Tribuna/Футбол/Блоги/Футбольний феншуй/Скільки насправді коштує Філіпе Коутіньйо?

Скільки насправді коштує Філіпе Коутіньйо?

25-річний бразилець зміг привабити увагу скаутів з «Камп Ноу», його ймовірний перехід в «Барселону» може стати одним з найграндіозніших трансферів цього літа.

Автор — Max Lysyshyn
28 июля 2017, 10:21
4
Скільки насправді коштує Філіпе Коутіньйо?

Юрген Клопп не хоче продавати свого найкреативнішого гравця, плеймейкера, який вже почав перетворюватись, щоб і надалі пасувати своїй команді з приходом Мохамеда Салаха на лівий фланг. Суть перестановки – надати Коутіньйо можливість грати високо, швидко, завдаючи суперникам багато клопотів на підході до штрафного майданчика, як робив Андрес Іньєста у свої кращі роки (ще один callback з Іспанії).

Скільки «Барселона» мала б заплатити для підписання бразильця цього літа? Можливо, відповіді немає, оскільки «Ліверпуль» не проявляє бажання продавати одного з своїх найкращих гравців.

Вони знають: «Барса» має гроші. Згідно з нещодавніми рейтингами, п’ятиразові переможці Ліги Чемпіонів зараз другий найбагатший клуб після «Манчестер Юнайтед». Не думайте, що всі гроші йдуть на утримання тріо MSN. Вони спроможні потягнути ще одного гравця такого класу без проблем.

Стільки ж як і Суарес?

В 2014 році каталонці витратили 82 мільйони євро на підписання Суареса з «Ліверпуля», але тепер ця сума виглядає мізерною за гравця такого класу. Футбол рухається вперед, ціни підвищились, а талант зараз набагато дорожчий. Коутіньйо може бути проданий за більшу ціну, ніж уругваєць, навіть не будучи кращим за останнього.

По факту, будь-яке порівняння між двома гравцями на основі нападаючого «Барселони» як відправну точку зараз уже неактуальне. Набагато кращим експериментом було би зважити, за скільки б купили Суареса цього літа, а не в 2014.

Вартість Коутіньйо? Як мінімум £65 мільйонів.

Так само як ровесники?

«Ліверпуль» минулого тижня підтвердив, що €75 буде недостатньо, щоб задовольнити «РБ Лейпциг» зараз, а також «червоні» готові віддати €56 мільйонів за центрбека «Саунтгемптона» Вірджила Ван Дейка.

Вони також причепили 100-мільйонну бірку на Коутіньйо – згідно з «Daily Mail» – плата, що відповідає £89 мільйонам за Погбу.

Незважаючи на 4 трофеї Серії А і золоту медаль «Копа Італія» у двох екземплярах за чотири роки у «Ювентусі», а також участь у фіналі Ліги Чемпіонів у 2015 і купу нагород серед яких «Golden Boy», француз висміяв ціну свого трансферу.

Тим часом «Манчестер Сіті» і «Реал» збільшують свої ставки на Кіліана Мбаппе, який потенційно спроможний вдвічі перевершити рекорд Поля Погби, лише після 12 місяців по такому переходу. Проте вони обоє можуть поступитись, якщо «ПСЖ» насправді заплатить клаузулу Неймара в розмірі €222 мільйонів, надаючи каталонцям навіть більше грошей для задоволення «мерсисайдців».

Якщо Кейта і справді коштує більше, ніж 75 мільйонів євро, то що він може дати взамін? Гвінейський півзахисник гравець іншого калібру, але пропонує все ті ж голи, асисти і рішучість у важливих зустрічах.

Він закінчив минулий сезон з 8 голами і 7 асистами, іншими словами, мав пряме відношення до 0,56 голів на кожні 90 хвилин. Коутіньйо зміг забити 13 м’ячів і допомогти це зробити партнерам у 7 випадках, що зробило його причетним до 0,80 взяттів воріт кожні 90 хвилин.

Це явно більше, але не забуваймо про обов’язки цих гравців на полі. Кейта робить набагато більше чорнової роботи, підтримуючи атаку з глибини, зв’язуючи гру і виграючи м’ячі від штрафного до штрафного.

Однак правда така, що гравці, чиїми якостями є забивати і асистувати цінуються на трансферному ринку більше, ніж такі як гвінеєць, тому, слідуючи логіці, Коутіньйо як гравець, який частіше допомагає команді забивати вартує більшої суми за Набі Кейту.

Вартість Коутіньйо? Більше £66 мільйонів – мінімально £89 мільйонів за оцінками «РБ Лейпциг» свого півзахисника.

Інші погляди

Контракти мають значення навіть в 2017. Раніше в червні, Коутіньйо підписав нову 5-річну угоду з «Ліверпулем» до 2022 року, цим самим зберігаючи свою ціну, а не своє майбутнє у команді. Трансферна вартість різко падає, коли футболіст близький до статусу вільного агента, бо тоді покупець в змозі шантажувати власника підписанням гравця пізніше, але безкоштовно.

Зрозумійте правильно, комерція і маркетинг теж грають свою роль. Погба був куплений не лише для гри, навіть якщо це його головна сфера діяльності: француз є лицем багатьох кампаній і продуктів свого клубу (лише згадайте продажі його футболок).

Коутіньйо займає схожу нішу у «Ліверпулі» тепер і підійде під бренд «Барселони» без проблем. Це потрібно враховувати, особливо зважаючи на те, що саме «червоні» втратять, а каталонці отримають.

Клуб, комерційно підкований, може заплатити трохи більше, якщо «обличчя» новачка їм підходить, тому що далі він зможе заробити на цьому більше і привабити вболівальників.

Перехід Гонсало Ігуаїна за 90 мільйонів євро з Неаполя в Турин у 2016 році був досить скандальним, але проведеним швидше через фінансову перевагу «Ювентуса», аніж через унікальні страйкерські здібності аргентинця. Стара Синьйора таким чином вбила двох зайців одним пострілом: потенційний суперник за чемпіонство послаблений як кадрово, так і морально, плюс до того тепер у її розпорядженні кращий бомбардир Серії А.

«Ліверпуль» не бідна команда, однак змагатись з таким гігантом, як «Барса» по умовам контракту для Філіпе Коутіньйо вони не зможуть. Синьо - гарнатові вже робили пропозицію на 72 мільйони фунтів, проте вона була відхилена, але згідно з «Sky Sports» нова спроба з покращеними умовами скоро буде зроблена, а умови будуть найкращими, якщо «ПСЖ» все ж таки відкриє гаманець на 222 мільйони євро за Неймара.

У світі, де Гілфі Сігурдссон може перейти у стан «Евертона» за £50 мільйонів, «мерсисайдці» можуть сподіватись на велику суму.

Вартість Коутіньйо? Більше 72 мільйонів фунтів – набагато більше після переходу Неймара.

Висновок

«Ліверпуль» у гарному становищі, щоб вимагати максимум від «Барселони» незалежно від бажання Коутіньйо приєднатись до каталонців цього літа. Останні знають, що у них є гроші, а також ризик втратити одного з лідерів у випадку від’їзду Неймара.

Навіть якщо бразильський вінгер залишиться на «Камп Ноу», його клуб все одно спробує поповнити свій склад, особливо на фоні «Реалу», який активно підсилюється новачками.

Якщо Погба коштував £89 мільйонів у 2016, за Коутіньйо зараз мають заплатити стільки ж, якщо не більше. Екстримально великі суми давно стали буденністю.

Трансфер Ромелу Лукаку на «Олд Траффорд» став одним з найвдаліших цього трансферного вікна, бо «Манчестер Юнайтед» отримав нападника світового класу, хто зараз знаходиться серед найкращих у своїй ролі.

Коутіньйо, звісно ж, підпадає під цю категорію, якщо мова йде про атакуючих півзахисників. «Ліверпуль» може спокійно тримати свого лідера аж до пропозиції у £89 мільйонів, але можна припустити, що вони очікують на більше.

Сума близька до неймовірних 100 мільйонів фунтів була б непоганим заробітком для «червоних», однак остаточна сума, якщо угода все ж таки буде підписана, коливатиметься десь між цими двома цифрами.

Лучшее в блогахБольше интересных постов