Tribuna/Футбол/Блоги/Казки датського розливу/За і проти. Португалія

За і проти. Португалія

Чи варто Кріштіану та компанії по трохи збиратись додому, чи ще не все втрачено.

Світило яскраве сонце, люди довкола відчували атмосферу свята, хлопці з розмальованими обличчями та доволі страхітливою мовою йшли до стадіону. Наближався один з найвизначніших матчів першого туру чемпіонату світу. Найкращий футболіст минулого сезону, виступаючи в ролі капітана національної команди показав рукою на ті ворота, що знаходились в тіні, сигналізуючи про те, що його воротар буде стояти саме там, а потім…а потім Германія знесла Португалію з поля. Багато хто скаже, що пенальті був спірний, інша частина додасть, що червона картка була геть не потрібна і всі з них будуть, скоріш за все, не праві. Пенальті, все ж таки, був, а червона з’явилась після не розумного і, навіть, дурного вчинку Пепе. Так, ці дії зламали гру, зламали в той момент, коли Португалія, здавалось, була не набагато гірша такого грізного суперника, але ті дії були справедливі, від цього нікуди подітись.

Після матчу, багато експертів і просто чудових хлопців, які розбираються, або думають, що розбираються у футболі висловили думку про те, що Португалія з групи не вийде. Як казав один великий гравець, давайте розбиратись.

Чому Португалія має вилетіти.

1. Не достатньо сильний склад.

Якщо брати суто по позиціям, гравці у «команди обраних» високого рівня. Як не крути, але Роналду, Пепе і Контрау це футболісти, які тільки нещодавно взяли саму Лігу чемпіонів. Окрім них є Нані, Мейрешел, Моутіньо, Поштіга, Алмейда, Едер, Варела, Велозу і всі інші, але збираючись разом ці хлопці можуть, чесно кажучи, не багато.

Потужного центрального форварда сильно не вистачає. Алмейда добре грав проти Ірландії, але Ірландія і ті команди, що пройшли на чемпіонат світу то є дві великі різниці. Проти німців, до травми, Угу запам’ятався лише проходом після пасу Роналду та і той не завершився навіть потужним ударом.

Не вистачає мозкового центру в півзахисті. Велозу, Моутіньо та Мейрелеш не могли нічого протипоставити божевільній лінії атаки Германії.

Захист зовсім не виглядає «залізним». Звісно, Пепе провів один з найкращих сезонів у «Реалі», але одразу ж не зміг впоратись з емоціями та повернув нас в ті часи, коли в Прімері він наводив жах на добру половину гравців атакуючого плану. Коентрау, схоже, пропустить всі матчі групового етапу і тепер взагалі не ясно, як головний тренер Португалії буде розбиратись з цими проблемами.

Як мінімум, Бенту мав би викликати в команду Дані – одного з найкращих гравців «Зеніту», який вніс би ту саму думку в центр поля. Він міг би стати ключовим гравцем, який диригував всією командою в атаці. Також, Рікарду Куарежма не був би зайвим. Куарежма лідер «Порту», що провів сильний сезон, забивав голи з просто нереальних кутів, тягнув команду в атаці та має багато ігрової практики в цьому році. Його можна було б використовувати як Ді Марію в «Реалі», при тактичній схемі 4-3-3, можна награвати замість Нані, в якого, на даний момент Рікарду переважає в плані ігрової практики. Куарежма - та людина, яка може потягнути команду за собою, якщо у Кріштіану, головного лідера, не йде гра. Звісно, що ці два гравця не вирішать всі проблеми команди, але підсилили б склад, точно.

2. Високий рівень суперників.

Всі, хто завчасно записав Португалію в 1/8 фіналу, напевно, забули про такі збірні, як Гана та США. Ясно, що Португалія звучить грізно, але той футбол, що показали вищезазначені команди в очному протистоянні нічим не гірше за те, в що грала «команда обраних» проти Німеччини.

Те, що «Бундестім» не давала грати підопічним Паулу Бенту так, як вони хотіли, це факт, але і зовсім не факт, що команда без двох основних захисників, травмованого центрального нападника та з зіпсованим настроєм вийде на матч з потужним США та виграє.

