Tribuna/Футбол/Блоги/Казки датського розливу/Гра в тетріс. Як індивідуалізм програв колективізму

Гра в тетріс. Як індивідуалізм програв колективізму

Як «Реал Мадрид» програв два з трьох останніх фіналів «Атлетико».

23 августа 2014, 16:36
3

Ви колись грали в тетріс? Головна мета гри яка? Щоб всі деталі співпали між собою, тоді ви зможете продовжити гру, заробивши бали. Якщо одна деталь не співпаде – не біда, якщо ж їх більше, це може призвести до провалу. Як би це дивно не звучало, але між тетрісом та футболом і особисто нинішнім «Реал Мадридом» досить багато спільного.

Якщо в команді один гравець помиляється, не відчуває гри команди – не біда, його можна замінити, або підстрахувати на полі. Якщо таких гравців більше, ніж один – пиши пропало. Перше, що кинулось в очі під час американського турніру цього літа - в грі «Реалу» кудись зник захист. Та сама лінія, що в зимній період попереднього сезону була неприступніша, навіть за Крак де Шевальє. Пепе, котрий в перше за останні декілька сезонів виступав еталоном монолітності, в США більше бив по людях, ніж по м’ячу, Рамос взагалі не був присутній, Начо це не та людина, від якої варто очікувати висококласної гри і лише Карвахаль, пропустивши бразильський вояж здавалось набирає оберти.

Знаєте момент, коли тобі в тетрісі випадають лише квадрати і залишається один, щоб закрити ряд, а тобі замість квадрату випадає та вигнута деталь, яку нікуди не пристроїш. Саме її час від часу стала нагадувати пара Пепе-Рамос.

Подорож до Америки, на той турнір,перемога в якому лише рік назад стала першим кроком в героїчній поступі Анчелотті, запам’яталась більше скуплянням сувенірів, ніж вдалими матчами. В «плюс» цей турнір можна було записати Бейлу. Трохи менш удачливим він став для Іско, Карвахаля та Модріча. На цьому все. Мадридський «Реал» не показав нічого і майже всі вирішили, що цей турнір був не важливий, тому і виступ видався саме таким.

Матч за Суперкубок Європи став дійсно зразково-показовим дійством по знищенню володаря кубку Ліги Європи. У «Севільї» все йшло не так, а «Реалу» і слова поганого сказати важко. Кроос ввійшов в гру колективу Анчелотті, наче він з дитинства по кастільям тренувався, Роналду роз забивався, Бейл віддає шикарні передачі, Касільяс стоїть впевнено, Бензема бореться за м’яч і здавалось би лише Хамес трохи поспішає, переживає і, як сказала більшість фанатів «не виправдовує 80 мільйонів, витрачених на нього». Мало хто звернув увагу на дещо більш не спокійну гру, порівняно з минуло сезонною, від Пепе. Марсело довго знаходився на чужій половині поля і не завжди встигав повернутись. Але гра «Реалу» справила позитивне враження і на захист мало хто дивився.

«Атлетико» літом не їздив в тури по США, не грав проти Ван Гала, але купив досить багато потрібних гравців та напрацював все ті ж схеми в матчах з досить різноманітними командами. Ні, не напрацював, а відточив до автоматизму, вставивши нові деталі в минулорічну конструкцію. Не дивлячись на те, що «матрацники» купили гравців високого класу, адже Манджукіча та Грізманна важко назвати гравцями гіршими за Косту, фаворитом Суперкубку був «Реал», що в першому матчі майже підтвердилось.

Ті мадридці, що в білому, захватили ініціативу,бігли вперед, комбінували та атакували, а найгостріші моменти, рідко, але з’являлись біля воріт Касільяса. Саме Манджукіч бив з чудової позиції декілька разів, коли м’яч, не зрозуміло як проскакував через центр оборони. Знаєте момент, коли тобі в тетрісі випадають лише квадрати і залишається один, щоб закрити ряд, а тобі замість квадрату випадає та вигнута деталь, яку нікуди не пристроїш. Саме її час від часу стала нагадувати пара Пепе-Рамос.

«Королівський клуб» награв на перемогу в першому матчі. Віддавши перевагу потужному розумовому центру в вигляді тріо Алонсо-Кроос-Модріч, Анчелотті отримав чудово збалансовану лінію півзахисту. Спокійну, холоднокровну, без метушні в  виконанні, на той час не готового Родрігеса. Роналду закривав Хуанфран, тому він помінявся флангами з Бейлом, який час від часу просто змітав іспанського захисника з поля.

