно забувати й про Бояна Дзинья, який зазвичай входить у топформу саме на головні старти, і хоча останнім часом він не входить до кола фігуристів, які розігрують медалі на топових турнірах, але давайте не будемо забувати, що ОІ пройдуть саме у піднебесній, і приємну мінісенсацію для рідної публіки може принести і він. Все ж таки технічно він один з найсильніших з усіх , хоча й нестабільний...

Аксель о чотири з половиною обертів стрибнуть вперше о 2022?

Звичайно ж з цими фігуристами побореться на ОІ і Юдзуру Ханю. Хоча він сам і каже скромно, що він знає що з його програмою він не повторить успіх 2014 та 2018 та цього разу не стане ОЧ. В нього тепер інша ціль. А саме Аксель у чотири з половиною оберти. Одна з головних інтриг 2022-го, чи побачимо ми чистий докручений 4А на змаганнях? І чи зможе при цьому Юдзу показати й всю решту програму без помилок? Як мінімум на тренуваннях чемпіонату Японії вже стали свідками цього надскладного стрибка. Але як кажуть одна річ тренування, а інша змагання.

Коляда проти Еймо на ЧЕ-2022?

Перед ЧЕ-2020 беззаперечним фаворитом був Еймо. Але французький фігурист не потрапив навіть до довільної програми. На початку цього сезону Кевін, через травму, виглядав лише тінню себе. Разом з тим Коляда виступав другий сезон впевнено тому здавалося б що саме він стане фаворитом цьогорічного ЧЕ. Але на чемпіонаті франції Кевін почав повертатись до топкондицій, у той час, коли Михаїл, програє вже другий старт підряд. Після ростелекома, він мав задовольнитись сріблом і на національному чемпіонаті.

Зважаючі на те що кривдники Коляди, Квітелашвілі та Кондратюк нестабільні, все ж не став би їх називати фаворитами у боротьби за перемогу у континентальній першості. Скоріше вони поборються за медалі з італійцями Ріццо та Грассль, ще одним росіянином Семененко, та латвійцем Васільевсом.

На жаль поки що європейські фігуристи у найкращому випадку на світовому рівні можуть розраховувати лише на бронзу, і то за умови, що топові фігуристи з США та Японії будуть помилятись.

Чен пропустить сезон Гран Прі та чемпіонат світу

Неважливо, чи зможе виграти Нейтан ОІ. Але він скоріше за все, як мінімум візьме паузу в спортивної кар'єри. До фіналу Гран Прі серії восени потраплять Жоу Уно Кагіяма Еймо Браун, та хтось з росіян. Чоловіче фігурне катання тепер буде цікаво не лише у плані боротьбі фігуристів за бронзу чи іноді за срібло, а почнеться справжня боротьба і за місце нового лідера. Боротьба за це лідерство розпочнеться вже на ЧС-2022. Фаворитами будуть Жоу Уно та Кагіяма.

Які перспективи у України у 2022?

Як на початку вже писав, у командних змаганнях Україна буде боротись за 8-ме місце, що буде найкращим результатом команди. На іграх у 2014 Україна була 9-ою, а у 2018 команда представлена не була.

Для Івана Шмуратко потрапляння до топ-20 на ОІ можна буде вважати успіхом. Схожа ситуація з нашої танцювальної пари, яка буде на ОІ десь на 15-20 позиціях. Звісно ж будемо вболівати за Анастасію Шаботову, щоб в неї вийшло таке саме диво, як в Ользі Микутиної на ЧС, і щоб вона потрапила до топ-10, але треба пам'ятати, що конкуренція досить велика. Тому якщо бути реалістом, то Анастасія займе десь 15-е місце, хоча звичайно ми будемо вболівати, щоб це було топ-10. На ЧС прогнози аналогічні. Там ще будемо вболівати, щоб наша спортивна пара потрапила до довільної програми, хоча це поки що здається було б сенсацією. 

На ЧЕ Шаботова має потрапляти до топ-10, щоб вже з наступного сезону на ЧЕ могли б слати одразу ж двох дівчат. Також сподіваємось, що наші танцюристи знову потраплять до топ-10 та збережуть 2 квоти. Для Шмуратко потрапити до топ-10 буде складніше, але ми будемо тримати за нього кулачки. Для Голіченко та Даренського топ-10 поки що не світіть, будемо раді навіть їх потраплянню до довільної програми.

Будемо сподіватися, що восени на етапах серії ми зможемо вболівати не лише за наших танцюристів, а й за Шаботову. Також хотілося б що б отримували б 2 квоти на етапі, щоб наші фігуристи були блищи до боротьби за фінал гран прі. Куди поки що звичайно ніхто з наших на жаль не потрапить. Але на етапах за місця у топ-5, наприклад можливо Шаботова й могла б поборотись.

 

Другие посты блога

Все посты