Далі більше і Гана – не сама прохідна команда. Португальцям потрібно дві перемоги в двох зустрічах, щоб точно гарантувати вихід у плей – офф, а це буде ой як важко зробити.

3. Настрій збірної.

Далеко не всі, навіть найсильніші команди можуть в короткий строк оговтатись після 4:0 та настільки важкого матчу. Португалія не змогла протипоставити Німеччині нічого. Була достатньо непогана спроба спочатку матчу і та зламалась об пенальті і червону карточку.

З цього випливає зовсім не зрозумілий моральний стан команди. Добра частина основних гравців травмовані або не будуть грати через не нормальний психічний стан, добре пам’ятається програш 4:0 від німців і тут треба виходити на достатньо грізних американців, які теж дуже файно вміють бити по м’ячу. Чи зуміє Бенту настроїти хлопців – не зрозуміло.

Чому Португалія вилітати не має.

1. Гра, показана спочатку матчу з Німеччиною вселяє довіру.

Португалія була зім’ята, розірвана та переможена, але в першому таймі до моменту з пенальті у Кріштіану та компанії виникало не так багато проблем, як того хотілось би німцям. Роналду достатньо добре проривався, віддавав передачі п’ятою і взагалі виглядав достатньо добре. До того моменту, поки його колеги не забули нащо вони сюди прийшли.

Якщо Бенту все ж правильно настроїть хлопців на наступний матч та підготує їх під супротивників, то можна розраховувати, що на швидких флангових нападниках та чіткій комбінаційній роботі Португалію подужає опонентів, що залишились.

2. Клас гравців.

Що б хто не казав, але індивідуальних клас та майстерність кожного з гравців збірної на височайшому рівні. Один Роналду, коли він набирає чудову форму може вирішити результат матчу. Нані з його швидкістю та технікою, все ж таки повинен адаптуватись до умов Бразилії та таких моментів, які були в уже минувшому матчі і нарешті почати вирішувати задачі на фланзі самотужки.

Питання викликає позиція центрального нападника, все таки Едер ніяк себе не проявив проти німців, хоча з таким захистом діючим проти тебе, взагалі важко себе проявити, тож в матчі з США можливо ми побачимо все на що здатний гравець «Порту».

Мейрешел, Моутіньо, Поштіга, Варела, Велозу – то все гравці високого класу і їх уміння не варто завчасно скидати з рахунків, записуючи Португалію в головні аутсайдери групи.

3. Роналду.

Кріштіану, звісно ж хоче отримати черговий Золотий М’яч, і звісно ж хоче забивати та перемагати. Ця жага допомагала йому протягом всього сезону в «Реалі», де він забив величезну кількість голів. Він буде рватись вперед, намагаючись забити як можна більше. Він буде гнати свою команду вперед.

Коли капітан твоєї команди – найкращий гравець світу на даний момент і він підганяє тебе,  обіймає перед матчем  всіх гравців і каже що ми зможемо – то багато значить. Звісно, футбол – командна гра і один Кріштіану не зможе виграти чемпіонат, але морально настроїти та підігнати команду вперед в потрібну мить, самому піти вперед та забити гол – красень, це він зможе.

За що варто вболівати.

Зараз модно вболівати за Португалію, тому що там Роналду. Багато з людей, що зараз «всією душею» за «команду обраних» не бачили навіть фіналу чемпіонату Європи 2004 року і не знають як то, бачити як одна з найулюбленіших збірних програє явному аутсайдеру.

Варто вболівати за красивий футбол, який показує збірна. Не дарма їх називають «європейські бразильці». Хлопці знають про техніку не з чуток, володіють м’ячем на височенному рівні, вміють багато та грають красиво.

За Роналду. На цьому моменті багато хто з читачів плюне в екран і остаточно закриє вкладку з текстом, але ми знову згадаємо його. Все ж таки лише за відданість своїй справі і за високий клас майстерності та крутість показуваного футболу варто по вболівати.

За «українського» Мігеля Велозу і за те, щоб він показав найвищий рівень футболу за свою рідну збірну.

Ну і звісно, за найкращі мексикано – португальські вуса, що взагалі існували.