«Атлетико» грало стандартно від захисту, але постійні падіння та провокації Манджукіча не могли викликати позитивні емоції до новачка «матрацників». Колектив емоційного Дієго Сімеоне все ніяк не міг знайти ключ до Касільяса, а «Реал» здавалось все більше і більше наближався до голу. Дивно, але не через старання Бейла, Бензема, чи заміненого після першого тайму Роналду. «Вершкові» наближались до голу через старання Крооса, Модріча та…Карвахаля. Так, того самого Карвахаля, який ще з матчів в США набирав обороти. Йому було все одно скільки проти нього суперників – один, два, чи три. Даніель з вражаючою легкістю проходив по флангу та робив простріл, або навіс.

Хамес замінив травмованого Роналду, а потім забив гол. Хоча цей гол більше заслуга Крооса, якому набридло, що його весь матч б’ють по ногам і того ж Даніеля Карвахаля, який прострілював в штрафну. Родрігес блиснув своїми золотими бутсами та забив, додавши декілька левелів до особистої впевненості.

Куди дивився захист, коли Рауль Гарсія з криками «хей, хлопці, дивіться я сам стою» в упор розстрілював ворота Касільяса – загадка, яку не зможе розгадати ніхто. Остання лінія «Реалу» все більше і більше нагадувала ту деталь тетрісу, яку ти більш за всього не хочеш побачити, в певний момент.

Зрозуміло було, що Сімеоне зробить висновки і другий матч буде важчим для команди Анчелотті. Теза про те, що мадридські дербі треби дивитись з хвилини 75 в цей раз не виправдала себе. «Матрацники» побігли до воріт Касільяса, наче їм за гол до п’ятої хвилини обіцяли призові. За перші 5 хвилин Грізманджукіч, як іменує дует нападників один з колег, могли організувати декілька голів, але використали лише один шанс на другій хвилині матчу.

«Реал» взяв під контроль м’яч, «Атлетико» гру. За всі 90 хвилин, хлопці в білому нанесли два удари в створ воріт. З такою атакою якось малувато. Рауль Гарсія вдарив по воротах Касільяса шість разів, з них чотири, могли призвести до голу, якби м’яч полетів трохи нижче/правіше/лівіше. Відчуйте різницю.

Взагалі про Гарсію забувають другий матч поспіль. Чи то гравці «Королівського клубу» не знають,що забиває цей хлопець досить успішно, особливо при стандартах, чи то забули, що саме він зробив рахунок 1:1 в першій зустрічі, але саме півзахисник «Атлетико» відчував себе на полі дуже спокійно та вільно. В той час, як будь хто з «матрацників» міг створити момент, через те, що та лінія «Реалу», що має називатись захистом такою не була, у колективу Анчелотті найгострішим гравцем був Хамес. Він створював моменти, віддавав передачі та діяв досить добре. В той час, як при забіганні Бейла, перед ним виростало два-три захисника, при забіганні Манджукіча, Грізманна, Гарсії, часто захист «Реалу» діяв по принципу «на все воля божа» і просто чекали, поки гравець проб’є.

Загалом, «Атлетико» взяв Суперкубок Іспанії заслужено. Так, коли центральний нападник команди падає при кожному випадку, тренер дає під затильників судді, а вся команда б’ється в істериці коли дають жовті і коли не дають – це не може додати позитивних відзивів про клуб. Дієго Сімеоне прекрасно передав дар падаючого і провокуючого хлопчика від Кости до Манджукіча, доповнив команду іншими деталями, які склались як в тетрісі саме так, як потрібно було йому – гравцю, що тримає в руках одну з найпопулярніших ігор до недавнього часу.

Остання лінія «Реалу» все більше і більше нагадувала ту деталь тетрісу, яку ти більш за всього не хочеш побачити, в певний момент.

А от за «Реал» таке сказати важко. Модріч, який отримує червону картку - це настільки ж незвично, як Манджукіч, котрий не лежить на полі. Захист команди Анчелотті несподівано став давати величезні тріщини і хоча Варан грав надійніше за Пепе, найкращим в останній лінії перед воротами залишається Карвахаль. Найкращим в лінії півзахисту залишається Ді Марія, котрий не потрапив в заявку. Цей факт каже про його статус в клубі краще за будь-які ЗМІ, хоча саме Ді Марія, з’явившись на полі в першому матчі ввів захист команди Сімеоне в ступор. Яким би класним в тому, щоб підіграти партнерам по команді не був Бензема, без потужного центрального нападника, «Реалу» буде тяжко.

За останні два сезони в Іспанії володар Суперкубку програвав всі інші турніри. «Атлетико» схоже хоче закінчити цю чорну полосу, а автору даних строк, хочеться привітати Сімеоне та його команду з першим трофеєм в сезоні. Фанати «Реалу» засмучуватись не повинні, все-таки в штабі «вершкових» один з найкращих спеціалістів в історії футболу, котрий реанімував «Королівський клуб» в минулому сезоні і обов’язково це повторить в сезоні, що наступив. Навіть не дивлячись на те, що виходячи на трансферний ринок, президент клубу явно перетворюється в шопоголіка, ніж в людину, думаючу про логічні покупки для клубу.