Tribuna/Футбол/Блоги/Футбольний феншуй/АналізуємоЧС-2018: Німеччина не змогла замінити Бастіана Швайнштайгера

АналізуємоЧС-2018: Німеччина не змогла замінити Бастіана Швайнштайгера

Після бездарної поразки від збірної Південної Кореї, Німеччина приєднується до попередніх чемпіонів, що не змогли не те, щоб захистити титул, але хоча б вийти з групи.

Автор — Max Lysyshyn
27 июля 2018, 17:08
АналізуємоЧС-2018: Німеччина не змогла замінити Бастіана Швайнштайгера

Скажімо правду, збірна Німеччини заслуговувала на трішки кращий результат. В 3 іграх вони нанесли 73 удари, включаючи 52 з штрафного майданчика, і мали 5.5 xG, забивши лише 2 голи, що можна пояснити невезінням і впевненою грою воротарів (особливо у грі з Мексикою). Також в жодній із зустрічей німці не спромоглись забити ранній гол, що змусило їх проводити 90 хвилин на половині суперника проти позиційного захисту з 9-10 гравців.

Однак, Йоахім Льов і тренерський штаб збірної Німеччини мали змогу зробити цей ЧС кращим для своїх вболівальників.

Склад на Чемпіонат світу включав у себе багато гравців з попереднього мундіалю, але, само собою, старших на 4 роки. Проте однозначно бракувало  двох: Швайнштайгера і Лама, і якщо Джошуа Кіміх зміг замінити останнього, то для Бастіана послідовника не знайшлось.

Швайнштайгер не завжди мав найкращу фізичну форму, але був гравцем основного складу. Граючи ‘шістку’ в півзахисті з 3 гравців разом з Тоні Кросом і кимось з двійки Лам-Хедіра, він мав ідеальну суміш навичок позиційної гри, просування м’яча вперед і енергійності.

До 2014 німець прогресував у впевненого лідера, який додавав небезпеки під час володіння м’ячем. Його внесок у білд-ап зменшував залежність від Тоні Кроса і дозволяв Кросу бути більш загрозливим біля штрафного майданчика суперника. Його захисні можливості також дозволяли півзахиснику ‘Реала’ розправити плечі і не оглядатись назад. З 2.35 відборами за кожні 90 хвилин на Чемпіонатах Світу, Швайнштайгер був чудовим руйнівником контратак, особливо в парі з Ламом чи Хедірою.

Під час цьогорічного мундіалю заміна півзахисника ‘Чикаго Файр’ була найбільшою головною біллю Льова. Останній мав 3 потенційні варіанти в свому розпорядженні: Гюндоган, Руди і Горецка. Вони всі мали схожий набір потрібних Льову якостей. Цікаво те, що Льов навіть не спробував вирішити проблему. Проти Мексики, у старті вийшли Крос і Хедіра, обидва на 4 роки старші, ніж на попередньому ЧС. Результат не змусив себе чекати, поразка 1-0, яка могла бути б ще гіршою, якби мексиканці реалізували свої чисельні контратаки 3 в 1.

Брак оборонних можливостей вилився у те, що швидка і запальна збірна Мексики час від часу проривала центр поля і залишала Хумельса і Боатенга оборонятись удвох відрізаними від півзахисту. Німеччина в той час мала неймовірно мало спроб пресингу у центрі поля протягом всього матчу.

Після пропущеного м’яча Льов подвоїв нестабільність у центрі поля замінивши Хедіру на центрального нападника і залишив немобільного Кроса єдиним півзахисником.

Матс Хумельс після матчу пояснив, як тяжко було центральним захисникам після втрати м’яча: ‘Якщо 7 чи 8 гравців атакують, то зрозуміло, що команда нестабільна в захисному плані. Це те, про що я говорив команді, проте безрезультатно. У захисті ми не мали достатньо підтримки. Часто це були лише я і Жером перед власними воротами. ’

У відповідь на таку заяву, в поєдинку проти Швеції Хедіра був замінений на Себастьяна Руди, але Себастьяну бракує здібностей у білд-апі. Як чиста ‘шістка’, він не є розпасовщиком чи креативним гравцем, яким був Швайнштайгер, тому вплинути на гру за 30 хвилин півзахиснику не вдалось. Перед вимушеною заміною Руди спромігся віддати 17 пасів зі стовідсотковою точністю. 

На додачу, 5 разів 28-річний хавбек пресингу вав суперників, але не зміг зробити жодного відбору або перехоплення.

Поява Гюндогана змінила гру Німеччини. Гравець ‘Манчестер Сіті’ набагато краще почуває себе з м’ячем в ногах: більше 85 пасів кожні 90 хвилин з точністю приблизно 90% під керівництвом Пепа Гвардіоли цього сезону. Але знову ж таки, йому бракує захисних навичок. За 60 хвилин на полі Гюндоган зміг допомогти Кросу вести гру, але не вирішив проблеми: 15 спроб пресингу і 1 відбір м’яча.

Завдяки неймовірному голу Тоні Кроса наприкінці зустрічі збірна Німеччини перемогла, але їх півзахист знову був прохідним двором для контратак Швеції. Однак 2 шведські страйкери не мали достатньо швидкості, щоб забити більше 1 голу.

У заключному матчі групового етапу Льов замінив Томаса Мюллера на правому фланзі Леоном Горецкою, номінально центрхавом атакуючого плану, але це ніяк не змінило картину гри в кращу сторону. 2 удари у площину воріт у першому таймі – не показник для команди рівня Німеччини. До слова, Південна Корея володіла м’ячем 29% ігрового часу у першій половині зустрічі, але спромоглась завдати 1 постріл у рамку воріт Ноєра. ‘Ді Маншафт’ і далі виглядала непереконливо при втраті володіння, наслідком чого стала втрата місця у плей-офф ЧС-2018.

Отож, у трьох іграх Німеччина протестувала 3 комбінації у центрі поля: Хедіра-Крос, Руди-Крос і Крос-Гюндоган. Незважаючи на величезний відсоток володіння, жодна з них насправді не контролювала перебіг подій на полі у матчах з командами, які на папері виглядали слабшими. На мою думку, Льову просто забракло добротного box-to-box хавбека.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов